Wat is PIR-isolatie?

Jan met boek in zijn hand
PIR plaat

In de bouwsector is het van essentieel belang om het juiste materiaal te kiezen dat past bij uw specifieke project. Isolatie is van groot belang in uw bouwproject om de warmte in uw woning te houden en de kou uit de woning te houden. Een van de bekendste isolatiematerialen is PIR-isolatie. Dit multifunctionele isolatiemateriaal heeft talloze toepassingsmogelijkheden die kunnen bijdragen aan het succes van uw bouwproject. In dit artikel verkennen we grondig de eigenschappen van PIR-isolatie, de beschikbare soorten PIR en geven we antwoord op veelgestelde vragen om u te begeleiden met het nemen van een weloverwogen beslissing voor uw specifieke isolatie behoeften.

Jan met duim omhoog

"Door deze uitstekende thermische eigenschappen kan er met dunnere isolatieplaten gewerkt worden, waardoor er uiteindelijk weer ruimte bespaard wordt."

Wat is PIR-isolatie?


PIR-isolatie, wat staat voor Polyisocyanuraat, is een bouwmateriaal dat bestaat uit een soort kunststofschuim met een hoge dichtheid. Het materiaal staat bekend om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en wordt vaak gebruikt in bouwprojecten om warmteverlies te minimaliseren. Door deze uitstekende thermische eigenschappen kan er met dunnere isolatieplaten gewerkt worden, waardoor er uiteindelijk weer ruimte bespaard wordt.


Welke soorten PIR zijn er?


PIR-isolatie is verkrijgbaar in verschillende vormen, de meest gangbare vorm van PIR-isolatie zijn PIR-platen. De platen kunnen onderling variëren in dikte, randafwerking, cachering en toepassingsvorm. Het verschil in dikte van een plaat ziet u bijvoorbeeld terug in de Rd-waarde van de plaat. Daarnaast kan dus ook de randafwerking van de platen verschillen, deze randafwerking verzorgt de structuur en onderlinge bevestiging van uw isolatielaag. Ook kan de cachering van uw PIR-plaat verschillen, zo zijn er PIR-platen met aluminium cachering of platen die verlijmd zijn met andere materialen. Onderstaand hebben we een korte weergave gemaakt van alle beschikbare verlijmde PIR-platen, daarnaast geven we een mogelijke toepassing van de plaat en korte omschrijving.
Plaat

Mogelijke toepassing / Voorbeeld

Omschrijving

PIR + gipsplaat Voorzetwanden, binnenwanden, plafonds

PIR + Gips bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een gipsplaat. Hierdoor beschikt de plaat over één net afgewerkte zijde waar u bijvoorbeeld direct overheen kunt verven.

 

PIR + OSB Voorzetwanden, dakisolatie, binnenzijde schuine daken, vloeren

PIR+OSB bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een OSB3-plaat. Hierdoor is het een stevige en sterk isolerende plaat die geschikt is voor bijvoorbeeld een voorzetwand. Door de iets minder fraaie look van een OSB plaat wordt de combinatieplaat echter ook vaker toegepast bij het isoleren van bijvoorbeeld uw dak aan de binnenzijde op de zolder. Iets meer uit het zicht dus, toch in het zicht aan de gang? Dan raden wij u eerder een PIR+gipsplaat aan.

 

PIR + Fermacell Plafondisolatie, voorzetwand, scheidingswanden, binnenzijde schuine daken

PIR+Fermacell bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Fermacell plaat, Fermacell-platen staan bekend om de stootvastheid, brandwerendheid en de verbeterde geluidsisolerende werking van de plaat.

 

PIR + SPANO Na-isolatie, vloer aan de bovenzijde na isoleren

PIR+SPANO bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Spano-plaat (vochtwerende spaanplaat). Deze platen worden vooral toegepast als vloerplaten, met name in het geval van na-isolatie van bijvoorbeeld een vloer waarbij de kruipruimte te klein is om op andere wijze na te isoleren.

 

PIR + Diamondboard Voorzetwanden, scheidingswanden, plafonds, binnenzijde schuine daken.

PIR+Diamondboard bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Diamond Board plaat, dit is eigenlijk weer een geïmpregneerde gipsplaat. De plaat is behoorlijk stootvast en kent door de combinatie goede isolerende en geluidswerende eigenschappen.

