Houten vloer isoleren kosten

Jan met boek in zijn hand
Man kijkt op laptop in een omgeving waar wordt gebouwd

Het is belangrijk dat u een houten vloer goed isoleert. Dat draagt namelijk bij aan een constante temperatuur in huis, waardoor u bespaart op uw energiekosten en u meer wooncomfort ervaart. Daarnaast voorkomt isolatie dat er vochtproblemen ontstaan met het hout, zoals rot en schimmel. Het is dus belangrijk dat u de houten vloer laat isoleren, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Weten wat houtenvloerisolatie u ongeveer kost? Lees dan snel verder!

Jan met duim omhoog

"Houtenvloerisolatie van onderaf kost u gemiddeld €35 tot €55 per m². Gaat u een houten vloer van bovenaf isoleren, dan lopen de kosten op tot wel €150 per m²."

Houtenvloerisolatie kosten per m²


De prijs van houtenvloerisolatie hangt grotendeels af van de werkwijze. Als u een kruipruimte onder uw woning heeft, kunt u de vloer namelijk van onderaf isoleren. Vanuit de kruipruimte plaatst u dan namelijk isolatiemateriaal tussen de houten balken van uw vloer. Dat is een stuk gemakkelijker en goedkoper dan isolatie van bovenaf. Houtenvloerisolatie van bovenaf betekent namelijk dat alle houten balken moeten worden weggehaald en weer teruggeplaatst.


Houtenvloerisolatie van onderaf kost u gemiddeld €35 tot €55 per m². Gaat u een houten vloer van bovenaf isoleren, dan lopen de kosten op tot wel €150 per m². De aanwezigheid van een kruipruimte heeft dus invloed op de kosten, maar bijvoorbeeld ook welk isolatiemateriaal u gebruikt en wat voor soort woning u heeft. Deze factoren hebben invloed op de prijs van houtenvloerisolatie:


Isolatiemateriaal


U kunt een houtenvloer met verschillende materialen isoleren. Het ene isolatiemateriaal is daarbij duurder dan het andere. Dit hangt samen met de isolatiewaarde, dus hoe goed het materiaal de warmte vasthoudt. Vaak geldt dat hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal. Let wel op: om aan de eisen van bouwbesluit te voldoen, moet uw houtenvloer een bepaalde Rc-waarde behalen en heeft uw isolatiemateriaal dus ook een bepaalde isolatiewaarde nodig.


Lees meer over de Rc-waarde van uw houtenvloer


Soort woning


Hoe groter uw woning, hoe groter de houten vloer. Dan heeft u dus ook meer isolatiemateriaal nodig én zijn vakmannen langer bezig met het verwerken van de isolatie. Bij een groter huis, lopen de kosten van houtenvloerisolatie dus ook op. Bovendien heeft het type woning invloed op hoe goed de vloer van nature geïsoleerd is. Bij een vrijstaande woning gaat er namelijk automatisch meer warmte verloren dan bij een rijtjeshuis.


Vakmanschap


Wilt u subsidie op uw houtenvloerisolatie aanvragen? Dan moet u daar een offerte van een erkend vakman voor laten zien. De kosten lopen natuurlijk op als u een professional inhuurt voor het isoleren van de houten vloer. Toch blijkt dat het uurtarief per professional sterk kan verschillen. We raden u daarom aan om meerdere offertes op te vragen, zodat u de prijzen goed met elkaar kunt vergelijken.


Kosten isolatiematerialen houtenvloer


Om vochtproblemen in uw houten vloer te voorkomen, heeft u een ademend isolatiemateriaal in combinatie met een dampopen folie nodig. Glaswol, steenwol en MW-35 zijn daarom goede keuzes. Als u een wat meer budget heeft, kunt u ook kiezen voor PIR + Fermacell. Deze verlijmde PIR-platen hebben een zeer hoge isolatiewaarde én bieden uitstekende geluidsisolatie. Hieronder vindt u een overzicht van de prijzen van deze materialen en hun isolatiewaarde.


  Dikte Rd-waarde Prijs per m² (vanaf)
Glaswol 60 mm 1,60 € 2,37
Steenwol 60 mm 1,60 € 4,61
MW-35 60 mm 1,70 € 3,68
PIR + Fermacell 60 mm 2,72 € 27,90

Houtenvloerisolatie prijs per woning


Wat voor soort woning u heeft, heeft invloed op wat het gaat kosten om de houten vloer te (laten) isoleren. Een grote woning heeft bijvoorbeeld meer vierkante meters om te isoleren, waardoor de kosten oplopen. Daarnaast heeft het type woning invloed op hoeveel warmte er via de houtenvloer verloren gaat: een tussenwoning is als het ware ingebouwd en profiteert daarom van isolatie van omringende huizen. Hieronder vindt u een overzicht van de prijs van houtenvloerisolatie per type woning:


Soort woning Vloeroppervlak Gemiddelde prijs houtenvloerisolatie
Tussenwoning 55 m² € 1600
Hoekwoning 65 m² € 1800
Twee-onder-een-kapwoning 70 m² € 2000
Vrijstaande woning 90 m² € 2400

Wat bespaart u met houtenvloerisolatie?


Houtenvloerisolatie is een investering. De kosten die u maakt, verdient u later terug. Door uw houten vloer te isoleren, bespaart u 5 tot 7 m3 gas per vierkante meter. Dat betekent dat u tot wel 15% op uw gasrekening bespaart. De gemaakte kosten nog sneller terugverdienen? Bekijk dan of u in aanmerking komt voor subsidie op uw houtenvloerisolatie. Als u aan de gestelde voorwaarden voldoet, kunt u namelijk tot wel €11 per vierkante meter terugkrijgen van de overheid.


Lees meer over subsidie op houtenvloerisolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."