Schuin dak isoleren

Net als een bij het isoleren van een plat dak kan het isoleren van een hellend of schuin dak zowel via de buitenkant als aan de binnenkant. Er zijn een aantal redenen waarom u ervoor zou kunnen kiezen om uw schuine dak te isoleren: 

  • Waardevermeerdering van de woning, u ontvangt namelijk een beter energielabel
  • Woonklimaat verbeteren
  • Bijdragen aan schoner milieu, uw woning produceert minder uitstoot Co2
  • Besparing tot 30% op energiekosten
  • Dakisolatie in België verplicht vanaf 2020

Er zijn verschillende manieren om een schuin dak te isoleren. Hieronder vindt u informatie over het isoleren van een hellend dak via de binnenzijde en de buitenzijde.

Werkwijze schuin dak isoleren langs de binnenzijde

Wanneer u een schuin dak aan de binnenkant isoleert doet u dit het beste door een houten of metalen raamwerk te plaatsen waartussen u het isolatiemateriaal klemt. Vervolgens kunt u dit weer netjes afwerken zodat het een mooi geheel wordt bijvoorbeeld door gebruik te maken van gipsplaten, kunststofpanelen of houtenpanelen. Vergeet niet een dampscherm aan te brengen, dit is altijd nodig indien u isoleert met een minerale wol zoals: glaswol of steenwol. Een dampscherm wordt aangebracht tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. Sommige isolatiematerialen hebben al een dampscherm zoals PIR isolatie, dan hoeft u niet zelf ook nog een dampscherm aan te brengen, maar alleen de naden af te plakken met aluminiumtape

Materiaal voor schuin dak isoleren langs de binnenkant

Er zijn verschillende materialen geschikt voor het isoleren van een hellend dak. Wanneer u gaat isoleren via de binnenzijde adviseren wij gebruik te maken van PIR, glaswol, steenwol of Mw 35. Klik op de tekstlinks voor meer informatie over de verschillen en de prijzen van deze materialen. 

Werkwijze schuin dak isoleren langs de buitenkant

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een schuin dak isoleren via de binnenkant maar het is ook mogelijk dit via de buitenkant te doen. Het isoleren via de buitenkant is vaak wel de meest dure optie omdat de dakpannen verwijdert moeten worden en vaak de overstek aangepast dient te worden. Dit kan middels zelfdragende dakplaten waarbij het volledige bestaande dakbeschot wordt verwijderd. Maar het is ook mogelijk het isolatiemateriaal over het bestaande dakbeschot te plaatsen in de vorm van renovatieplaten of isolatieplaten zonder tengels in de vorm van een sarkingdak. 

Het isoleren van een schuin dak langs de buitenkant brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • De binnenzijde van de woning blijft netjes en er is geen ruimteverlies
  • Geen overlast in de woning 
  • Dakconstructie zelf is ook goed beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals vocht en vorst
  • Minder snel last van koudebruggen door de onafgebroken isolatieschil
  • Vooral erg interessant bij complete renovaties 

Het isoleren van een hellend dak via de buitenkant is niet eenvoudig, een woning dient vaak volledig in de steigers te worden gezet. Heeft u zelf niet de juiste kennis en expertise? Dan raden wij aan iemand in te schakelen die dit wel heeft. Daarnaast heeft deze manier van isoleren het bijkomend nadeel dat geluiden van buitenaf minder goed worden gedempt dan bij isolatie via de binnenkant, dit komt omdat dakplaten vaak bestaan uit hardere materialen zoals PIR of EPS

Materiaal voor schuin dak isoleren langs de buitenkant

Voor het isoleren van een schuin dak via de buitenkant leveren wij dakplaten van het merk ISOBOUW. Dit zijn zowel zelfdragende als niet zelfdragende dakplaten (renovatieplaten). Omdat het hier om maatwerk gaat en er vele soorten beschikbaar zijn, kunt u het beste even contact met ons opnemen voor een advies én prijs op maat.

Kosten hellend dakisolatie

Natuurlijk zijn er ook prijsverschillen tussen de verschillende manieren van isoleren. Het isoleren via de buitenkant is logischerwijs bewerkelijker omdat de bestaande dakbedekking verwijderd dient te worden waardoor deze manier van isoleren duurder is. Beide manieren van isoleren hebben voor- én nadelen. Kies zelf wat het beste bij u en uw project past. U kunt de kosten verminderen door gebruik te maken van b-keus isolatiemateriaal, dit zijn producten met kleine productiefoutjes of transportschade die nog prima te gebruiken zijn, maar niet aan de strenge kwaliteitseisen van de fabriek voldoen.