Steenwolplaten in kruipruimte

Een houtenvloer vanuit de kruipruimte isoleren? Dan zijn steenwolplaten een hele goede keuze. Steenwol is flexibel en kunt u daarom eenvoudig tussen houten planken. Bovendien heeft steenwol sterke thermische én akoestische eigenschappen. Bij Jan de Isolatieman vindt u een uitgebreid assortiment steenwolplaten, altijd scherp geprijsd en snel geleverd!

1 product

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x120mm Rd:3.40 4pl/pak (=2,88 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x120mm Rd:3.40 4pl/pak (=2,88 m²)
  • Rd-waarde: 3.40
  • Dikte : 120mm
  • Stuks : 4 platen per pak
  V.a.
  € 13,63
  p/m2

Kruipruimte en houtenvloer isoleren met steenwolplaten

Heeft u relatief grote kruipruimte onder uw woning? Dan kunt u vanuit daar uw vloer isoleren. U plaatst dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte, waarmee u eigenlijk de onderkant van uw vloer isoleert. Wanneer er een houten vloer op de kruipruimte ligt, zijn steenwolplaten heel geschikt. Steenwol biedt zowel warmte- als geluidsisolatie en is een ademend materiaal, waardoor u de kans op vochtproblemen met het hout verkleint. Lees hieronder meer over het isoleren van een houtenvloer vanuit de kruipruimte met steenwolplaten!

Het isoleren van een houten vloer

Zonder isolatie kan een kruipruimte met daarboven een houtenvloer flink wat problemen opleveren. Kou en vocht trekken dan eenvoudig door de houten vloer heen, rechtstreeks uw woonruimte in.  Bovendien kunnen krakende planken en dreunende voetstappen op de vloer voor behoorlijk wat geluidsoverlast zorgen. Het is daarom belangrijk dat u de houten vloer goed isoleert, eventueel vanuit de kruipruimte. Als uw kruipruimte groot genoeg is om in te werken, kunt u namelijk vanaf daar de onderkant van uw vloer isoleren.

Steenwolplaten

Rockwool steenwolplaten zijn heel geschikt voor kruipruimte-isolatie, zeker als daar een houtenvloer op ligt. Steenwol heeft namelijk sterke thermische én akoestische eigenschappen. Dat betekent dat dit materiaal kou en optrekkend vocht tegenhoudt, maar ook geluidsoverlast van krakende planken beperkt. Daarnaast is steenwol flexibel, waardoor u het gemakkelijk tegen het plafond van de kruipruimte klemt. Tot slot is steenwol, net zoals alle andere isolatiewol, een ademend isolatiemateriaal, waardoor u de kans op vochtproblemen met het hout verkleint.

Net zoals elk ander isolatiemateriaal, heeft steenwol ook een aantal nadelen. Ten eerste komen er bij het verwerken vezels vrij die kunnen irriteren aan uw huid, ogen en luchtwegen. U dient daarom altijd een beschermende bril en kleding te dragen bij het verwerken van steenwol. Daarnaast heeft steenwol geen extreem hoge isolatiewaarde, waardoor u wellicht meerdere lagen over elkaar heen moet aanbrengen. Als de constructie daar te krap voor is, kunt u beter een ‘slank’ isolatiemateriaal kiezen, zoals PIR. Houd er wel rekening mee dat PIR een stuk duurder is dan steenwol.

Steenwol verwerken in de kruipruimte

Om een houten vloer van onderaf te isoleren, plaatst u de steenwolplaten tegen het plafond van uw kruipruimte. U zaagt of snijdt de platen daarom eerst op maat, bijvoorbeeld met een isolatiemes. Vervolgens klemt u de steenwol vast tussen de houten balken van het plafond, waarbij u goed oplet dat het hele oppervlak wordt bedekt. Als er open plekken zijn, kunnen er koudebruggen ontstaan en gaat de isolatiewaarde van de constructie omlaag. Zeker weten dat er geen vochtproblemen in de constructie ontstaan? Dan kunt u tot slot een isolatiefolie over de steenwolplaten aanbrengen.