Spouwmuurisolatie kosten

Jan met boek in zijn hand
Spouwmuur isolatie aangebracht op een bakstenen muur

Spouwmuurisolatie is een essentieel onderdeel van duurzaam wonen. Het houdt de temperatuur in huis constant, maar heeft nog meer belangrijke functies. Spouwmuurisolatie heeft bijvoorbeeld een ventilerende werking en voorkomt regendoorslag. Het isoleren van de spouwmuur is dus noodzakelijk, maar brengt ook wat kosten met zich mee. Weten waar u aan begint? Hieronder leest u alles over de prijs van spouwmuurisolatie, zoals de gemiddelde kosten en de prijs per m²!

Jan met duim omhoog

"Voor spouwmuurisolatie betaalt u zo’n €15 tot €30 per m²."

Wat kost spouwmuurisolatie per m²?


Voor spouwmuurisolatie betaalt u zo’n €15 tot €30 per m². Let op: dit zijn gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie. Wij kunnen helaas geen exacte bedragen noemen, want de kosten zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals het gekozen isolatiemateriaal en het type woning. Deze factoren hebben invloed op de prijs van spouwmuurisolatie:


Het isolatiemateriaal


U kunt verschillende isolatiematerialen gebruiken om uw spouwmuur te isoleren. Deze materialen verschillen echter sterk in prijs. Zo betaalt u voor PIR Spouwplaten gemiddeld €10 per m² en voor steenwol spouwplaten ‘slechts’ €4 per m². Daar staat wel tegenover dat PIR een hogere isolatiewaarde heeft en dus meer oplevert.


Het oppervlak


Hoe groter de spouwmuur, hoe meer isolatiemateriaal u nodig heeft én hoe langer vakmannen bezig zijn met het isoleren. Het oppervlak heeft dus invloed op de kosten van spouwmuurisolatie. Dit hangt samen met het type woning: een vrijstaande woning heeft over het algemeen een grotere spouwmuur dan een rijtjeshuis.


Uurtarief van de vakmannen


Wilt u subsidie op uw spouwmuurisolatie aanvragen? Laat het isoleren dan aan een professional over. Bij de aanvraag moet u namelijk een offerte van een erkend vakman laten zien. We raden u in dat geval aan om meerdere offertes op te vragen, want de prijs van spouwmuurisolatie verschilt per vakman.


Soort woning


Ook het type woning heeft invloed op wat het kost om een spouwmuur te isoleren. De kosten van spouwmuurisolatie bij een hoekwoning liggen bijvoorbeeld lager dan isolatie bij een vrijstaande woning. Dit hangt ook samen met de werkwijze: na-isolatie is duurder dan de spouwmuur direct bij de bouw isoleren. Bij een nieuwbouwwoning betaalt u dus minder.


Spouwmuurisolatie prijs per materiaal


Isolatiematerialen verschillen sterk in prijs. Vaak hangt de prijs samen met de isolatiewaarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter het materiaal de warmte vasthoudt. Materialen met een hoge isolatiewaarde zijn vaak duurder dan materialen met een lage isolatiewaarde. Het gekozen materiaal heeft dus veel invloed op de kosten van spouwmuurisolatie per m², maar ook op wat het oplevert. Hieronder vindt u daarom een overzicht van geschikte materialen, inclusief prijs per m2 en Rd-waarde.


Materiaal (dikte 60mm) Rd-waarde Kosten per m² (vanaf)
Steenwol spouwplaten 1,60 €4,61
Glaswol spouwplaten 1,60 €2,37
PIR-platen 2,72 €10,79

Spouwmuur isoleren kosten per woning


De spouwisolatie prijs hangt ook sterk af van het type woning. Zo betaalt u bij een vrijstaande woning meer voor het isoleren van de spouwmuur dan bij een tussenwoning. Dat heeft met name te maken met het aantal gevels en daarmee het aantal vierkante meters dat moet worden geïsoleerd. Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten van spouwmuurisolatie per type woning.


Vrijstaande woning


Een vrijstaande woning heeft vier gevels. Als we uitgaan van een totaal oppervlak van ongeveer 150m² en een gemiddelde prijs van €15 per m², betaalt u voor spouwmuurisolatie van een vrijstaande woning €2250.


Twee-onder-een-kapwoning


Een twee-onder-een-kapwoning heeft drie gevels. Als we uitgaan van een totaal oppervlak van ongeveer 100m² en een prijs van €15 per m2, kost het isoleren van de spouwmuur €1500. Heeft u een aanbouw? Dan zijn er meer vierkante meters om te isoleren en vallen de kosten dus hoger uit.


Hoekwoning


Een hoekwoning heeft ook drie gevels, maar meestal minder vierkante meters dan een twee-onder-een-kapwoning. Als we uitgaan van een totaal oppervlak van ongeveer 75m² en een prijs van €15 per m², lopen de kosten van spouwmuurisolatie bij een hoekwoning op tot ongeveer €1125.


Tussenwoning


Een tussenwoning heeft alleen een achter- en voorgevel. Als we uitgaan van een totaal oppervlak van ongeveer 50m² en een gemiddelde prijs van €15 per m², kost spouwmuurisolatie bij een tussenwoning ongeveer €750.


Wat levert spouwisolatie op?


Isolatie is een flinke investering, maar levert uiteindelijk ook veel op. Het is daarom goed om de kosten van spouwmuurisolatie te vergelijken met de potentiële besparing. Zo bespaart u met een vrijstaande woning tot wel €950 op uw jaarlijkse energiekosten. Voor een hoekwoning of een twee-onder-een-kapwoning ligt die besparing rond de €650 per jaar. Bij een tussenwoning bespaart u met spouwmuurisolatie tot €250 per jaar op uw energiekosten. Wilt u de investering nog sneller terugverdienen? Bekijk dan of u in aanmerking komt voor subsidie.


Meer over subsidie op spouwmuurisolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."