Kosten vloerisolatie betonvloer

Jan met boek in zijn hand
man brengt PIR platen aan op de vloer

Het isoleren van uw betonvloer is noodzakelijk om duurzaam en comfortabel te wonen. Zonder isolatie voelt een betonvloer namelijk koud en kil aan. Daardoor daalt de temperatuur in huis, waardoor uw energiekosten oplopen en u minder wooncomfort ervaart. Betonvloerisolatie is daarom belangrijk, maar kan ook flink prijzig zijn. Weten waar u aan begint? Lees hieronder dan alles over de kosten van vloerisolatie bij een betonvloer!

Jan met duim omhoog

"Voor betonvloerisolatie van onderaf betaalt u zo’n €30 tot €50 per m². Betonvloerisolatie van bovenaf kost u gemiddeld €100 tot €150 per m²."

Kosten betonvloerisolatie per m²


De precieze prijs van betonvloerisolatie per m2 hangt af van de werkwijze. Als u een kruipruimte onder uw woning heeft, kunt u de betonvloer namelijk van onderaf isoleren. Dat betekent dat u isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte en dus de onderkant van uw vloer plaatst. Betonvloerisolatie van onderaf is een stuk gemakkelijker en daarom goedkoper dan isolatie van bovenaf.


Voor betonvloerisolatie van onderaf betaalt u zo’n €30 tot €50 per m². Betonvloerisolatie van bovenaf kost u gemiddeld €100 tot €150 per m². Daarnaast spelen nog andere factoren een rol, zoals het isolatiemateriaal dat u kiest en wat voor soort woning u heeft. Hieronder vindt u een overzicht van andere factoren die de prijs van betonvloerisolatie beïnvloeden.


Soort woning


Hoe groter de woning, hoe groter de vloer. Bij een grotere woning heeft u dus meer vierkante meters te bedekken, waardoor u meer betaalt voor het isolatiemateriaal en het vakmanschap. Daarnaast gaat er bij een vrijstaande woning bijvoorbeeld meer warmte verloren via de vloer dan bij een appartement. Dat heeft invloed op de gewenste isolatiewaarde en dus op de prijs van betonvloerisolatie.


Het isolatiemateriaal


U kunt een betonvloer met diverse materialen isoleren. Het ene materiaal is daarbij duurder dan het andere. Vaak hangt dit samen met hoe goed het materiaal de warmte vasthoudt. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal. Uiteindelijk levert materiaal met een hoge isolatiewaarde u ook meer op. Bij een nieuwbouwwoning moet uw betonvloer zelfs een bepaalde Rd-waarde behalen en heeft u daarom materiaal met een hoge isolatiewaarde nodig.


Lees meer over de Rd-waarde van uw isolatie


Het vakmanschap en werkwijze


Als u de betonvloer door professionals laat isoleren, betaalt u natuurlijk meer dan wanneer u het zelf doet. Daarnaast heeft de werkwijze invloed op de kosten van betonvloerisolatie: isolatie van bovenaf is duurder dan isolatie van onderaf. Heeft u een nieuwbouwwoning? Dan wordt isolatiemateriaal vaak vóór het storten van beton geplaatst en gecombineerd met vloerverwarming. Dit geeft namelijk het meeste rendement.


Prijs isolatiemateriaal betonvloer


Een betonvloer vraagt om isolatiemateriaal met een hoge drukvastheid. PIR, XPS en EPS zijn daarom goede keuzes. Deze isolatiematerialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen, maar vallen ook in verschillende prijsklassen. PIR is bijvoorbeeld relatief duur, maar heeft ook de hoogste isolatiewaarde. XPS en EPS zijn een stuk goedkoper, maar hebben ook een lagere isolatiewaarde. Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen van deze isolatiematerialen, inclusief dikte en Rd-waarde. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal de warmte vasthoudt.


  Dikte Rd-waard Prijs per m² (vanaf)
EPS 60 cm 1,65 € 4,92
XPS 60 cm 1,80 € 8,17
PIR 60 cm 2,72 € 10,79

Betonvloerisolatie kosten: type woning


Hoe groter uw woning, hoe hoger de kosten van vloerisolatie bij een betonvloer. Een grote woning heeft namelijk meer vierkante meters aan vloeroppervlak. Daarom heeft u meer isolatiemateriaal nodig om de vloer te bedekken én zijn vakmannen langer bezig met het plaatsen. De kosten van betonvloerisolatie lopen daarom op bij een grotere woning.


Daarnaast heeft het type woning invloed op hoeveel warmte er via de betonvloer verloren gaat. Een tussenwoning is ingebouwd en daarom van nature beter geïsoleerd dan een vrijstaande woning. Bij een vrijstaande woning gaat er dus automatisch meer warmte verloren, waardoor u meer en beter moet isoleren. Hieronder vindt u een overzicht van de prijs van betonvloerisolatie per type woning.


Soort woning Vloeroppervlak Gemiddelde prijs betonvloerisolatie
Tussenwoning 55 m² € 1400
Hoekwoning 65 m² € 1550
Twee-onder-een-kapwoning 70 m² € 1650
Vrijstaande woning 90 m² € 2050

Wat bespaart u met betonvloerisolatie?


Betonvloerisolatie is een investering. Dat betekent dat u eerst kosten maakt en er daarna pas op verdient. Per jaar bespaart u met betonvloerisolatie gemiddeld €3 tot €5 per vierkante meter. Voor een tussenwoning betekent dat een besparing van €200 en voor een vrijstaande woning van €400. Combineert u het isoleren van de betonvloer met vloerverwarming? Dan gaat u nog meer besparen op uw energiekosten. De kosten van vloerisolatie bij een betonvloer nog sneller terugverdienen? Kijk dan of u recht heeft op subsidie.


Lees meer over subsidie op betonvloerisolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.