Jan leunt naar rechts

Hoe moet ik een houtenvloer van bovenaf isoleren?

Een houtenvloer kunt u van onder- of bovenaf isoleren. Isolatie van onderaf heeft normaal gesproken de voorkeur, maar is niet altijd mogelijk. Als u bijvoorbeeld geen kruipruimte heeft of als deze te klein is om in te werken. In dat geval kunt u de houtenvloer van bovenaf isoleren. Een flinke klus, maar zeker de moeite waard. Hieronder leest u daarom stap voor stap hoe u de houtenvloer van bovenaf isoleert!

Stap 1 | Afmetingen berekenen

meetlint

Bereken eerst hoeveel isolatiemateriaal u nodig heeft én hoe dik dat materiaal mag zijn. Een dikkere plaat is vaak beter. Zo heeft een glaswolplaat van 60mm dik een Rd-waarde van 1,60, terwijl diezelfde plaat met een dikte van 100mm een Rd-waarde van 2,70 heeft. Maar let op: hoe dikker de plaat, hoe hoger de afwerkvloer komt te liggen. Als u voor een te dik materiaal kiest, kunt u problemen krijgen met het sluiten van deuren.

Ontdek welke Rd-waarde u nodig heeft


Stap 2 | Vloerbedekking en planken verwijderen

Verwijder de gehele vloerbedekking, zoals het tapijt, tegels of laminaat. Haal vervolgens ook alle houten planken weg, zodat de draagconstructie daaronder volledig zichtbaar wordt. Het verwijderen van de vloerbedekking en houten planken is een flinke klus, dus het kan raadzaam zijn om daarvoor een professional in te schakelen.


Stap 3 | Houten balken herstellen

Als de draagconstructie onder de houten vloer blootligt, gaat u deze eerst repareren. Daarmee bedoelen we dat u alle gaten en kieren opvult met pur, zodat kou en vocht daar niet alsnog doorheen kunnen trekken. Op die manier verhoogt u de isolatiewaarde van de constructie.


Stap 4 | Plaats een PE-folie

Plaats een PE folie over de gehele draagconstructie. Daarmee voorkomt u namelijk dat vocht van onder de vloer in het isolatiemateriaal trekt. Een PE-folie zorgt er dus voor dat uw constructie zijn isolatiewaarde behoudt.

PE-folie

Stap 5 | Isolatiemateriaal klemmen

man bevestigt isolatiemateriaal aan plat dak binnenzijde

Snijd het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes of handzaag. Snijd zo nauwkeurig mogelijk en houd aan elke kant een centimeter over. Daardoor kunt u het materiaal gemakkelijker en strakker tussen de draagconstructie klemmen, waardoor u meer rendement uit uw isolatie behaalt. Glas- en steenwol zijn flexibel, dus u klemt deze materialen relatief eenvoudig vast.


Stap 6 | Plaatmateriaal en vloerbedekking

Bedek het isolatiemateriaal met plaatmateriaal, zoals underlayment of OSB. Daarmee voorkomt u dat het materiaal beschadigingen oploopt en aan isolatiewaarde verliest. U schroeft het plaatmateriaal vast met daarvoor bestemde pluggen en daaroverheen plaatst u de vloerbedekking, zoals laminaat of pvc.

OSB 4x Tand en Groef

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.