Wat is glaswol?

Jan met boek in zijn hand
Glaswol Naturoll 037

Er zijn talloze opties beschikbaar om uw bouwproject thermisch te isoleren. Harde isolatiematerialen, zachtere en ga zo maar door. Een van de meest gebruikte materialen is glaswol. Maar wat is glaswol precies? En waarom wordt het zo vaak toegepast? In dit artikel gaan we dieper in op glaswol, bespreken we de eigenschappen ervan en behandelen we verschillende aspecten, waaronder de verschillende soorten, de toepassingsmogelijkheden en de voor- en nadelen.

Jan met duim omhoog

"Glaswol is een minerale wol die wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven en gezuiverd zand. Door deze mix ontstaat een zachte en flexibele structuur, waarin lucht niet kan circuleren en er geen warmte wordt afgevoerd. Hierdoor heeft het materiaal een isolerende werking."

Glaswol


Glaswol is een minerale wol die wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven en gezuiverd zand. Door deze mix ontstaat een zachte en flexibele structuur, waarin lucht niet kan circuleren en er geen warmte wordt afgevoerd. Hierdoor heeft het materiaal een isolerende werking.


Glaswol heeft een aantal kenmerkende eigenschappen:


 • Glaswol is makkelijk te verwerken.
 • Glaswol kan het eenvoudig op maat worden gesneden.
 • Glaswol is licht.
 • Glaswol is relatief goedkoop.
 • Glaswol heeft verhoogde akoestische eigenschappen ten opzichte van de hardere isolatiematerialen, zoals EPS of PIR.
 • Glaswol staat bekend om haar irriterende vezels. Deze vezels kunnen kleine schrammen veroorzaken.

Waarvoor gebruik je glaswol?


Glaswol kan worden toegepast voor de thermische en akoestische isolatie van verschillende onderdelen in uw bouwproject. Door de flexibele en zachte structuur is het materiaal op bijna alle plekken in uw woning te gebruiken, zoals in voorzetwanden en de dakconstructie. Ook als isolatie van houten vloeren wordt glaswol toegepast.


Glaswol kan is ook een goede oplossing is het geval van geluidsoverlast. Door de eigenschappen van het materiaal is het namelijk geschikt als geluidsisolatie.


Verschillende soorten glaswol


Glaswol is beschikbaar in diverse vormen, waaronder glaswolplaten, glaswolrollen / dekens, minerale wol, glaswolrollen met spijkerflens en glaswol spouwplaten. Hieronder lichten we deze toe:


Glaswolplaten


Glaswolplaten zijn platen die breed inzetbaar zijn als het gaat om isoleren.


Het voordeel van glaswolplaten is dat het verwerkingsgemak hoog is. De platen zijn, dankzij hun lage gewicht, fijn om mee te werken en worden daarom vaak gebruikt voor het isoleren van een voorzetwand of scheidingswand.


Glaswolplaten zijn wel iets duurder dan glaswolrollen.


Glaswolrollen


Ook glaswolrollen zijn voor verschillende isolatiedoeleinden te gebruiken. Ze zijn eenvoudig toepasbaar als u voorzetwanden of schuine daken wilt isoleren. De rollen zijn wat zwaarder dan glaswolplaten.


Verschillende varianten van glaswolrollen


Binnen de categorie glaswolrollen zijn er verschillende varianten verkrijgbaar, zoals 032, 035 en 037. Iedere glaswolrol heeft een eigen stijfheid en dikte. Daarnaast zit het verschil in de persing van de rol. Hoe hoger de persing, hoe meer materiaal er in de rol zelf verwerkt is. Dit heeft weer invloed op de isolatiewaarde en de stugheid van de glaswol.


We vertellen u meer over de verschillende soorten glaswol rollen op de productpagina van de glaswolrollen.


Glaswol spouwisolatie


Glaswol spouwisolatie is geschikt voor het isoleren van, u raadt het al, spouwmuren. Spouwplaten zijn licht, gemakkelijk te verwerken, relatief goedkoop en vochtafstotend. Bovendien vormen glaswol spouwplaten een uitstekende geluidsschil en zijn ze damp-open ontwikkeld. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen aanzienlijk verkleind.


Glaswolrollen met spijkerflens


Glaswolrollen met spijkerflens worden vaak toegepast bij het isoleren van een hellend dak of voorzetwand. Deze spijkerflens bevindt zich aan twee zijden van de rol en bestaat als het ware uit een strook aluminium. Hierdoor kan de isolatie gemakkelijk worden vastgeniet aan de houten constructie, zoals de dakspanten of de houten rachels in een HSB-voorzetwand. De rollen kunnen eenvoudig worden bevestigd met behulp van een nietmachine, waardoor u veel tijd en moeite bespaart.


