Kosten scheidingswandisolatie

Jan met boek in zijn hand
Aangebrachte glaswol in een metal-stud-geraamte

Met een scheidingswand splitst u één grote ruimte op in twee delen. Om in beide delen van optimaal wooncomfort te profiteren, is het belangrijk dat u de scheidingswand goed isoleert. Dat kan met verschillende materialen, die elk hun eigen voordelen én prijs hebben. Weten wat scheidingswandisolatie u ongeveer gaat kosten? Lees dan snel verder!

Jan met duim omhoog

"De kosten van scheidingswandisolatie liggen ongeveer gelijk met die van voorzetwandisolatie. Voor het isoleren van een scheidingswand betaalt u dus gemiddeld tussen de €30 en €40 per m²."

Scheidingswandisolatie kosten per m²


De kosten van scheidingswandisolatie liggen ongeveer gelijk met die van voorzetwandisolatie. Voor het isoleren van een scheidingswand betaalt u dus gemiddeld tussen de €30 en €40 per m². Dat is inclusief btw en het plaatsen van de wand. Deze prijs per m² wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het gekozen isolatiemateriaal en de afwerking.


Het isolatiemateriaal


U kunt een scheidingswand met verschillende materialen isoleren, zoals PIR en glaswol. Deze materialen verschillen echter sterk in prijs: voor PIR betaalt u gemiddeld €10 per m² en voor glaswol maar €3. Dit hangt samen met de isolatiewaarde, dus hoe goed het materiaal de warmte vasthoudt. PIR is namelijk duurder, maar heeft ook een veel betere isolatiewaarde dan glaswol.


Het vakmanschap


Als u een professional inhuurt om de scheidingswand te isoleren, lopen de kosten natuurlijk op. Onze tip: vraag meerdere offertes op, want de ervaring leert dat het uurtarief per vakman sterk verschilt. U kunt de scheidingswand ook zelf isoleren, maar houd er dan rekening mee dat u geen subsidie kunt aanvragen. Daarvoor moet u namelijk een offerte van een erkend vakman laten zien.


De afwerking


Als uw scheidingswand in het zicht staat, wilt u deze waarschijnlijk netjes afwerken. Dat betekent wel dat de kosten oplopen, want voor bijvoorbeeld gips- of stucplaten betaalt u een relatief hoge prijs. Bovendien heeft u dan extra accessoires nodig, zoals gipsplaatschroeven en gaasband. Gaat u de wand zelf isoleren? Dan raden we u PIR + Gips aan, omdat u de wand daar ook direct mee afwerkt.


Prijs isolatiematerialen scheidingswand


Het isolatiemateriaal bepaalt grotendeels de prijs van de scheidingswand. Dit hangt samen met de gewenste isolatiewaarde. Over het algemeen geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal. Dit hangt ook weer samen met de dikte van het materiaal, want soms kunt u meerdere lagen over elkaar aanbrengen om alsnog een goede isolatiewaarde te halen. Bij een scheidingswand is dat echter niet altijd wenselijk: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe dikker de muur en hoe meer woonruimte u inlevert.


Slank isolatiemateriaal, zoals PIR, heeft daarom vaak de voorkeur. Toch is zo’n hoge isolatiewaarde niet altijd nodig. Als de rest van uw woning al goed is geïsoleerd, kan een lagere isolatiewaarde van de scheidingswand ook genoeg zijn. In dat geval kunt u voor een goedkoper materiaal gaan, zoals glas- of steenwol. Steenwol heeft bijvoorbeeld ook sterke geluidswerende eigenschappen, wat erg fijn kan zijn bij een scheidingswand. Hieronder vindt u een overzicht van geschikte materialen, inclusief prijs en Rd-waarde.


Materiaal (dikte 60mm) Rd-waarde Kosten per m² (vanaf)
Steenwol 1,60 €4,61
Glaswol 1,60 €2,37
Minerale wol 1,70 € 3,68
PIR 2,72 €10,79

Kosten besparen: scheidingswand zelf isoleren


Het vakmanschap neemt ongeveer dertig procent van de totale kosten van scheidingswandisolatie in beslag. U kunt dus flink wat besparen door de scheidingswand zelf te plaatsen en te isoleren. In dat geval dient u wel alle nodige accessoires in huis te halen, zoals schroeven, gaasband en geschikt materiaal. Wij raden u dan PIR + Gips aan. Dit zijn PIR-platen verlijmd met gipsplaten, waardoor u de wand isoleert én afwerkt in één handeling. Deze platen zijn wat duurder in aanschaf, maar leveren u wel een hoop gemak op. Bovendien bespaart u alsnog veel kosten op het vakmanschap.


Klusadvies scheidingswand plaatsen

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.