Welke isolatie kan onder een houten vloer?

Jan met boek in zijn hand
Man brengt isolatie aan

Een houten vloer kunt u het beste isoleren vanaf de onderzijde. Dat is namelijk gemakkelijker en efficiënter dan isolatie vanaf de bovenzijde. Om isolatie onder uw houten vloer te plaatsen, moet er echter wel een kruipruimte aanwezig zijn. Daarnaast moet deze ruimte groot genoeg zijn om in te werken. Is dat bij u het geval? Dan kunt u vrij eenvoudig zelf de houten vloer isoleren vanuit de kruipruimte. Hieronder leest u alles wat u daarover moet weten!

Jan met duim omhoog

"U kunt een houten vloer alleen vanaf de onderzijde isoleren als de kruipruimte groot genoeg is om in te werken. Wij houden daarbij een hoogte van minstens veertig centimeter aan."

De kruipruimte


U kunt een houten vloer alleen vanaf de onderzijde isoleren als de kruipruimte groot genoeg is om in te werken. Wij houden daarbij een hoogte van minstens veertig centimeter aan. Daarnaast moet de kruipruimte natuurlijk goed bereikbaar zijn, anders is het niet mogelijk om vanuit daar isolatie onder uw houten vloer te plaatsen. Voldoet uw kruipruimte niet aan deze eisen? Dan kunt u beter kiezen voor houtenvloerisolatie vanaf de bovenzijde, in combinatie met bodemisolatie. Daarbij bedekt u de bodem van de kruipruimte met isolatiekorrels, om kou en optrekkend vocht te voorkomen.


Lees meer over bodemisolatie


Isolatie onder de houten vloer


Niet alle isolatiematerialen zijn geschikt voor houten vloerisolatie vanaf de onderzijde. Hout is namelijk een natuurlijk materiaal, wat betekent dat het ‘werkt’. De houten balken van uw vloer kunnen daarom krimpen of uitzetten. De isolatie onder uw houten vloer moet dan ook flexibel en ademend zijn, om vochtproblemen te voorkomen. Glaswol, steenwol en MW-35 zijn daarom de beste keuzes.


Glaswol onder de houten vloer


Glaswol is heel geschikt voor het isoleren van een houten vloer vanuit de kruipruimte. Het materiaal is hartstikke budgetvriendelijk en zeer flexibel, waardoor u het gemakkelijk vastklemt tussen de houten balken. Glaswol heeft echter niet zo’n hoge isolatiewaarde, wat betekent dat u een relatief dikke laag moet aanbrengen om genoeg rendement uit uw isolatie te behalen. Als uw kruipruimte erg krap is, kunt u daarom beter voor een ‘slanker’ isolatiemateriaal kiezen. Daarvan is een dunnere laag vaak al genoeg om de gewenste isolatiewaarde te behalen.


Bekijk onze glaswol. Wilt u nog meer informatie over glaswol? Lees dan ons blog: "Wat is glaswol?".


Steenwol onder de houtenvloer


Steenwol lijkt veel op glaswol, maar biedt betere geluidsisolatie. Als u het geluid van krakende planken wilt dempen, is steenwol dus een betere optie dan glaswol. Ook voor steenwol geldt dat het materiaal flexibel en daarom gemakkelijk onder uw houten vloer te verwerken is. Steenwol heeft een iets hogere isolatiewaarde dan glaswol, dus u heeft ook minder materiaal nodig om genoeg rendement te behalen. Daar staat wel tegenover dat steenwol iets duurder is. Voor beide materialen geldt dat u altijd beschermende kleding moet dragen.


Bekijk onze steenwol. Wilt u nog meer informatie over steenwol? Lees dan ons blog: "Wat is steenwol?".


MW-35 onder de houtenvloer


MW-35 is een gebruiksvriendelijker alternatief voor houtenvloerisolatie dan glas- en steenwol. Tijdens de verwerking van MW-35 komen namelijk geen irriterende vezels vrij, dus u hoeft geen beschermende kleding te dragen. Verder is MW-35 flexibel en dus ook gemakkelijk tegen de onderkant van uw houtenvloer te bevestigen. Het heeft daarnaast een relatief hoge isolatiewaarde en biedt ook redelijke geluidsisolatie. Met MW-35 kunt u dus ‘slanker’ isoleren dan met glaswol, maar dit materiaal is dan ook iets duurder in aanschaf.


Bekijk onze MW-35
Zelf houten vloer isoleren via de kruipruimte


Voldoet uw kruipruimte aan bovenstaande criteria? Dan kunt u vrij eenvoudig zelf de houtenvloer isoleren vanuit de kruipruimte. U snijdt het isolatiemateriaal eerst op maat en klemt het daarna vast tussen de houten balken van het plafond van de kruipruimte. Daarmee bevestigt u dus eigenlijk isolatie tegen de onderkant van uw houtenvloer. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de kruipruimte, door gaten in de buitenmuur te boren. U kunt de constructie vervolgens afwerken met een rachelwerk of underlayment, maar dat is niet altijd nodig. Tot slot raden we u aan om de bodem van de kruipruimte te bedekken met een PE-folie, om optrekkend vocht tegen te houden.


Stappenplan houtenvloer isoleren onderaf


 

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.