Jan de Isolatieman
betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal.

Plat dak isoleren

Isolatie van uw plat dak biedt veel voordelen, maar is wel een hele klus. U dient goed na te denken over hoe u de platdakisolatie wilt gaan aanpakken, want u heeft keuze uit verschillende manieren én materialen. Wat voor u de juiste aanpak is, is afhankelijk van uw eigen wensen en behoeftes. Hieronder leest u daarom alles wat u moet weten over het isoleren van een plat dak.

Waarom platdakisolatie

Zonder isolatie gaat er gemiddeld 30% van de warmte in uw woning verloren via het dak. Goede isolatie van uw platte dak voorkomt dit verlies en zorgt ervoor dat de temperatuur in huis aangenaam blijft. Platdak isolatie zorgt daarom voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Bovendien stijgt de waarde van uw woning als u het dak isoleert. 

Isolatie plat dak vanuit de binnenzijde

Een plat dak wordt vaak vanuit de binnenzijde geïsoleerd. Deze manier van isoleren wordt ook wel een ‘koud dak’ genoemd. In dat geval plaatst u het isolatiemateriaal onder het dakbeschot en kunt u de dakbedekking dus gewoon laten zitten. Platdakisolatie vanuit de binnenkant is daarom gemakkelijker en goedkoper dan het isoleren vanaf de buitenzijde, maar geeft wel meer kans op vochtproblemen.

Plat dak isoleren vanuit de buitenzijde

Een plat dak kunt u ook vanaf de buitenkant isoleren, een zogenaamd ‘warm dak’. In dat geval wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking en dus aan de bovenkant van de dakconstructie geplaatst. Deze manier van isoleren geeft het meeste rendement, want een plat dak dat is geïsoleerd vanaf de buitenzijde is niet gevoelig voor schommelingen in temperatuur. Daarnaast geeft platdakisolatie vanaf de buitenkant weinig kans op  vochtproblemen. Wel is platdakisolatie vanaf de buitenzijde wat duurder en lastiger dan isolatie vanuit de binnenkant.

Materialen dakisolatie plat dak

Welk materiaal u nodig heeft, is afhankelijk van of u het dak vanuit de binnen- of buitenzijde gaat isoleren:

Binnenzijde
Omdat u met isolatie vanuit de binnenkant meer kans heeft op vochtproblemen, kunt u het beste voor een wolsoort kiezen. Isolatie gemaakt van wol is namelijk open, waardoor het materiaal kan ademen. Glaswol, steenwol of tempex zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Let er wel op dat u ook nog een dampremmende folie nodig heeft.

Buitenzijde
Voor het isoleren van een plat vanuit de buitenzijde kunt u gebruik maken van PIR, EPS en XPS. PIR wordt het vaakst gebruikt en heeft de hoogste isolatiewaarde. EPS (piepschuim) en XPS hebben een lagere isolatiewaarde, maar zijn wel goedkoper in de aanschaf.

Warm of koud dak

Platdakisolatie vanaf de buitenzijde geeft meer rendement, maar isolatie vanaf de binnenzijde is goedkoper. Twijfelt u? Hieronder kunt u de voordelen met elkaar vergelijken:

Koud dakisolatie

Warm dakisolatie

Relatief goedkoop

Hoog rendement

Schimmelvrij isoleren

Energiezuinig

Brandveilig

Prettig voor zomer en winter

Energiebesparend

Zorgt voor een warmtebuffer

Milieuvriendelijk

Kleine kans op scheuren in dakvloer

Lonend isoleren

Opgewassen tegen alle weersomstandig

Geluidsisolerend

Stijging waarde van het huis

 

Heeft u nog vragen over de isolatie van uw plat of wilt u extra advies? Wij helpen u graag verder, dus neem gerust contact met ons op.

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 2. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  € 6,75
  p/m2
 3. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 15,14
  p/m2
 4. ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  ACTIE!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 18,19
  p/m2

Onze Merken