Wat is EPS-isolatie?

Jan met boek in zijn hand
EPS-PLAAT

In de bouwwereld is het essentieel om precies te begrijpen welk materiaal het meest geschikt is voor uw specifieke project. Een van deze belangrijke bouwmaterialen is EPS-isolatie. Dit veelzijdige isolatiemateriaal biedt een breed scala aan toepassingen en voordelen die kunnen bijdragen aan een succesvol bouwproject. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op EPS-isolatie, de verschillende varianten ervan en enkele veelgestelde vragen beantwoorden om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen voor uw specifieke isolatie behoeften.

Jan met duim omhoog

"EPS-isolatie, ook wel bekend als Piepschuim of Tempex, is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit geëxpandeerd Polystyreen."

In de bouwwereld is het essentieel om precies te begrijpen welk materiaal het meest geschikt is voor uw specifieke project. Een van deze belangrijke bouwmaterialen is EPS-isolatie. Dit veelzijdige isolatiemateriaal biedt een breed scala aan toepassingen en voordelen die kunnen bijdragen aan een succesvol bouwproject. In dit artikel zullen we uitgebreid ingaan op EPS-isolatie, de verschillende varianten ervan en enkele veelgestelde vragen beantwoorden om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen voor uw specifieke isolatie behoeften.


Wat is EPS-isolatie?


EPS-isolatie, ook wel bekend als Piepschuim of Tempex, is een bouwmateriaal dat is samengesteld uit geëxpandeerd Polystyreen. EPS bestaat ook enkel en alleen uit dit materiaal, in het productieproces van EPS worden polystyreenkorrels in een mal verhit, waarna ze uitzetten en aan elkaar kleven. Op die manier komen er luchtbellen in de korrels en ontstaat er stilstaande lucht. Deze stilstaande lucht is een goede isolator. EPS staat bekend om de sterke isolerende werking en het lichte gewicht, daarnaast is het ook recyclebaar en gaat EPS veelal de gehele levensduur van een gebouw mee met behoud van de kwaliteit van het materiaal. Deze eigenschappen maken het materiaal geschikt voor het isoleren van gevels maar ook voor uw kruipruimte en vloer. EPS wordt vaak geproduceerd in de vorm van harde platen of in de vorm van parels.


Welke soorten EPS zijn er?


EPS-isolatie is dus verkrijgbaar in verschillende vormen, de bekendste zijn de EPS-platen. Daarnaast zijn er ook EPS-blokken, “Zwarte” EPS, maar ook losse EPS-parels. De zogenaamde “zwarte” EPS, wordt vaak toegepast voor het isoleren van de buitengevel. Ook is er EPS met afschot verkrijgbaar. Deze EPS-gevelisolatie komt nauw overeen met normale EPS-platen, alleen zijn ze anders van kleur en hebben over het algemeen een hogere Rd-waarde. Dan hebben we natuurlijk nog de EPS-parels, deze EPS-parels worden bijvoorbeeld bij een krappe kruipruimte op de bodem uitgelegd, zo komt er geen kou vanuit de kruipruimte de woning in. Ook worden ze soms toegepast om de spouwmuur na te isoleren, ze blazen de spouwmuur dan vol met een mengsel met o.a. deze EPS-parels. 


Waarvoor gebruik je EPS?


Toepassingen van EPS zijn bijvoorbeeld bodemisolatie en kruipruimte isolatie met behulp van de EPS-parels. Voor vloerisolatie worden vaak EPS-platen gebruikt. De keuze tussen de eerste twee wordt vaak gedaan op basis van de hoogte van uw kruipruimte. Als deze namelijk te klein is, is het een betere optie om de bodem te isoleren. Ook kan EPS gewoon worden toegepast voor de isolatie van daken, EPS platen zijn alleen niet geschikt om een omgekeerd dak te creëren. Ook wordt EPS gebruikt voor het isoleren van een spouwmuur, vaker wordt hier echter gekeken naar andere isolatiematerialen.


Wat zijn de voor- en nadelen van EPS?


Het toepassen van EPS kent zijn voor- en nadelen, onderstaand nemen we kort de voor- en nadelen door:


Voordelen toepassing EPS:


  1. Goede isolatiewaarde: EPS heeft goede thermische isolerende eigenschappen. Er is alleen wel een behoorlijke dikte nodig om deze isolatiewaarde te bereiken. 
  2. Gebruiksvriendelijk: EPS bestaat voor 98% uit lucht, dit maakt het materiaal erg licht. U kunt de platen dan ook gemakkelijk snijden en verwerken in uw bouwproject. Hier geldt echter wel dat EPS-platen over het algemeen iets sneller beschadigen dan andere.
  3. Goedkoop: De isolatieplaten zijn goedkoper dan andere platen, terwijl het materiaal wél sterke isolerende eigenschappen heeft.
  4. Milieubewuster: Tijdens het productieproces van EPS komen minder tot geen schadelijke stoffen vrij, daarnaast is het ook makkelijker te recyclen omdat het uit één materiaalsoort bestaat.