 

PIR + Underlayment Voorzetwanden, scheidingswanden, schuine daken

PIR+Underlayment bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Underlayment plaat. Bij Jan de Isolatieman is deze verlijmd met een 18 mm Radiata Pine Underlayment plaat. De plaat is vergelijkbaar met de PIR + OSB plaat en ideaal voor de doe-het-zelvers die bijvoorbeeld het schuine dak op zolder willen isoleren, of bijvoorbeeld het dak van een garage.

 

PIR + Agnes Plafondisolatie en wanden

PIR+Agnes bestaat uit een PIR-plaat die verlijmd is met een Agnes-plaat. Deze platen staan bekend om de strakke afwerking, de combinatie met PIR zorgt ervoor dat u in één handeling de wand, muur of dak kunt isoleren en afwerken.

 


Kijk voor meer informatie over de verlijmde en niet verlijmde platen op onze pagina van PIR-isolatie.


Waarvoor gebruik je PIR?


PIR-isolatie vind je in verschillende vormen in de bouw, het materiaal is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten en kan worden gebruikt voor diverse toepassingen. PIR-platen worden veel toegepast voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, maar ook voor vloerisolatie als er geen hoge druksterkte wordt gevraagd. Ook wordt PIR Isolatie gebruikt voor verschillende dakconstructies, zoals warme daken, platte daken en zowel bij het isoleren van de binnenkant van schuine daken als het isoleren aan de buitenkant van de schuinde daken.


Wat zijn de voor- en nadelen van PIR?


Het toepassen van PIR kent zijn voor- en nadelen, onderstaand nemen we kort de voor- en nadelen door:


Voordelen toepassing PIR:


  1. Uitstekende isolatiewaarde: PIR heeft een hoge Rd-waarde, dit resulteert voor u weer in optimale energiebesparing en een goed geïsoleerde woning.
  2. Gebruiksvriendelijkheid: PIR-platen zijn gemakkelijk te versnijden en relatief lichter en dunner, hierdoor zijn ze tijdens de verwerking gebruiksvriendelijker dan andere platen.
  3. Beloopbaarheid: PIR-isolatie beschadigt niet zomaar, de beloopbaarheid is hoger dan die van andere isolatiematerialen zoals steenwol of EPS. Een dakdekker kan met een gerust hart over uw nieuw geplaatste PIR platen lopen.

Nadelen toepassing PIR:


  1. Milieuvriendelijkheid: Het productieproces van PIR is niet echt milieuvriendelijk te noemen. Bij de productie van een PIR-plaat komen chemicaliën vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Ook is PIR-isolatie niet gemakkelijk te recyclen.
  2. Kosten: PIR-isolatie is over het algemeen iets duurder dan andere isolatiematerialen zoals bijvoorbeeld EPS.

Veelgestelde vragen over PIR


We beantwoorden de meest prangende vragen. Of u nu wilt weten welke dikte geschikt is voor uw bouwproject of hoe u PIR verwerkt in uw bouwproject. Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen voor uw bouwproject.


In welke diktes is PIR verkrijgbaar?


PIR-platen zijn te verkrijgen in verschillende diktes, Jan de Isolatieman verkoopt PIR-platen van 20 mm tot 160 mm dik. Voordat u PIR-platen gaat kopen is het van belang dat u weet welke dikte u nodig heeft. Wat voor u dikte u nodig heeft, hangt af van wat u precies wilt isoleren. De isolatie van een spouwmuur vereist bijvoorbeeld een andere dikte PIR-plaat dan de isolatie van het dak. Er is een ontzettend groot aanbod aan verschillende diktes PIR-isolatie, over het algemeen geldt: hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatiewaarden van de plaat. De exacte dikte die u nodig heeft, kunt u ook bepalen op basis van welke criteria worden voorgeschreven volgens het bouwbesluit. In het bouwbesluit van Nederlands staat beschreven welke Rd- en Rc-waarde u moet behalen om uw woning aan de huidige criteria te laten voldoen.


Hoe verwerk ik PIR?


