Welke isolatie kan onder een betonvloer?

Jan met boek in zijn hand
Een kruipruimte wordt geïsoleerd met isolatieplaten

U kunt een betonvloer het beste vanaf de onderzijde isoleren. Dat is namelijk gemakkelijker en goedkoper dan isolatie vanaf de bovenzijde, zeker als u de klus zelf gaat uitvoeren. Daarnaast geeft isolatie onder de betonvloer het meeste rendement. Het is daarvoor echter wel noodzakelijk dat u een kruipruimte onder uw woning heeft óf dat de betonvloer nog gestort moet worden. Maar hoe pakt u dat aan? Welke isolatie kan onder een betonvloer? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Jan met duim omhoog

"Een bestaande betonvloer vanaf de onderzijde isoleren? Dat gaat alleen als u een kruipruimte onder uw woning heeft. Die ruimte moet bovendien groot genoeg zijn om in te werken, dus minstens veertig centimeter hoog."

Isolatie onder betonvloer vanuit de kruipruimte


Een bestaande betonvloer vanaf de onderzijde isoleren? Dat gaat alleen als u een kruipruimte onder uw woning heeft. Die ruimte moet bovendien groot genoeg zijn om in te werken, dus minstens veertig centimeter hoog. Dan kunt u namelijk isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte bevestigen, waardoor u letterlijk de onderkant van uw betonvloer isoleert.


U kunt verschillende isolatieplaten gebruiken om uw betonvloer vanuit de kruipruimte te isoleren. Deze lijmt u eenvoudig vast tegen de onderzijde van uw betonvloer. We raden u aan om daarvoor altijd een speciale isolatielijm te gebruiken, want daarmee bevestigt u de platen strak tegen elkaar en voorkomt u dat er kieren ontstaan. Kou trekt namelijk gemakkelijk door die kieren heen, waardoor de constructie aan isolatiewaarde verliest. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de kruipruimte, door gaten in de buitenmuur te boren.


Stappenplan betonvloer van onderaf isoleren


Vloerisolatie onder betonvloer op zand


Heeft u een nieuwbouwwoning gekocht? Dan gaat u isoleren voordat de nieuwe betonvloer op zand wordt gestort. U plaatst dan eerst een PE-folie op het zand en daarna een laag isolatiemateriaal. Als u vloerverwarming wilt, legt u de krimpnetten vervolgens over het isolatiemateriaal heen. Op die manier houdt het isolatiemateriaal geen warmte tegen. Pas daarna wordt het beton gestort.


Als de vloer eenmaal is gestort, is het belangrijk dat u het beton rustig laat uitharden. Daarmee voorkomt u namelijk dat het beton gaat scheuren. Als u vloerverwarming heeft, start u het opwarmen van de vloer met een watertemperatuur van 25°C. Daarna kunt u het beste een graad per dag omhoog gaan.


Wat voor isolatie kan onder een betonvloer?


Niet alle isolatie is geschikt voor onder beton. Beton is zwaar en er komt nog een afwerkvloer op, dus u heeft isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid nodig. XPS, EPS en PIR zijn daarom goede keuzes. Welke isolatiemateriaal het meest geschikt is voor onder uw betonvloer, is afhankelijk van verschillende factoren. Hoe krap de kruipruimte is, welke isolatiewaarde u wilt behalen en wat uw budget is, bijvoorbeeld.


PIR-isolatie onder een betonvloer


In een zeer krappe kruipruimte is het vaak niet mogelijk om een dikke laag isolatiemateriaal te plaatsen. Bij beperkte ruimte kunt u daarom het beste voor PIR-isolatie kiezen. Met PIR kunt u namelijk heel goed ‘slank’ isoleren: het materiaal heeft een zeer hoge isolatiewaarde, dus met een dunne plaat behaalt u alsnog genoeg rendement.


Ook bij een nieuwe betonvloer op zand kan PIR een goede keuze zijn. Hoe dunner de plaat, hoe lager de betonvloer komt te liggen. Met PIR-isolatie onder de betonvloer levert u dus relatief weinig ruimte in tussen de vloer en het plafond. Bedenk wel dat PIR een stuk duurder is dan bijvoorbeeld XPS en EPS.


Bekijk onze PIR-isolatie


XPS-platen onder de betonvloer


XPS-platen zijn ook heel geschikt voor betonvloerisolatie vanaf de onderzijde. Het materiaal heeft een hoge drukvastheid en is zeer vochtbestendig. Daarnaast is XPS-isolatie een stuk goedkoper dan PIR-isolatie. Daar staat wel tegenover dat XPS een lagere isolatiewaarde heeft dan PIR.


Omdat XPS de warmte iets minder goed vasthoudt dan PIR, moet u waarschijnlijk een dikkere laag aanbrengen om hetzelfde rendement te behalen. Dat is echter geen probleem als u daarvoor genoeg plek heeft in de kruipruimte. Plaatst u XPS onder een nieuwe betonvloer op zand? Bedenk dan dat uw afwerkvloer wat hoger komt te liggen dan met PIR het geval zou zijn.


Bekijk onze XPS-isolatie


EPS-isolatie onder betonvloer


Ook EPS is heel geschikt voor onder uw betonvloer. EPS heeft een lagere isolatiewaarde dan XPS en PIR, maar is wel de goedkoopste optie. Kies wel specifiek voor EPS-platen als u het materiaal tegen het plafond of onder de nieuwe betonvloer op zand wilt plaatsen. EPS-korrels zijn namelijk alleen geschikt voor bodemisolatie en leveren niet de gewenste isolatiewaarde op.


EPS heeft een lagere isolatiewaarde dan XPS en PIR. Dat betekent dat u een dikkere laag EPS moet aanbrengen om genoeg rendement uit uw betonvloerisolatie te halen. De constructie onder de vloer wordt dan dikker, dus bereken goed of dat mogelijk is in de kruipruimte of met de afwerkvloer. Als de afwerkvloer te hoog komt te liggen, kunt u namelijk problemen krijgen met bijvoorbeeld het sluiten van deuren.


Bekijk onze EPS-isolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.