Allereerst is het belangrijk om de constructieopbouw van het schuine dak te bekijken. De meeste ongeïsoleerde schuine daken hebben een opbouw zoals hieronder weergegeven.
De horizontale balken, ook gordingen genoemd, dragen het gewicht van het dak af op de muren en spanten. Op de gordingen ligt het dakbeschot, meestal bestaande uit (vuren of grenen) planken of mes- en groefdelen. Op het dakbeschot liggen de tengels, panlatten en dakpannen. Heeft het schuine dak deze constructie opbouw, dan kun je verder naar de volgende stap.
Let op bij de volgende situaties:
De keuze van het isolatiemateriaal dat je wilt gebruiken, is afhankelijk van je wensen. Zowel PIR, glaswol als steenwol zijn geschikte isolatiematerialen voor het van binnenuit isoleren van een schuin dak. Ga je je schuine dak isoleren omdat je de warmte beter in huis wilt houden, en heb je niet veel ruimte voor isolatie in het dak, dan adviseren we om voor PIR te kiezen. PIR heeft namelijk de hoogste isolatiewaarde. Zijn er andere redenen voor schuin dak isolatie, zoals geluidsisolatie, of heb je voldoende ruimte in het dak voor een dikker isolatiemateriaal, dan kunnen steenwol en glaswol een betere optie voor je zijn. Deze isolatiematerialen isoleren minder goed tegen warmtestroming, maar isoleren beter tegen geluid dan PIR.
In dit stappenplan gaan we uit van PIR als isolatiemateriaal. Kies je voor een ander isolatiemateriaal zoals glaswol of steenwol, dan kun je hier verder lezen:
Wil je meer weten over isolatiewaarde (λ, RD of RC waarde), lees de extra uitleg dan onderaan dit artikel.
Als je in aanmerking wil komen voor subsidie op dakisolatie heb je een RD-waarde van minimaal 3,50 nodig. Meer hierover lees je in ons artikel ‘Subsidie op dakisolatie in 2025’.
Als je besloten hebt om met PIR-isolatie te werken, dan kunnen we de dikte van het materiaal bepalen.
Situatie A
Situatie B
Situatie C
Om de hoeveelheid van het isolatiemateriaal te bepalen, meet je het oppervlak van het schuine dak van binnenuit. Het is handig om rekening te houden met enig snijverlies. Tel hiervoor zo’n 5% tot 10% extra bij de benodigde m2 op.
Als er sprake is van een dakraam of meerdere dakramen, dan is het handig om hiervoor een houten frame te maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen van 18mm multiplex. Ook als er sprake is van een dakkapel kan het handig zijn om een frame te maken. Als de dakkapel een plat dak heeft, mag dit dak alleen van binnenuit worden nageïsoleerd met een dampopen isolatiemateriaal (bijvoorbeeld minerale wol) in combinatie met een klimaatfolie.
Als je de dikte en de hoeveelheid van het gewenste isolatiemateriaal hebt bepaald, kun je het isolatiemateriaal bestellen. Kies hiervoor het juiste isolatiemateriaal, klik op de gewenste dikte en vul het aantal benodigde m2 in. Het juiste aantal PIR isolatiemateriaal wordt in de winkelwagen geplaatst.
Naast isolatiemateriaal is het handig om direct de overige benodigdheden mee te bestellen.
Materialen |
Gereedschappen |
|
|
Bij het plaatsen van de bestelling kun je ervoor kiezen om het isolatiemateriaal te laten bezorgen of het zelf op te komen halen bij onze afhaallocatie. Wanneer je het materiaal opgehaald of geleverd krijgt, voorkom dan zoveel mogelijk dat het isolatiemateriaal nat wordt. Vochtopname door het isolatiemateriaal heeft een negatieve invloed op de kwaliteit ervan. Als je het materiaal buiten moet opslaan, dek het dan af met bijvoorbeeld een dekzeil, en plaats het niet direct op de grond (maar bijvoorbeeld op een pallet of balkjes).
Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je aan de slag gaat met het plaatsen van het isolatiemateriaal, is het handig om de volgende voorbereidingen te treffen.
Gordingen
Maak de gordingen en het dakbeschot vrij van uitstekende spijkers of schroeven, door deze dieper te bevestigen, te verwijderen of af te slijpen. Dat maakt het plaatsen van het isolatiemateriaal later eenvoudiger.
Afstand tussen de gordingen
De afstand tussen de gordingen bedraagt normaliter 100 – 150 cm, maar kan in individuele gevallen afwijken. Als je het dak na het isoleren wilt afwerken met gipsplaten, moeten er uitvullatten of balkjes over de horizontale balken worden geplaatst, waarop de gipsplaten bevestigd kunnen worden. Als de afstand tussen de horizontale balken te groot is, is de kans aanwezig dat de uitvullatten, en daarmee de nieuwe dakafwerking, door gaan hangen. Dat is op twee manieren te voorkomen:
Elektra
Dakramen
Als er sprake is van een dakraam of meerdere dakramen, dan is het handig om een houten frame (van bijvoorbeeld 18 mm multiplex) te maken.
Zaag stroken multiplex van dezelfde breedte als de horizontale balken. Plaats deze rondom het dakraam, en houdt daarbij enige ruimte voor de gekozen afwerking. Als je van plan bent de multiplex direct te schilderen zonder verdere werking, dan kun je deze gelijk houden met (de buitenzijde van) het kozijn van het dakraam. Wil je gips en/of stucwerk aanbrengen op de multiplex, houdt dan extra ruimte vrij gelijk aan de dikte van de totale afwerking.