De verwerkingsmethode van PIR is afhankelijk van het type plaat. Zo zit er bijvoorbeeld een verschil tussen de verwerkingsmethode van spouwplaten en platen die u toepast om bijvoorbeeld uw vloer te isoleren. PIR spouwplaten hebben een tand-groef-verbinding of sponning, waardoor de twee platen eenvoudig in elkaar schuiven. Het monteren van de platen is dus afhankelijk van de plek waar u de platen toepast.


Wat is het verschil tussen PUR en PIR?


PUR en PIR zijn beide isolatiematerialen, in de basis verschillen ze eigenlijk niet veel van elkaar. Beiden vallen ook onder de verzamelnaam PU, ze worden ook beide van dezelfde grondstoffen geproduceerd. Maar er zijn, naast de verschillende chemische samenstelling, wél degelijk verschillen te noemen tussen de twee isolatiematerialen. Beide bieden eigenlijk erg goede thermische prestaties. Een ander belangrijk verschil is de brandveiligheid, PUR veroorzaakt bij brand meer rook. Ook de drukvastheid van PIR is een verschil, deze is bij PUR namelijk hoger dan bij PIR. Dit maakt PUR ook niet het meest geschikt voor de isolatie van bijvoorbeeld een plat dak, bij constante of langdurige verhoogde druk vervormt het materiaal sneller dan PIR. Jan de Isolatieman raadt aan om PUR in de spouwmuur en vloer te gebruiken terwijl PIR ook zeer geschikt is voor daken.


Is PIR vochtbestendig?


Ja, PIR is voor een korte tijd vochtbestendig. Dit komt onder andere door de gesloten celstructuur van het materiaal. Geheel ongevoelig voor vocht is PIR echter ook weer niet, bij langdurige blootstelling aan vocht, kan het materiaal uiteindelijk worden aangetast en de isolerende eigenschappen verminderen. Wanneer u volledig waterdichte isolatie zoekt, kunt u beter kiezen voor XPS-isolatie.


Is PIR recyclebaar?


PIR is over het algemeen niet volledig recyclebaar of op dezelfde manier als sommige andere isolatiematerialen. Het recyclen van PIR-isolatie is technisch uitdagend vanwege de complexere chemische structuur en de verlijmde celstructuur van het materiaal. Dit maakt het moeilijker om PIR-isolatie te hergebruiken. Wel wordt hier hard aan gewerkt en is er al één fabriek die PIR kan recyclen. 


Is PIR brandbaar?


PIR is een materiaal dat brandbaar is, het wordt ingedeeld in brandklasse E/F. Dit betekent dat PIR een lage brandveiligheid heeft. Dit is wel afhankelijk van de constructie waarin PIR wordt gebruikt. In bepaalde constructies heeft PIR brandklasse B.


Is PIR geschikt als geluidsisolatie?


Hoewel PIR-isolatie enige geluidsisolerende eigenschappen heeft vanwege de dichtheid en samenstelling van het materiaal is het doorgaans niet de allerbeste keuze als het aankomt op geluidsisolatie. Hier werken vaak de zachtere isolatiematerialen zoals steenwol  en glaswol beter dan PIR isolatie.


Kan ik lopen op PIR-platen?


Ja, PIR-isolatie staat bekend om de hogere beloopbaarheid ten opzichte van andere materialen. Een dakdekker kan dus met gerust hart over uw PIR-isolatie lopen. Tijdens de montage is er wel een toplaag nodig.


Kan ik PIR op maat zagen?


U kunt PIR gemakkelijk op maat maken met een speciale isolatiezaag bijvoorbeeld.


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen PIR en EPS?


PIR en EPS zijn beide veel gebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. Zo beschikt PIR over verhoogde thermische eigenschappen ten opzichte van EPS, maar zijn de kosten van EPS weer lager ten opzichte van die van PIR. De verschillen tussen beide materialen lichtten we verder uit in het artikel: Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?


Wat zijn de voornaamste verschillen tussen PIR en XPS?


PIR en XPS zijn beide veelgebruikte isolatiematerialen, maar ze verschillen in bepaalde eigenschappen. Zo beschikt PIR over verhoogde thermische eigenschappen ten opzichte van XPS, maar is de vochtbestendigheid van XPS weer beter dan dat van PIR. De verschillen tussen beide materialen lichtten we verder uit in het artikel: Wat is het verschil tussen PIR, XPS en EPS?


Heeft u vragen of advies nodig? Neem dan contact op met de klantenservice van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."