Jan leunt naar rechts

Hoe kan ik een plat dak isoleren van binnenuit?

Als u een plat dak van binnenuit gaat isoleren, creëert u een zogenaamd koud dak. Daarvoor kunt u het beste glaswol, steenwol of MW-35 gebruiken. Deze materialen hebben een open structuur en kunnen eenvoudig zelf geplaatst worden. Zelf een koud dak met glaswol, steenwol of MW-35 maken? Hieronder leest u stap voor stap hoe u te werk gaat!

Stap 1 | Ruimte opmeten

Meetlint

Bij een koud dak plaatst u isolatiemateriaal aan de onderkant van het plat dak. Daar zit de dragende constructie, bestaande uit houten balken. U meet daarom eerst op hoeveel ruimte er tussen die balken zit en telt daar 1 centimeter bij op. Met die extra centimeter kunt u de platen of rollen goed klemmen tussen de balken. Het is belangrijk dat de volledige balklat is opgevuld met isolatiemateriaal, dus bij balken van bijvoorbeeld 170x170 mm dient er een wol gebruikt te worden van 170 mm dik.  


Stap 2 | Isolatiemateriaal snijden en klemmen

Op basis van uw berekeningen snijdt u het isolatiemateriaal op maat. Daarvoor kunt u het beste een isolatiemes gebruiken. Vervolgens klemt u het isolatiemateriaal stevig vast tussen de houten balken van de constructie. U herhaalt deze stap totdat het hele plat dak is bedekt met isolatiemateriaal. Let op dat het materiaal goed op elkaar aansluit, want daardoor gaat er minder warmte verloren. 

man bevestigt isolatiemateriaal aan plat dak binnenzijde

Stap 3 | Klimaatfolie bevestigen

Folie aan binnenkant van een dak met isolatiewol bevestigen

Om vochtproblemen te voorkomen, bevestigt u klimaatfolie over het isolatiemateriaal. U snijdt de folie eerst op maat en bevestigt deze strak tegen het materiaal aan. Het is daarbij belangrijk dat de verschillende lagen elkaar overlappen. Met een nietmachine kunt u elke laag klimaatfolie tegen de houten balken vastnieten. Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal de folie aanraakt voor optimaal resultaat! 


Stap 4 | Klimaatfolie afwerken

Nadat u de klimaatfolie heeft vastgeniet, werkt u ze af met spinvliestape bij Miofol Active klimaatfolie en bij gebruik van Profol Varia klimaatfolie met MorgoAirseal Green Tape. U bevestigt deze tape over de gehele overlap, daarnaast bij doorvoeren van bijvoorbeeld leidingen. Bij de aansluiting van de muur kunt u gebruik maken van folielijm, deze hecht namelijk op de muur en op de folie. Door gebruik te maken van een houten lat tegen de muur weet u zeker dat de aansluiting goed dicht is.  


Stap 5 | Plafond waterpas maken

Metal studprofielen voor het plafond zonder isolatie

Is uw plafond balklaag niet waterpas, bijvoorbeeld omdat het doorhangt of op afschot ligt? Dan kunt eenvoudig een verlaagd plafond maken met metalstud profielen. U schroeft als eerste een U27 profiel tegen de muur op de juiste hoogte. Vervolgens gebruikt u directhangers om de hoofddraagconstructie (profiel c60/27) aan op te hangen, deze worden op de balklaag geschroefd doormiddel van teksschroeven. Doormiddel van een laser of een lange waterpas kunt u de hoofddraagconstructie perfect waterpas maken. Met kruisverbinders worden de C60/27 profielen geplaatst onder de hoofddraagconstructie om de 300 of 400 mm waar later de gipsplaten op worden geschroefd.


Stap 5 | Rachelwerk plaatsen

Als de balklaag goed vlak is kunt u deze voorzien van houtenrachelwerk in plaats van metalstud, dit is goedkoper en eenvoudiger voor een doe-het-zelver. Deze houten latten worden haaks op de balklaag geschroefd met spaanplaatschroeven van 4x40mm. Gebruik hiervoor een hart op hart afstand aan van circa 30 cm, hier worden later de gipsplaten op geschroefd. Als er bijvoorbeeld spotjes in het plafond komen is het aan te raden om dikkere latten/balken te gebruiken zodat er een grotere tussenruimte ontstaat en het spotje de folie niet raakt. Ook hiervoor is dezelfde hart op hart afstand van 30 cm aan te raden. 

Panlatten

Stap 6 | Constructie afwerken

man werkt zijn plafond af met een schuurmachine nadat hij geïsoleerd heeft

Tot slot werkt u het plat dak netjes af met damp-open plaatmateriaal, zoals gipsplaten of Fermacell slimpanel. Het is aan te raden om hier platen te gebruiken met 4 afgeschuinde kanten, op deze manier kan er altijd een gaasband aangebracht worden tussen 2 platen. Een andere optie is het toepassen van stucplaten, hierbij wordt later een stuclaag aangebracht van circa 1 centimeter over het gehele oppervlak. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.