Nadelen toepassing EPS:


  1. Brandwerendheid: EPS-platen hebben niet de beste brandwerende eigenschappen. Het materiaal dooft zichzelf wel maar beschikt niet over de beste brandwerende eigenschappen onder de isolatiematerialen.
  2. Vochtbestendigheid: EPS-platen zijn minder vochtbestendig dan bijvoorbeeld andere isolatieplaten, denk hierbij aan XPS-platen.

Veelgestelde vragen over EPS


We beantwoorden de meest prangende vragen. Of u nu wilt weten hoe u EPS verwerkt of twijfelt over de duurzaamheid van EPS. Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen voor uw bouwproject. 


Hoe verwerk ik EPS?


Het verwerken van EPS als isolatiemateriaal begint met het kiezen van de juiste vorm van EPS, kies ik voor EPS-platen, EPS onder afschot, EPS-blokken of EPS-parels. De keuze is nogal groot. Daarnaast is de verwerkingswijze ook vaak afhankelijk van waar u de EPS-isolatie toe gaat passen. Heeft u hierin de keuze gemaakt? Dan kunt u kiezen in het geval van EPS-platen deze bijvoorbeeld op maat te snijden met een scherp mes of een elektrische zaag. Vervolgens kunt u de EPS met een constructielijm steviger bevestigen, maar u kunt ook andere mechanische bevestigen gebruiken. Ook kunnen de EPS platen los onder het beton worden geplaatst.


Is EPS vochtbestendig?


Standaard EPS-isolatie is in zekere zin vochtbestendig. Zoals u misschien wel weet blijft het materiaal zelf van nature drijven en heeft niet de natuurlijke neiging vocht te absorberen. Bij langdurige blootstelling aan vocht verminderen de thermische eigenschappen van EPS echter wel. Er zijn echter betere isolatiematerialen beschikbaar als het aankomt op vochtbestendigheid, denk hierbij aan XPS-isolatie bijvoorbeeld.


Is EPS recyclebaar?


Ja, absoluut. EPS-isolatie is zelfs erg goed recyclebaar. Het kan worden verzameld en gerecycled om nieuwe isolatieproducten te produceren, zoals XPS.


Is EPS brandbaar?


De standaard EPS is erg brandbaar en wordt ingedeeld in de klasse E: zeer brandbaar. Echter kunnen EPS platen niet zomaar uit het niets in brand vliegen, de platen zijn wel ontvlambaar maar dat zijn veel materialen bij een bepaalde temperatuur. Dit is overigens ook alleen als het materiaal nog niet verwerkt is. Indien de EPS plaat wordt verwerkt als isolatiemateriaal, kiest men vaak brandwerende uitvoeringen. Deze voldoen ook aan specifieke brandveiligheidseisen in het geval van toepassingen bij woningen bijvoorbeeld. Hierdoor is het dus wel geschikt materiaal om toe te passen in en rondom uw woning. 


Is EPS geschikt als geluidsisolatie?


Een EPS-plaat heeft veel verschillende positieve eigenschappen, de platen staan echter niet bekend om de geluidisolatie die ze kunnen leveren. In het geval van geluidsisolatie kunt u beter kiezen voor een zacht isolatiemateriaal, zoals steenwol. De EPS-plaat kan wel trillingen tegengaan, waardoor het materiaal enigszins toch geschikt is voor geluidsisolatie.


Is EPS hetzelfde als tempex/piepschuim?


Ja, EPS-isolatie wordt door veel gebruikers Tempex of Piepschuim genoemd. Het verwijst naar hetzelfde materiaal, namelijk geëxpandeerd polystyreen (EPS).


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen EPS en PIR?


EPS en PIR zijn verschillende isolatiematerialen. De voornaamste verschillen zijn terug te vinden in de prijs en de milieuvriendelijkheid van de beide materialen. Ook heeft PIR een hogere Rd-waarde bij dezelfde dikte dan EPS.De verschillen tussen beide materialen lichten we verder uit in het artikel: Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen EPS en XPS?


EPS en XPS zijn beide isolatiematerialen op basis van geëxpandeerd polystyreen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. Zo is bijvoorbeeld XPS beter resistent tegen vochtige omgevingen. Een ander verschil is dat XPS een wat hogere Rd-waarde heeft bij dezelfde dikte dan EPS. De verschillen tussen beide materialen lichten we verder uit in het artikel: Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?


Voordat u een beslissing neemt over een bouwproject is het raadzaam om advies te winnen bij experts zoals Jan de Isolatieman, wij staan altijd voor u klaar voor vrijblijvend advies.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.