Dakkapel
Ook als er sprake is van een dakkapel kan het handig zijn een frame te maken zoals hierboven beschreven. Bij een dakkapel met een plat dak (bitumen of EPDM dakbedekking) mag dit dak alleen van binnenuit worden nageïsoleerd met een dampopen isolatiemateriaal (bijvoorbeeld minerale wol) in combinatie met een klimaatfolie, omdat de dakbedekking dampdicht is (zie kader Damptransport onderaan dit artikel). Zorg er ook voor dat de eventuele dakafwerking geen dampremmende eigenschappen heeft (lage μ-waarde).
Na het plaatsen van het isolatiemateriaal is het belangrijk om het geheel lucht- en dampdicht af te werken.
Meer informatie over lucht- en dampdicht afwerken vind je in het kader ‘Damptransport’ onderaan dit artikel.
Hoe goed een materiaal isoleert tegen warmtestroming, wordt uitgedrukt in de thermische geleidbaarheid (λ, de lambda waarde). Metalen hebben een hoge λ, en geleiden de warmte dus goed. Isolatiematerialen hebben een lage λ, en houden warmte dus tegen. Hoe lager de λ, des te beter het materiaal warmtestroming tegenhoud.
Hoeveel warmte je kunt tegenhouden met isolatie, is natuurlijk ook afhankelijk van de dikte ervan; een dikkere isolatielaag houdt meer warmte tegen dan een dunne laag. Dat is uit te drukken in de thermische weerstand van de isolatielaag, de RD-waarde. Die wordt berekend door de dikte van de laag te delen door de thermische geleidbaarheid (λ) ervan. Zo heeft een laag PIR (λ van 0,022 W m-1 K-1) van 10 centimeter dik een RD-waarde van:
Een hogere RD-waarde geeft dus aan dat de materiaal laag beter isoleert. Ter illustratie een overzicht van de RD-waarden van PIR, glas- en steenwol bij verschillende diktes:
|
PIR |
Glaswol |
Steenwol |
λ |
0,022 |
0,033 |
0,040 |
RD bij 5 cm dikte |
2,27 |
1,52 |
1,25 |
RD bij 10 cm dikte |
4,55 |
3,03 |
2,50 |
RD bij 15 cm dikte |
6,82 |
4,55 |
3,75 |
Tot slot is er nog de RC-waarde (de warmteweerstand van de constructie). Die wordt berekend door de warmteweerstanden van alle materiaallagen in de constructie op te tellen (dus ook de warmteweerstand van bijvoorbeeld het dakbeschot, eventuele luchtspouwen en de dakafwerking. Er gelden minimumeisen voor de RC-waarde bij nieuwbouw; nieuwe daken moeten een RC-waarde van minsten 6,3 m² K W-1 hebben.
Bij het uitleggen van het fenomeen damptransport, is het volgende natuurkundige principe van belang: Lucht bevat altijd een zekere hoeveelheid waterdamp. Hoeveel waterdamp de lucht kan bevatten, hangt af van de temperatuur: warme lucht kan meer waterdamp bevatten dan koude lucht.
Dat laatste zien we terug in de zogenaamde relatieve luchtvochtigheid: binnenshuis hebben we bij een temperatuur van 18 – 21 °C meestal een relatieve luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60%, de lucht is dan voor 40-60% verzadigd met waterdamp.
Als we die lucht zouden afkoelen, dan wordt de hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten kleiner: de relatieve luchtvochtigheid neemt toe. Als we de lucht ver genoeg afkoelen, dan komen we op een punt dat de relatieve luchtvochtigheid 100% is; de lucht bevat de maximale hoeveelheid waterdamp, en waterdamp zal gaan condenseren (er ontstaan druppels) bij verdere afkoeling.
De temperatuur waarbij dat gebeurt is de zogenaamde dauwpunttemperatuur, en ligt onder normale omstandigheden binnenshuis rond de 9,5 °C. Dat zien we ook als we bijvoorbeeld een fles water uit de koelkast pakken en op het aanrecht zetten; de temperatuur van de fles is lager dan de dauwpunttemperatuur, en er ontstaan druppels (condensatie van waterdamp uit de lucht) op de fles.
In de winter is de zogenaamde dampdruk binnenshuis groter dan buiten (daar is het immers koud), en wil vochtige lucht zich verplaatsen van binnen naar buiten. Dat gaat via diffusie (dwars door materialen heen) en door convectie (door luchtlekken, zoals naden en kieren). Op een zeker punt komt die vochtige lucht een koud oppervlak tegen, zoals het koude dakbeschot van een nageïsoleerd dak. Het vocht uit de lucht gaat dan condenseren, waardoor het dakbeschot nat zou worden. Als dat lang aanhoudt kan dat leiden tot schimmels of zelfs houtrot, wat natuurlijk niet wenselijk is.
Daarom is het van belang om te voorkomen dat vocht zich door de constructie van binnen naar buiten kan verplaatsen. Dat doen we een laag materiaal met een hoge dampdiffusieweerstand (μ) aan de binnenzijde van de constructie toe te passen, zoals aluminium of polyethyleen, en door de constructie luchtdicht af te werken.
In sommige situaties, zoals bij een plat dak, zit er juist een dampdicht materiaal aan de buitenzijde van de constructie (bitumen of EPDM). In dat geval mag er juist geen dampremmend isolatiemateriaal of dampremmende folie aan de binnenzijde van de constructie worden toegepast: vocht of vochtige lucht die bijvoorbeeld via een kier tussen deze lagen zou komen, zou er dan niet meer uit kunnen. Bij isolatie van een plat dak aan de binnenzijde is voorzichtigheid daarom geboden. Kies in dat geval voor een dampopen isolatiemateriaal (zoals glas- of steenwol) in combinatie met een klimaatfolie, en let er ook op dat de dakafwerking (incl. eventuele verflagen) dampopen is.
"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."