Jan de Isolatieman
betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal.

Schuin dak isoleren

Zonder dakisolatie gaat een groot deel van de warmte verloren via het dak. Het is daarom belangrijk dat u uw dak van goed isolatiemateriaal voorziet, maar door het ruime aanbod van materialen kan het lastig zijn om de juiste keuze maken. Daarbij dient u ook nog rekening te houden met wat voor soort dak u heeft: een schuin of plat dak. Gaat u een schuin dak isoleren en wilt u weten hoe u dat het beste kunt aanpakken? Lees hieronder dan alles moet wat u moeten!

Isolatie vanuit de binnen- of buitenzijde

Een schuin dak kunt u op twee manieren isoleren: vanaf de binnen- of buitenkant. Wij raden u echter sterk af om uw schuin dak vanuit de buitenzijde van isolatie te voorzien. U dient dan namelijk eerst de complete dakbedekking te verwijderen, wat een relatief zware en dure klus is. Isolatie vanuit de binnenzijde is een stuk gemakkelijker, want in dat geval plaatst u het isolatiemateriaal vanaf de binnenkant tegen het dakbeschot. Omdat het isolatiemateriaal zich gemakkelijk tussen de houten balken laat klemmen, is deze manier van isoleren gemakkelijker, minder arbeidsintensief én goedkoper.

Houd wel rekening met de aanwezigheid van een onderdak. Wanneer er een onderdak aanwezig is, is het dakbeschot waterdicht. Wanneer dat niet het geval is, dient u een dampdoorlatende folie voor het isolatiemateriaal aan te brengen. Als u dat niet doet, kunt u later vochtproblemen krijgen, zoals schimmel of houtrot.

Beste isolatiematerialen voor schuin dak

U kunt uw schuin dak met verschillende materialen isoleren. De beste soort isolatie is afhankelijk van wat voor soort constructie u bij het dak heeft. Als u een houten dak of dakpannen heeft, dient u een ventilerend isolatiemateriaal aan te brengen. In dat geval zijn steenwol, glaswol of mw-35 goede keuzes.

Heeft u een betonnen of stalen constructie bij het dak? Dan kunt u het beste voor PIR kiezen. PIR is ook het meest geschikt voor krappe constructies, omdat deze platen relatief dun zijn. Gaat u PIR gebruiken bij een houten dak met dakpannen? Breng dan ook een laag dampdoorlatende folie aan.

Steenwol
Steenwol is een fijn materiaal om tussen de houten balken van uw schuin dak te plaatsen. Dit materiaal heeft namelijk sterke thermische én akoestische eigenschappen. Dat betekent dat steenwol de warmte goed vasthoudt, maar ook dient als geluidsisolatie. Steenwol is daarnaast relatief flexibel, waardoor u moeilijke hoeken alsnog goed kunt bereiken. Een nadeel van steenwol is dat het een lagere isolatiewaarde heeft dan bijvoorbeeld PIR, waardoor u meer materiaal nodig heeft.

Glaswol
Ook glaswol is een geschikt materiaal voor de isolatie van uw schuin dak. Glaswol is erg licht en flexibel, waardoor u het gemakkelijk kunt verwerken en in de dakconstructie kunt plaatsen. Daarnaast is glaswol relatief goedkoop en daarom een goede keuze als u op zoek bent naar budgetvriendelijk isolatiemateriaal. Een nadeel van glaswol is dat het geen sterke geluidswerende eigenschappen heeft en dus niet geschikt is als geluidsisolatie.

Minerale wol
Minerale wol, of mw-35, is op de markt gebracht ter vervanging van glaswol. Mw-35 biedt dan ook vrijwel dezelfde voordelen als glaswol. Het is licht, gemakkelijk te verwerken en heeft een relatief hoge isolatiewaarde. Het enige verschil is dat minerale wol wel geluidswerende eigenschappen heeft, bijna net zoveel als steenwol. Mw-35 is daarom een goede keuze als u veel waarde hecht aan geluidsisolatie.

PIR
PIR-platen zijn relatief dun en hebben toch een hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat deze platen zeer geschikt zijn voor constructies waar maar beperkt ruimte is, zoals bij een hellend dak. Houd er wel rekening mee dat PIR een stuk duurder is dan bijvoorbeeld glaswol of steenwol. Heeft u weinig ruimte, maar vindt u PIR-isolatie te duur? Bekijk dan eens onze B-keus PIR-isolatie.

Isolatie voor uw zolder 

Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe meer woonruimte u inlevert. Als u de zolder verder niet gebruikt, is dat geen probleem. Dan zijn wat dikkere (maar goedkopere) isolatiematerialen, zoals glaswol en steenwol, een goede keuze. Gebruikt u de zolder echter wel óf wilt u dat wellicht in de toekomst nog doen? Dan is het zonde om (onnodig) woonruimte te verspillen door het gebruik van dik isolatiemateriaal. In dat geval kunt u dus beter voor een dunner en toch sterk isolerend materiaal te kiezen, zoals PIR. Daarmee geniet u altijd van een aangename temperatuur op zolder én houdt u extra ruimte over.

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. Sopratherm Alu - Tand en Groef 140 mm RD 6,36 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 140 mm RD 6,36 (=0,72m2)
  • RD-waarde 6,36
  • Materiaaldikte: 140 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 29,94
  p/m2
 2. Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  Sopratherm Alu - Tand en Groef 50 mm RD 2,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 2,25
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  • Tand en Groef
  € 14,90
  p/m2
 3. Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  Rock4All Steenwolplaat 1200x600x50mm Rd:1.40 10pl/pak (=7,20 m²)
  • Rd-waarde: 1.40
  • Dikte : 50mm
  • Stuks : 10 platen per pak
  V.a.
  € 5,23
  p/m2
 4. Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  Glaswol spouwplaat Ursa Walltec 32 Black 1350x600x160mm Rd:5,00 3pl/pak (=2,43 m²)
  • Rd-waarde: 5,00
  • Materiaaldikte: 160 mm
  • Afmeting: 1350x600 mm
  V.a.
  € 14,00
  p/m2

Onze Merken