Jan leunt naar rechts

Zelf een voorzetwand plaatsen met een verlijmde PIR+OSB plaat

Een bestaande muur kunt u na-isoleren aan de binnenzijde door een voorzetwand tegenaan de bestaande muur te plaatsen. Zo’n voorzetwand kunt u met verschillende isolatiematerialen maken, zoals een PIR-plaat verlijmd met OSB, Fermacell of gips. Wilt u zelf een voorzetwand plaatsen met verlijmde PIR+OSB platen? Lees hieronder dan stap voor stap hoe u deze voorzetwand plaatst!

Stap 1 | De muur opmeten

Muur wordt opgemeten aan de binnenkant van een kamer

Om zelf een voorzetwand te plaatsen met verlijmde PIR+OSB platen meet u eerst de muur op waar u een voorzetwand tegenaan wilt plaatsen. Jan de Isolatieman heeft verschillende soorten PIR+OSB platen in het assortiment. U heeft namelijk de keuze tussen een PIR plaat met OSB 9mm voorzien van rechte kanten of OSB 18 mm met tand en groef. Op basis van die berekening kunt u namelijk de benodigde materialen bestellen. Meet op hoeveel ventilatielatten u nodig heeft en hiermee de benodigde schroeven. Zie stap 3  hoeveel centimeters de ventilatielatten uit elkaar moeten staan.  


Stap 2 | Stootvoegen openboren

Boor een aantal stootvoegen open in de buitenmuur en plaats daar bijenbekjes in. Op die manier zorgt u namelijk voor voldoende ventilatie tussen de voorzetwand en de buitenmuur, hiermee voorkomt u schimmel en condens. 


Jan met boek in zijn hand

Bijenbekjes

Zorg ervoor dat u onder en boven in de muur bijenbekjes aanbrengt, hierdoor ontstaat er een circulatie van lucht in de constructie! Een ander groot voordeel is dat de bijenbekjes voorkomen dat er ongedierte in de opening kan komen.

Stap 3 | Ventilatielatten bevestigen

Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen de muur. Houd daarbij een hartafstand van ongeveer 300 a 400 mm millimeter aan. Let op dat u de muur goed uitvlakt met afstandsschroeven als de ondergrond niet vlak is, op deze manier is de voorzetwand waterpas en vlak. Gebruik bij het plaatsen van de ventilatielatten een waterpas om te controleren of u alles waterpas bevestigt tegen muur!

Ter hoogte van een raam plaats u de latten rondom het kozijn. Ter hoogte van een stopcontact zorgt u ervoor dat er een sleuf tussen de latten ontstaat waar het leidingwerk mooi invalt.

Nu kunnen we beginnen met het aanbrengen van de isolatieplaten, zie stap 5.

Ventilatielatten bevestigen 30 cm uit elkaar

Stap 4 | PIR-platen bevestigen

Het bevestigen van pir osb platen op een bestaande muur d.m.v. lijm

Zaag de eerste PIR+OSB op maat en breng High Tack op de ventilatielatten aan, houdt hierbij de breedte van een isolatieplaat aan. U plaatst de eerste plaat tegen het regelwerk en druk dan de plaat stevig aan. Houdt bij het plaatsen van de isolatieplaat rekening dat er 1 centimeter vrij blijft aan de zijde van de bestaande constructie, zodat hier later flexibele purschuim aangebracht kan worden. Deze pur is luchtdicht en is ook blijvend elastisch.

Vervolgens schroeft u de plaat vast met 4 schroeven op iedere ventilatielat. Als de eerste plaat waterpas is gemonteerd kunt u verder gaan met de volgende platen, maar zorg ervoor dat u elke keer eerst flexibele purschuim aan brengt tussen de geplaatste en de te plaatsen isolatieplaat. Zet de platen vast met houtschroeven welke 2 cm langer zijn dan de totale dikte van de PIR+OSB plaat, naderhand kunt u de randen voorzien van purschuim.

Herhaal nu de vorige stappen, tot alle muren zijn voorzien van platen. Denk eraan om in de hoeken ook 1 cm vrij te houden. Spuit nu flexibele purschuim in de ruimte die rondom de plaat is vrijgehouden. Snij deze na uitharding af met een afbreekmes.


Stap 5 | Isoleren van de dagkanten

Bij het raam zaagt u een strookje van 20mm dikke PIR plaat op maat en lijm deze met High Tack in de dagkanten van het kozijn. Dit voorkomt onnodig warmte verlies.

isoleren dagkanten raamkozijn

Stap 6 | Voorzetwand afwerken

Voorzetwand voor een deel geisoleerd met pir-osb platen

Na het plaatsen van PIR+OSB platen kan er gekozen worden om hier een gipsplaat of Fermacell plaat overheen te zetten. Deze platen kunnen worden vastgezet op de OSB met gipsplaatschroeven van 25 mm, gebruik hier 10 a 15 stuks per m². Deze platen kunnen naderhand voorzien worden van Fill&Finish of Fermacell kant en klare Finish, om de schroefgaten en naden te vullen voor een vlak resultaat.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, Jan de Isolatieman helpt u graag verder!

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.