Houten vloer isoleren van bovenaf

Jan met boek in zijn hand
Man kijkt op zijn laptop om isolatiemateriaal te kopen

Als u geen kruipruimte onder uw woning heeft, kunt een houtenvloer alleen isoleren van bovenaf. Dat is iets moeilijker en minder efficiënt dan isolatie van onderaf, maar alsnog de moeite waard. Met houtenvloerisolatie bespaart u namelijk flink op uw energiekosten en u verhoogt uw wooncomfort. Maar hoe pakt u dat aan? Welke materialen zijn geschikt om een houten vloer te isoleren van bovenaf? Hieronder leest u alles wat u daarover moet weten!

Jan met duim omhoog

"We raden u aan om de bodem van de kruipruimte te bedekken met zogenaamde isolatieparels. Daarmee voorkomt u namelijk dat u problemen krijgt met kou of optrekkend vocht."

Houten vloer isoleren zonder kruipruimte


U kunt een bestaande houtenvloer het gemakkelijkst vanuit de kruipruimte isoleren. Als u echter geen kruipruimte heeft, kunt u de vloer alleen van bovenaf isoleren. Heeft u wel een kruipruimte, maar is deze te klein om in te werken of heel moeilijk bereikbaar? Dan kunt u de houten vloer ook beter isoleren van bovenaf. In dat geval raden u wel aan om de bodem van de kruipruimte te bedekken met zogenaamde isolatieparels. Daarmee voorkomt u namelijk dat u problemen krijgt met kou of optrekkend vocht.


Lees meer over bodemisolatie


Houten vloer isoleren vanaf de bovenzijde


Een houtenvloer isoleren vanaf de bovenzijde is een flinke klus. U dient dan namelijk als eerste de complete bestaande, afwerkvloer te verwijderen, zoals tegels, laminaat of vloerbedekking. Vervolgens snijdt u het isolatiemateriaal op maat en klemt u dat vast tussen de houten balken van de ondervloer. Let goed op dat u alle gaten en kieren van de houten vloer bedekt, want anders trekt kou daar alsnog gemakkelijk doorheen.


U kunt uw afwerkvloer direct op het isolatiemateriaal leggen, maar het is nog beter om daar een stukje ruimte tussen te laten. Als u zo’n twee centimeter vrijhoudt, verhoogt u de isolatiewaarde van uw houtenvloer. Bovendien vermindert u daarmee contactgeluid en voorkomt u dus geluidsoverlast. Houd er dan wel rekening mee dat uw afwerkvloer hoger komt te liggen en de afstand tot het plafond dus kleiner wordt.


 


Isolatiematerialen houtenvloerisolatie


Hout is een natuurlijk materiaal. Dat betekent dat het ‘werkt’: houten balken krimpen of zetten uit. U heeft daarom een flexibel en ademend isolatiemateriaal nodig. Daarmee voorkomt u namelijk dat u problemen krijgt met vocht in het hout, zoals rot of schimmel. Glaswol, steenwol of MW-35 zijn daarom goede keuzes.


Steenwol op houtenvloer


Steenwol lijkt veel op glaswol en is daarom ook geschikt voor houtenvloerisolatie van bovenaf. Het materiaal is flexibel en gunstig geprijsd. Daarnaast biedt steenwol zeer goede geluidsisolatie, waardoor u geluidsoverlast van krakende planken of dreunende voetstappen vermindert.


Steenwol heeft een iets hogere isolatiewaarde dan glaswol, maar niet genoeg om ‘slank’ te kunnen isoleren. Ook met steenwol komt uw afwerkvloer dus iets hoger te liggen dan met een dunner isolatiemateriaal.


Bekijk onze steenwol


Stappenplan houtenvloer isoleren van bovenaf

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.