Hoe verwerk en bevestig ik XPS-platen?

Jan met boek in zijn hand
Hoe verwerk je XPS?

Gaat u isoleren en bent u uitgekomen bij XPS-platen? XPS-platen staan bekend om hun goede thermische eigenschappen, maar vooral om hun resistentie tegen vocht. Hoe verwerk en bevestigt u deze platen?


Voor de verwerking van andere isolatiematerialen verwijzen we u door naar onze kennisbank.

Jan met duim omhoog

"Een correcte installatie van XPS-platen vereist precisie en aandacht voor details. Met de juiste aanpak en voorbereiding creëert u een perfecte barrière tegen warmteverlies. Hieronder volgt een stappenplan voor een geslaagde installatie."

De verwerkingsmethode van XPS is afhankelijk van welke vorm van XPS u toepast. In dit artikel behandelen we de verwerking van standaard XPS-platen.


XPS-platen


XPS-isolatie, of geëxtrudeerd polystyreen, is een bouwmateriaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Het materiaal staat bekend om zijn hoge drukvastheid en vochtbestendigheid, waardoor het geschikt is voor verschillende isolatietoepassingen.


Wilt u meer weten over XPS-platen? Lees dan het artikel: "Wat is XPS-isolatie?".


Verwerking en montage van XPS-platen


Een correcte installatie van XPS-platen vereist precisie en aandacht voor details. Met een juiste aanpak en voorbereiding creëert u een perfecte barrière tegen warmteverlies. Hieronder volgt een stappenplan voor een geslaagde installatie.


Veiligheid voorop


Gebruik veiligheidsuitrusting, zoals handschoenen en een stofmasker.


Meten is weten


Meet u de afmetingen van de ruimte op en bepaal de hoeveelheid isolatie die u nodig hebt. Houdt hierbij rekening met obstakels en vervormingen, zoals leidingwerk en bekabeling.


Breng bij het meten markeringen aan op de isolatieplaat. Als u de markeringen niet zichtbaar wilt hebben, gebruik dan een potlood om zo licht mogelijk te markeren.


Schoonmaken doet wonderen


Maak de ondergrond waarop u de XPS-platen gaat bevestigen goed schoon en vrij van stof. Gebruik daarvoor een stofzuiger of bezem. Een schone ondergrond betekent namelijk een betere hechting van de lijm. Zorg ervoor dat de ondergrond droog is.


Snijden van de platen


Hoe snijden?


  • Ga eerst na of snijden of zagen noodzakelijk is. Misschien past de plaat in zijn geheel op de plek.
  • Probeer altijd te beginnen met hele platen.
  • Moet de plaat toch op maat gemaakt worden? Platen tot 40mm kunt u makkelijk snijden. Platen dikker dan 40 mm kunt u beter zagen.
  • Snijd de XPS-isolatie op maat met een isolatiemes of -zaag.
  • Snijd of zaag rustig en gestaag om een schone snede te krijgen. 
  • XPS-platen zijn gevoelig voor beschadiging door overmatige druk. Zet daarom niet teveel kracht. Hierdoor kunnen namelijk scheuren of beschadigingen optreden.

Bevestiging en afwerking van de platen


Voor de bevestiging van XPS-platen kunt u kiezen voor mechanische bevestiging of lijmen. In beide gevallen geldt dat het van belang is dat de platen goed aansluiten. De platen dienen namelijk één laag te vormen en strak naast elkaar te worden geplaatst.


“Mechanische” bevestigingsmethode


U kunt ervoor kiezen XPS-platen mechanisch te bevestigen. Hiermee wordt bedoeld de XPS-platen bevestigen met isolatiepluggen. Deze gebruik je op een harde ondergrond.


Lijmen


Soms laat de constructie van een bouwproject het niet toe de XPS mechanisch te bevestigen. Bijvoorbeeld bij keldermuren of funderingen met drukkend grondwater.


  • Bij niet-drukkend grondwater kunt u de XPS-platen met speciale isolatielijm tegen de gewenste plek verlijmen. Het is van belang dat u een drainagelaag aanbrengt.
  • Bij drukkend grondwater verlijmt u de isolatieplaten volledig tegen de muren. Hierbij is het van groot belang dat u de voegen en ruimtes tussen de platen goed dicht, zodat er geen vochtcirculatie kan ontstaan achter de isolatieplaten en tegen uw kelderwand.

Over het bevestigen van XPS-isolatie tegen kelderwanden bestaat discussie, doet u dit met bevestigingsankers of kiest voor een lijmmethode? Meestal wordt er gekozen voor de tweede optie.


Afwerken


  • Controleer of er nog ergens ruimte is tussen de platen. Vul deze waar nodig op met PUR-schuim om koudebruggen te voorkomen. Kijk ook goed naar de naadafdichting en zorg voor een goede aansluiting van de platen onderling.
  • Nadat u gecontroleerd heeft of de isolatielaag goed gevormd is, kunt u indien gewenst een afwerkingslaag aanbrengen.

Documentatie bijhouden


Het is verstandig om uw gehele isolatieproces te documenteren. Zo weet u, en een eventuele toekomstige gebruiker, precies welk proces er is ondergaan om het bouwproject te isoleren. Documenteer de gebruikte materialen, technieken en gedane aanpassingen.


Bewaar de documenten voor toekomstige referentie of voor het geval er garantieclaims of inspecties nodig zijn.


Opruimen


Het is u gelukt, de isolatielaag met behulp van XPS-platen is verwerkt in uw bouwproject. Nu komt het zwaarste werk, het opruimen van uw werkplek. Sluit het isolatieproces af door alle gereedschappen op te ruimen en uw werkplek schoon achter te laten.


Meer weten?


Mocht u nu nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.