Wat is druksterkte?

Jan met boek in zijn hand
Druksterkte

In de wereld van de isolatiematerialen is druksterkte een cruciale parameter die wordt gebruikt voor de berekening van de opbouw van uw bouwproject. Maar wat is druksterkte precies en hoe berekenen we die? In dit artikel leggen we de essentie van druksterkte uit en verklaren we enkele belangrijke aspecten rond de druksterkte van isolatiemateriaal.

Jan met duim omhoog

"Druksterkte is een maat voor de maximale druk of kracht die een materiaal kan weerstaan voordat deze permanent vervormt of instort. De druksterkte is dus geen kracht die alleen voor isolatiematerialen geldt. In de natuurkunde komt deze kracht vaker terug."

Wat is druksterkte (kPa)?


Druksterkte is een maat voor de maximale druk of kracht die een materiaal kan weerstaan voordat deze permanent vervormt of instort. De druksterkte is dus geen kracht die alleen voor isolatiematerialen geldt. In de natuurkunde komt deze kracht vaker terug. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het doorberekenen van een staalconstructie.  Druksterkte geeft dus de weerstand van een materiaal tegen samendrukken aan. De druktsterkte is cruciaal voor isolatiematerialen die onder druk komen te staan van belasting, zoals een bovenliggend dakpakket, maar ook van bijvoorbeeld sneeuw- en windbelasting.


Voor druksterkte geldt dat het ene materiaal beter gedijt bij hogere belasting dan het andere. Dit is dan ook een belangrijke afweging die u moet (laten) maken. Welk isolatiemateriaal gedijt het beste bij de vorm van belasting. Een bewuste keuze kan hierin de levensduur van uw isolatiemateriaal, en dus de duurzaamheid, enorm vergroten.


Hoe berekenen we de druksterkte?


Druk op een object wordt uitgedrukt in Pascal. Omdat de mate van druk hoog is, wordt druksterkte altijd aangeduid in kiloPascal (kPa). De druksterkte geeft simpel gezegd aan hoeveel kilo druk per vierkante meter het materiaal aankan voordat er een vervorming van meer dan 10% ontstaat. Het is dus de mate waarin een materiaal weerstand kan bieden tegen drukkrachten.


Druksterkte wordt berekend met behulp van testen, zoals bijvoorbeeld een compressietest waarbij het materiaal wordt blootgesteld aan een geleidelijke vorm van toenemende belasting. Dit gebeurt totdat het materiaal vervormt of bezwijkt onder druk. Er zijn ook theoretische benaderingen die met behulp van modellen en formules het bezwijkingsmoment berekenen op basis van de materiaaleigenschappen en geometrie.


Waarom is druksterkte belangrijk?


Druksterkte is van cruciaal belang voor isolatiematerialen, vooral bij toepassingen van isolatiematerialen waarbij deze worden gebruikt om structurele/permanente belastingen te dragen. Denk hierbij aan de isolatie van uw vloerconstructie. Het bepaalt de mate waarin het materiaal in staat is om gewicht te weerstaan zonder echt te bezwijken. Dit is essentieel voor de duurzaamheid en prestaties op de langere termijn. In het scenario waarin we de druksterkte van isolatiematerialen niet hadden, loopt u tijdens het gebruik van uw bouwproject grote risico’s op bijvoorbeeld scheuren van de vloerconstructie van uw bouwproject. Het laten doorrekenen en het rekening houden met druksterkte en optredende krachten garandeert de veiligheid van uw bouwproject en bouwmateriaal.


Druksterkte en EPS


EPS, of geëxpandeerd polystyreen, staat bekend om zijn goede isolerende werking en veelzijdige toepassingen in de bouwsector. EPS-isolatie wordt vaak toegepast bij het isoleren van verschillende onderdelen in een bouwproject. Een voorbeeld hiervan is een nieuw te storten betonvloer, maar ook bij bijvoorbeeld een funderingsbekisting waarin de fundering uiteindelijk gestort wordt, is het isolatiemateriaal dat gebruikt wordt vaak van EPS. Gaat u een betonvloer op zand plaatsen? Dan kunt u met een EPS-plaat ook goed uit de voeten. Toch is EPS niet het meest drukbestendige isolatiemateriaal. Wordt deze betonvloer namelijk te zwaar belast? Dan kunt u beter kijken naar andere isolatiematerialen zoals XPS-platen.


Het is bij de toepassing van EPS van groot belang dat u rekening houdt met de juiste druksterkte, EPS-platen beschikken dan ook over een uitvoering passend bij een benodigde druksterkte. EPS100 is de meest gebruikte uitvoering. Bij Jan de Isolatieman kunt u met gemak uw benodigde druksterkte aanvinken met behulp van de filters bij de producten.


Druksterkte en XPS


Een van de isolatiematerialen die het best omgaat met hogere permanente drukkrachten is XPS. Het isolatiemateriaal kent een hogere weerstand tegen samendrukking en maakt het zo geschikt voor toepassingen waar structurele ondersteuning een cruciale rol speelt. XPS wordt vaak toegepast in situaties waar het ook vochtig kan worden, het materiaal is namelijk ook goed bestand tegen terugkerende vochtvorming. Denk hierbij aan de toepassing van XPS voor het isoleren van uw kelder bijvoorbeeld. Ook XPS wordt uitgevoerd in variaties met keuzes tussen druksterkte, zoals bijvoorbeeld 250 kPa, 300 kPa, 500 kPa en 700 kPa. U kunt deze gemakkelijk terugvinden in de producttool van Jan de Isolatieman. Mocht u een druksterkte willen die momenteel niet tussen de producten staat, kan u altijd een aanvraag doen.


De druksterkte, belangrijk en nu begrijpelijk


Het begrip druksterkte is van groot belang bij het kiezen van de juiste isolatiematerialen. Vooral in de situaties waar permanente druk optreedt, is het van belang om een weloverwogen keuze te maken.


Nu u beter begrijpt waarom deze druksterkte van belang is, kunt u zorgvuldig een keuze maken voor uw bouwproject. We helpen u hier graag bij en komen graag met u in contact. Voor een vrijblijvend advies van onze experts kunt u altijd contact opnemen met Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.