Een schuin dak isoleren van binnenuit

Jan met boek in zijn hand
Een schuin dak wat aan de binnenzijde helemaal is geïsoleerd maar nog niet is afgewerkt

Een schuin dak kunt u het beste van binnenuit isoleren. Dat is namelijk gemakkelijker, sneller én goedkoper dan isolatie vanaf de buitenzijde. U bevestigt dan isolatiemateriaal van binnen tegen het dakbeschot, wat betekent dat u de dakbedekking, zoals dakpannen, panlatten en stoftengels, kunt laten zitten. Maar hoe pakt u dat precies aan? Welke isolatie is het meest geschikt voor een schuin dak? En met welke gipsplaten werkt u het schuin dak af? Hieronder leest u hoe en waarmee u een schuin dak kunt isoleren van binnenuit!

Jan met duim omhoog

"Als de ruimte erg krap is, kunt u het beste PIR-isolatie of combiplaten, zoals PIR+Gips of PIR+OSB gebruiken. Daarvan heeft u namelijk niet zoveel materiaal nodig om een goede Rc-waarde te behalen. Heeft u meer dan genoeg ruimte om isolatie aan te brengen tegen uw schuin dak? Dan zijn glaswol, steenwol of MW-35 goedkopere en daarom betere keuzes."

Welke isolatie voor schuin dak?


U kunt een schuin dak met verschillende materialen isoleren. Welke isolatie het meest geschikt is voor uw schuin dak, is afhankelijk van diverse factoren. Bijvoorbeeld uw budget en welke isolatiewaarde u wenst te behalen. Hieronder vindt u een overzicht van geschikte isolatie voor uw schuin dak:


Glaswol, steenwol of MW-35


Isolatiewol is heel geschikt voor het isoleren van uw schuin dak van binnenuit. Glaswol, steenwol en minerale wol (MW-35) zijn daarvan de bekendste opties. Deze isolatiematerialen zijn flexibel en licht van gewicht, waardoor u ze gemakkelijk kunt verwerken tegen uw schuin dak. Daarnaast zijn glas- en steenwol relatief goedkoop en daarom de meest budgetvriendelijke optie. Houd er wel rekening mee dat u waarschijnlijk meerdere lagen over elkaar moet aanbrengen om voldoende rendement uit uw isolatie te halen. Kijk daarom goed of u daar genoeg ruimte voor heeft in de constructie.


Wilt u glaswol op rol gebruiken? Dan heeft u keuze uit de Naturoll 032, Naturoll 035 en Naturoll 037. Dit cijfer zegt iets over de stugheid en daarmee isolatiewaarde van het materiaal. De Naturoll 032 heeft de hoogste isolatiewaarde; de Naturoll 037 de laagste. Profiteren van de voordelen van glaswol, maar liever een wat dunner materiaal in uw schuin dak verwerken? Dan kunt u ook kiezen voor de Acoustifit glaswolplaten van Knauf. Meer weten over glaswol? Lees dan ons blog: "Wat is glaswol?".


PIR-isolatie


Ook PIR-isolatie wordt veel gebruikt voor het isoleren van een schuin dak vanaf de binnenzijde. Dat komt doordat PIR een zeer hoge isolatiewaarde heeft, waardoor u heel goed ‘slank’ kunt isoleren. Dit materiaal is daarom met name geschikt voor schuine daken waar maar beperkt ruimte is om isolatie aan te brengen. Bij glas- en steenwol moet u vaak meerdere lagen over elkaar aanbrengen; bij PIR heeft u één plaat vaak genoeg. Daar staat wel tegenover dat PIR-isolatie een stuk duurder is dan een wolsoort. Meer weten over PIR? Lees dan ons blog: "Wat is PIR-isolatie?".


Combiplaten


Bij Jan de Isolatieman bieden we ook verschillende combiplaten aan, zoals PIR + gips, PIR + OSB en PIR + Fermacell. Deze combiplaten zijn ook heel geschikt voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit. Combiplaten hebben de hoge isolatiewaarde van PIR én u werkt de constructie er direct mee af. Met combiplaten bespaart u dus een hoop tijd bij het isoleren van uw schuin dak.


