Jan leunt naar rechts

Hoe moet ik een nieuw te storten betonvloer isoleren?

Een nieuwe betonvloer kunt u het beste eerst isoleren voordat er beton wordt gestort. U kunt er voor kiezen om een extra laagje isolatie aan te brengen op de ‘’ruwe betonvloer’’ voordat de cementdekvloer wordt aangebracht. Dit heeft als voordeel dat niet de gehele betonvloer wordt verwarmd, maar dat er zoveel mogelijk warmte direct naar boven gaat. In Nederland wordt hier vaak voor gekozen in combinatie met vloerverwarming. Hier onder leest u stap voor stap hoe u een nieuw te storten betonvloer kan isoleren.

Stap 1 | Gereedmaken van de ondergrond

Het is zeer belangrijk bij een nieuwe betonvloer op zand dat de ondergrond vlak en draagkrachtig genoeg is. Het aanvullen van het zandpakket dient in meerdere lagen van bijvoorbeeld 15 à 20 cm te gebeuren. Na de eerste laag trilt u het zand aan met een zogenaamde trilplaat. Vervolgens herhaalt u deze stappen tot het pakket op de juiste hoogte is. Vervolgens gaat u deze laag nog egaliseren, bijvoorbeeld met een houten plank of een aluminium vloerrij.


Stap 2 | De eerste laag isolatiemateriaal

Als eerste wordt er een laag PE-folie gelegd, deze laag folie zorgt ervoor dat water uit het beton niet in de ondergrond kan trekken waardoor de vloer te snel kan uitharden. Deze folie legt u met een overlap van circa 20 cm en hoeft niet afgeplakt te worden. Vervolgens wordt de eerste laag isolatiemateriaal gelegd, de platen dienen in verband te liggen (minimaal 20 cm laten verspringen).

Vervolgens komt de tweede laag isolatiemateriaal, deze komt haaks op de eerste laag en ook in verband. Op deze manier ontstaan er geen koudebruggen.

Ontdek welke RD-waarde u nodig heeft.


Stap 3 | Plaatsen van randstroken en wapening

Plaats tegen de wanden een Miofoam randstrook om het uitzetten en krimpen van de betonvloer op te vangen. Deze foamband kan worden verlijmd met High-tack of PU-lijm onder op de muur.

Vervolgens kunt u de bouwstaalmatten gaan leggen, deze stalen gaasmatten zorgen ervoor dat de vloer een sterk geheel wordt en voorkomt scheuren. Wapening dient altijd voldoende vanaf de randen te worden gelegd, dit voorkomt betonrot, houdt hierbij een afstand van 30 à 40 mm aan. Indien nodig kunnen er nog water- of elektraleidingen onder of in de vloer gelegd worden.


Stap 4 | Het storten van beton

Het is belangrijk om de betonnen vloer zo vlak mogelijk af te werken zodat er in de volgende stappen geen problemen ontstaan. Het storten van een betonvloer wordt vaak uitgevoerd door een professioneel bedrijf.

Een betonvloer is pas volledig uitgehard na 28 dagen, maar vaak kunt u al na 1 dag de vloer betreden.


Stap 5 | De tweede laag isolatiemateriaal

Man brengt pir vloerisolatie aan

Deze stap wordt steeds vaker toegepast om te zorgen dat de warmte zo veel mogelijk direct naar boven gaat vanuit de vloerverwarming. Er komt namelijk een dunne isolatieplaat boven op de betonvloer. De keuze kan gemaakt worden uit een tackerplaten, noppenplaten, XPS platen of PIR platen.

Deze platen kan u direct op de betonvloer leggen. Zorg ook hier dat de platen in verband gelegd worden zodat er een stevig geheel ontstaat. Tackerplaten en PIR platen kunnen eventueel vast getaped worden op de naden, maar dat is geen vereiste. Plaats vervolgens ook hier een Miofoam randstrook om uitzetten en krimpen van de cementdekvloer op te vangen. Deze foamband kan worden verlijmd met High-tack of PU-lijm onder op de muur. Na het storten van de cementdekvloer snijdt u het restant van de randstrook weg.


Jan met boek in zijn hand

Waarvoor welke plaat?

Het grote voordeel van een tackerplaat is dat er direct vloerverarming op vastgezet kan worden met tackers en bij een noppenplaat klikken de slangen direct in de noppen. Losse PIR platen hebben juist een zeer hoge isolatiewaarde en XPS is geschikt voor een hoge drukbelasting.

Stap 6 | Plaatsen van vloerverwarming en afwerkvloer

Vloerverwarming in noppenplaat

Het plaatsen van de slangen voor de vloerverwarming  kan direct gedaan worden met speciale kunststof tackers op de tackerplaat. Bij een ander soort isolatiemateriaal kunt u speciale vloerverwarmingsmatten leggen, aan deze matten kan u de slangen aan vast. Deze matten met een maaswijdte van 100 of 150 mm legt u los op de isolatieplaten. Bij woonruimtes worden er meestal matten van 100 mm afstand en bij overige ruimtes van 150 mm gebruikt.

Het plaatsen van vloerverwarming en de afwerkvloer wordt meestal gedaan door een professioneel bedrijf.


Stap 7 | Nieuwe vloerbedekking

De laatste stap is het plaatsen van de nieuwe vloerbedekking. Denk daarbij aan tapijt, tegels, laminaat of een pvc-vloer. Deze vloerbedekking kunt u rechtstreeks op de nieuwe cementdekvloer bevestigen. 

Zo weet u nu hoe een nieuw te storten betonvloer kan isoleren. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, Jan de Isolatieman helpt u graag verder!

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.