Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis* Voor 13:00 uur besteld, morgen in huis*
Gratis levering v.a. € 2500,- Gratis levering v.a. € 2500,-
Afhalen in Oss Afhalen in Oss
Menu
Menu sluiten Menu sluiten
Getoonde prijzen:
Incl. BTW
Excl. BTW
Terug

Welk isolatiemateriaal is het beste bestand tegen vocht?

Jan met boek in zijn hand
Condens tegen raam door isolatie

Iedere soort isolatiemateriaal heeft zijn eigen eigenschappen, waardoor de een in bepaalde omstandigheden beter presteert dan de ander. Waar het ene isolatiemateriaal vooral effectief is tegen geluidsoverlast, heeft de andere een hogere brandklasse. Maar welk materiaal is het beste bestand tegen vocht en kunt u daarom het beste gebruiken in vochtige ruimtes? Wij leggen het uit.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze leveranciers Knauf, Isodec, Ripstaal, Unilin en Ursa. Echter, omdat iedere klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional.

Jan met duim omhoog

"Niet alle isolatiematerialen zijn even bestendig tegen vocht. Daarom is het verstandig om van tevoren goed te kijken of én hoe goed de verschillende isolatiematerialen tegen vocht kunnen."

Hoe gebruikt u isolatiemateriaal in vochtige ruimtes?


Isolatiematerialen en vocht zijn meestal geen beste vrienden. Als lucht-/waterdamp in aanraking komt met een koud oppervlak ontstaat er condens, wat kan leiden tot mindere prestaties en schimmelvorming.


Gelukkig zijn er een aantal isolatiematerialen die wel goed presteren in vochtige omstandigheden, mits ze op de juiste manier worden toegepast. Hieronder behandelen we verschillende isolatiematerialen en de mate waarin ze bestand zijn tegen vocht.


In een vochtige ruimte is een goede ventilatievoorziening erg belangrijk. Zorg ervoor dat het vocht uit de ruimte kan.


XPS


XPS is zeer bestendig tegen vocht, omdat dit materiaal een gesloten celstructuur heeft. Het materiaal is totaal vochtongevoelig. Hierdoor zal het vocht het materiaal niet aantasten. Om deze redenen kunt u XPS gebruiken in badkamers, bij zwembaden of in kelders.


Dien ik een folie te gebruiken als ik kies voor XPS?


Als u XPS gebruikt in een vochtige ruimte dan hoeft u niet altijd een folie te gebruiken. Let op: dit is wel nodig als u het materiaal verwerkt in regelwerk.


Hoe gaat u om met naden tussen de platen?


Naden dient u luchtdicht af te werken met aluminium tape.


Hoe ziet de opbouw eruit als u XPS gebruikt?


Als u XPS gebruikt, zie de opbouw er als volgt uit: Constructie > Folie (optioneel) > XPS > Afwerking


Kan XPS buiten worden opgeslagen?


XPS kan buiten opgeslagen worden. Het weer tast het materiaal niet aan.


EPS


EPS (Expanded Polystyrene) is een materiaal dat gebruikt kan worden in vochtige ruimten. EPS neemt namelijk geen vocht op. Dit betekent niet dat vocht het materiaal niet kan aantasten. Daarom adviseren we om EPS wel te beschermen tegen het vocht door een laagje bescherming aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat er geen schimmelvorming plaatsvindt. Het materiaal kan beschermd worden door het aanbrengen van een dampscherm.


PIR


PIR kan gebruikt worden in vochtige ruimtes, maar dan is er wel een dampremmende laag nodig. Deze dampremmende laag beschermt de PIR-platen tegen het vocht.


De dampremmende laag wordt aangebracht aan de vochtige zijde (de warme kant). Het is van belang dat de naden van de folie elkaar overlappen. Daarnaast dient u het geheel damp- en luchtdicht af te plakken met aluminium tape.


Hoe ziet de opbouw eruit als u PIR gebruikt?


Als er regelwerk achter het isolatiemateriaal zit, kunt u deze afwerken met vochtbestendige gipskartonplaten. De opbouw ziet er dan als volgt uit: PIR, dampremmer, vochtbestendige gipskartonplaat op regelwerk, afwerking.


Glaswol


Als u gaat isoleren met glaswol dient u aan de warme kant altijd een lucht/dampscherm aan te brengen als de naastgelegen ruimte niet verwarmd is. De warme kant is de kant waar het vocht zich verzamelt.


Hoe dient glaswol opgeslagen te worden?


De glaswol dient in droge omstandigheden opgeslagen te worden. Indien het materiaal toch in aanraking komt met vocht moet het materiaal goed drogen voordat het wordt aangebracht. Dit doet u door de glaswol uit de verpakking te halen en goed te laten drogen.


Steenwol


Steenwol lijkt op het gebied van vochtbestendigheid erg op glaswol. Als de naastgelegen ruimte niet verwarmd is, dient er een dampremmende folie met een SD-waarde van 100m luchtdicht te worden toegepast aan de warme zijde. De folie dient u luchtdicht te plaatsen.


Hoe dient steenwol opgeslagen te worden?


Steenwol dient droog opgeslagen te worden, het liefste in de originele verpakking. Is de steenwol toch nat geworden, dan dient u deze uit de verpakking te halen en goed te laten drogen voordat u het aanbrengt.


Welk isolatiemateriaal presteert het beste in een vochtige ruimte?




  XPS EPS PIR Glaswol Steenwol
Zeer goed bestand tegen vocht X        
Goed bestand tegen vocht   X      
Gemiddeld bestand tegen vocht     X    
Slecht bestand tegen vocht       X X

Hebt u vragen of wijkt uw situatie af?


Hebt u vragen of advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Jan de Isolatieman.


Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.