Wat is het verschil tussen een PIR- en PUR-plaat?

Jan met boek in zijn hand
PIR en PUR plaat

PIR en PUR, het lijkt op elkaar, maar het is niet hetzelfde. Eén ding hebben de twee in ieder geval gemeen: ze zijn geschikt als de isolatie. PIR en PUR maken een aanzienlijk deel uit van de totale isolatiemarkt. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen beide materialen en wanneer kiest u welke? In het onderstaande artikel vertellen we u meer over beide materialen en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Jan met duim omhoog

"PIR- en PUR-platen zijn beide geschikt als warmte-isolatie van uw bouwproject. Beide materialen hebben uitstekende thermische eigenschappen en zijn in diverse vormen toepasbaar."

Wat is een PIR-plaat?


Een PIR-plaat, kort voor polyisocyanuraat plaat, is een isolatiemateriaal dat bekend staat om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen. PIR isolatie wordt gemaakt van isocyanaten, een verzameling van zeer reactieve chemicaliën. Het materiaal bestaat uit een soort hardschuimen kunststof en valt onder de PU-kunststoffen. Het biedt een hogere isolatiewaarde in vergelijking met andere isolatiematerialen en kan daardoor ook in dunnere diktes worden toegepast. PIR-isolatie komt voor in verschillende vormen en er zijn reeds verlijmde varianten.


Meer weten over PIR? Lees dan het artikel "Wat is PIR".


Waarvoor gebruikt u een PIR-plaat?


PIR-platen worden op verschillende manieren toegepast. Zo worden PIR-platen toegepast als spouwmuurisolatie, als vloerisolatie, mits er geen extreme druksterkte wordt gevraagd, en als isolatie van verschillende dakconstructies, zoals aan de binnen- en buitenkant van schuine daken.


Wat zijn PUR-platen?


Een PUR-plaat, kort voor polyurethaan plaat, is een isolatieplaat met vergelijkbare thermische eigenschappen als een PIR-plaat. PUR-platen zijn de voorloper van PIR-platen. PUR wordt net als PIR gemaakt van isocyanaten en valt ook onder de PU-kunststoffen. Ook PUR-platen hebben goede thermische eigenschappen, waardoor ze in lagere isolatiedikte kunnen worden toegepast.


PUR-isolatie is er in verschillende varianten. Zo is er naast de harde PUR-plaat ook nog een toepassingsvorm in de vorm van schuim. PURschuim wordt onder andere gebruikt om naden en kieren in de isolatielaag op te vullen. Hierdoor worden koudebruggen voorkomen.


PUR-platen zijn over het algemeen iets goedkoper dan PIR-platen.


Waarvoor gebruikt u een PUR-plaat?


Net als PIR-platen worden PUR-platen op veel verschillende manieren toegepast. Denk hierbij aan de isolatie van een dakconstructie aan de binnenzijde of aan de isolatie van een spouwmuur.


Wat zijn de overeenkomsten van PIR- en PUR-platen?


  • PIR- en PUR-platen zijn beide geschikt als warmte-isolatie. Ze hebben uitstekende thermische eigenschappen en zijn op diverse manieren toepasbaar.
  • Beide materialen staan niet bekend om hun geluidsisolerende werking. Zowel PIR- als PUR-platen kennen nauwelijks geluidsisolerende eigenschappen. Hiervoor kunt u beter naar een zachte en vollere isolatiematerialen kijken, zoals steenwol of glaswol.
  • Daarnaast zijn beide materialen ook niet bepaald milieuvriendelijk, het productieproces van zowel PIR als PUR is milieu-onvriendelijk door het vrijkomen van schadelijke chemische stoffen. Bij de schuimvariant van PUR kunnen ook nog eens schadelijke chemische stoffen vrijkomen.
  • Zowel PIR als PUR zijn niet niet waterdicht.

Wat is het verschil tussen PIR- en PUR-platen?


Het verschil tussen PUR-platen en PIR-platen is niet super groot en in de bouw is er vaak discussie over de verschillen. Door veel mensen wordt PIR omschreven als de upgrade of de verbeterde versie van PUR. PIR-platen zijn wat beter bestand tegen brand en veroorzaken minder rook. Er is ook een verschil in prijs, want PIR is over het algemeen iets duurder dan PUR.
  PIR PUR

Toepassingen

Geschikt voor spouwmuren, dakbeschot of dakconstructie en vloeren. Geschikt voor spouwmuren, dakbeschot of dakconstructie en vloeren.

Thermische prestaties

Uitstekend Uitstekend

Geluidsisolatie

Nauwelijks / matige geluidsisolatie. Nauwelijks / matige geluidsisolatie.

Brandwerendheid

Beter bestand tegen brand. Minder rookontwikkeling bij brand.

Grotere rookontwikkeling bij brand.

Prijs

Iets duurder dan PUR. Iets goedkoper dan PIR.

Meer weten?


De keuze tussen PIR- en PUR-platen hangt af van uw persoonlijke voorkeuren en isolatiebehoeften. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Uw keuze zal afhangen van de gewenste isolatiewaarde, brandbestendigheid en andere eigenschappen die cruciaal zijn voor uw bouwproject.


Voor deskundig en vrijblijvend advies kunt u altijd terecht bij onze isolatiespecialisten.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.