Plat dak isoleren

Een plak dak isoleren gaat op een andere manier dan een schuin dak. Heeft u een plat dak, dan kunt u deze isoleren vanuit de binnenzijde of vanuit de buitenzijde. Beide manieren van isoleren hebben voor- en nadelen, wij lichten deze graag even uit zodat het voor u gemakkelijk is om een keuze te maken voor het isoleren van uw plat dak.

Er zijn drie type om een plat dak te isoleren:

  • Koud plat dak
  • Warm plat dak
  • Omgekeerd plat dak

Wij zullen bovenstaande drie type platte daken uitlichten zodat u per type plat dak weet waar u op moet letten bij het isoleren.

Dakisolatie koud plat dak, geschikt voor renovatie

U zult misschien al eens van de term ‘koud dak’ gehoord hebben. Wanneer de isolatie aan de binnenzijde van de dakconstructie wordt geplaatst, heet dit koud dakisolatie. Het isoleren van een koud dak is de minst ingrijpende manier om een plat dak te isoleren. Het werkt als volgt: tussen de balklaag wordt isolatiemateriaal geplaatst, meestal bestaande uit een minerale wol zoals: glaswol, steenwol of MW 35. Hierna wordt een klimaatfolie toegepast aan de binnenzijde, deze folie dient toegepast te worden omdat de dakbedekking ook een damp remmende werking heeft. Hier is de kans op vochtproblemen wanneer met een standaard damp remmende folie werkt. Wanneer u deze vorm van het plat dak isoleren kiest, is het belangrijk dat u deze laat uitvoeren door een specialist of de juiste materialen gebruikt.

Dakisolatie warm plat dak, geschikt voor nieuwbouw / renovatie

De dakisolatie van een warm plat dak verschilt van een koud dak. Het verschil tussen deze twee manieren van isoleren, zit in de plaats van het isolatiemateriaal. Bij een koud plat dak wordt het isolatiemateriaal onder de dakconstructie geplaatst. Bij een warm plat dak is dit andersom, de dakbedekking ligt dan bovenop het isolatiemateriaal. Bij een warm plat dak wordt het dak geïsoleerd vanaf de buitenkant. Dit is de meest voorkomende manier van het isoleren van een plat dak, bij deze manier gebruikt men meestal PIR isolatie in verband met de hoge isolatiewaarde. Maar producten zoals EPS of XPS zijn ook geschikt in verband met goede drukvastheid en prima isolatiewaarde.

Dakisolatie omgekeerd plat dak, geschikt voor renovatie maar minst vaak toegepast

Bij een omgekeerd plat dak wordt de dakisolatie aan de buitenkant aangebracht. Het isolatiemateriaal voor het omgekeerd plat dak wordt op de bestaande dakbedekking aangebracht. Deze manier van isoleren lijkt op de dakisolatie van een warm plat dak Echter zit het verschil in de afwerking. De isolatieplaten kunnen bij dit type dak niet mechanisch worden bevestigd waardoor er ballast aangebracht moet worden om ervoor te zorgen dat de isolatieplaten niet verplaatsen. Dit wordt vaak gedaan door middel van grind of tegels.
Belangrijke tip bij deze vorm van dakisolatie: Zorg dat de isolatieplaten die u gebruikt vochtbestendig zijn.