Wat is de beste isolatie voor een schuin dak?


Dus, wat is dan de beste isolatie voor uw schuin dak? Dat is eigenlijk afhankelijk van hoeveel ruimte u heeft om isolatiemateriaal aan te brengen. Als de ruimte erg krap is, kunt u het beste PIR-isolatie of combiplaten gebruiken. Daarvan heeft u namelijk niet zoveel materiaal nodig om een goede Rc-waarde te behalen.


Heeft u meer dan genoeg ruimte om isolatie aan te brengen tegen uw schuin dak? Dan zijn glaswol, steenwol of MW-35 goedkopere en daarom betere keuzes. Als u daarvan meerdere lagen over elkaar aanbrengt, behaalt u namelijk alsnog een goede Rd-waarde. Deze waarde is met name belangrijk als u subsidie op uw schuindakisolatie wilt aanvragen


Lees hier meer over de Rd-waarde


Werkwijze hellend dak isoleren


Als u het isolatiemateriaal voor uw schuin dak heeft uitgezocht, wilt u natuurlijk weten hoe u dat van binnenuit kunt verwerken. Het principe is bij alle isolatiematerialen hetzelfde: u snijdt het op maat en bevestigt het daarna tegen het dakbeschot. Isolatiewol kunt u klemmen, maar PIR- en combiplaten moet u schroeven. Let op: om vochtproblemen te voorkomen, moet u isolatiewol combineren met een dampremmende folie. Deze bevestigt u over het isolatiemateriaal heen.


Weten hoe u een hellend dak van binnenuit kunt isoleren met het door u gekozen materiaal? Bekijk dan ons klusadvies!


Schuin dak isoleren met isolatiewol

Schuin dak isoleren met PIR-platen
Welke gipsplaten zijn geschikt voor een schuin dak?


Als u het schuin dak van binnenuit heeft geïsoleerd, werkt u de constructie tot slot netjes af met gipsplaten. Bij Jan de Isolatieman heeft u keuze uit drie soorten: gipsplaten met ronde kant, gipsplaten met afgeschuinde kant en stucplaten. Welke gipsplaten het meest geschikt zijn voor uw schuin dak, is afhankelijk van hoe strak u de constructie wilt afwerken.


Gipsplaten met ronde kant


De klus zo snel mogelijk klaren? Dan zijn gipsplaten met ronde kant de juiste keuze voor het afwerken van uw schuin dak. Deze bevestigt u over het isolatiemateriaal, waarna u alleen nog maar de schroefgaten hoeft dicht te smeren. De naden van de gipsplaten kunt u laten zoals ze zijn en zijn dus nog zichtbaar. Op die manier bespaart u tijd, maar de constructie ziet er wel minder strak uit dan wanneer de naden wel worden weggewerkt.


Bekijk gipsplaten met ronde kant


Gipsplaten met afgeschuinde kant


Als u het schuin dak strakker wilt afwerken, kunt u beter voor gipsplaten met afgeschuinde kant kiezen. Deze plaatst u van binnenuit tegen het isolatiemateriaal van uw schuin dak, waarna u de schroefgaten én de naden dichtsmeert. De naden zijn dan niet meer zichtbaar, waardoor u één groot vlak tegen uw schuin dak krijgt. Dat ziet er een stuk strakker uit dan wanneer er om de zestig centimeter een gleuf zichtbaar is.


Bekijk gipsplaten met afgeschuinde kant


Stucplaten


Wilt u het schuin dak zo strak mogelijk afwerken? Kies dan voor stucplaten tegen het isolatiemateriaal. Daar komt natuurlijk stucwerk overheen, waardoor u de meest gladde afwerking krijgt. Bedenk wel dat u daaraan een hoop extra tijd én geld kwijt bent. We raden stucplaten alleen aan als de bovenste verdieping van uw huis, dus de verdieping direct onder het schuin dak, als woonruimte fungeert.


Bekijk onze stucplaten

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.