Minerale wol MW35


Minerale wol MW35 wordt geproduceerd ter vervanging van steenwol. MW35 beschikt niet over de irriterende vezels. De minerale wol wordt geproduceerd in de vorm van platen en is net als de andere glaswolplaten geschikt voor het isoleren van uw houten vloer, hellend dak of scheidingswanden.


Wat zijn de voor- en nadelen van glaswol?


Glaswol kent verschillende voor- en nadelen:


Voordelen toepassing glaswol:


 • Hoge isolatiewaarde: glaswol biedt uitstekende thermische isolatie.
 • Betaalbaar: glaswol is in vergelijking met andere isolatiematerialen relatief goedkoop.
 • Geluidsisolerende eigenschap: glaswol werkt geluidisolerend.
 • Brandveilig: glaswol is brandveilig en beperkt branduitbreiding.
 • Milieuvriendelijkheid: glaswol wordt grotendeels gemaakt van gerecyclede materialen. Isoleren met glaswol is daarom een  milieuvriendelijke keuze.

Nadelen toepassing glaswol:


 • Irritatie huid en luchtwegen: Glaswol kan irriterend zijn voor de huid en luchtwegen bij verwerking. Bij het verwerken worden dan ook goede ventilatie, beschermende kleding en maskers aanbevolen.
 • Afname van isolatiewaarde bij vocht: Hoewel glaswol waterafstotend is, neemt de isolatiewaarde wel degelijk af als het nat is. Let daarom goed op of er geen vochtvorming op de mogelijke toepassingslocatie kan optreden.

Veelgestelde vragen over glaswol


We beantwoorden de meest gestelde vragen over glaswol.


Welke dikte glaswol heb ik nodig?


De benodigde dikte hangt af van uw isolatiebehoeften en de specifieke locatie waar u het materiaal toe gaat passen. Voor advies en hulp bij het uitkiezen van de juiste dikte van uw glaswol-isolatie kunt u voor vrijblijvend advies altijd bij ons terecht.


Hoe bewerk en bevestig ik glaswol?


De verwerking van glaswol is niet ingewikkeld:


 • Snijden doet u met een isolatiemes.
 • Bij het verwerken van de glaswol raden we u ten zeerste aan beschermende kleding, een masker en een veiligheidsbril te dragen.
 • Zorg voor goede ventilatie in de ruimte.
 • De bevestigingsmethode van de glaswol hangt af van de soort dat u gebruikt. "Losse" glaswol kunt u vastklemmen tussen de constructie. Glaswol met spijkerflens kunt u bevestigen met nietjes of spijkers. Glaswol spouwplaten kunt u bevestigen met behulp van spouwankers. We vertellen u meer over de verwerkingsmethode op de productpagina’s van de verschillende soorten glaswol.

Is glaswol geschikt voor geluidsisolatie?


Ja, glaswol is geschikt voor geluidsisolatie. Door de meer open structuur van het materiaal wordt geluid gemakkelijker opgenomen. 


Steenwol beschikt over de nét iets betere geluidsisolerende eigenschappen.


Wat is het verschil tussen 032, 035, 037?


Elke glaswol rol kenmerkt zich door zijn eigen specifieke eigenschappen. De soorten worden onderverdeeld in 032, 035 en 037. Deze getallen staan voor de lambda-waarde (W/mK) van het materiaal. Deze waarde wordt gebruikt om de isolatiewaarde van een isolatiemateriaal aan te geven. Hoe lager deze waarde, hoe hoger de isolatiewaarde en hoe stugger het materiaal.


Voorbeeld: een rol van Knauf Naturoll 032 heeft betere thermische eigenschappen dan een Knauf Naturroll 037 en is tegelijkertijd stugger en steviger.


Is glaswol veilig te gebruiken?


Glaswol is zeker veilig te gebruiken, mits u de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Wij raden u ten zeerste aan beschermende kleding, een masker en een veiligheidsbril te dragen. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie tijdens de verwerking. Na de verwerking hoeft u zich in ieder geval ook nergens meer druk om te maken.


Beïnvloedt glaswol de luchtkwaliteit in mijn woning?


Nee, glaswol heeft geen negatieve invloed op de luchtkwaliteit in uw woning. Het is niet-toxisch en geeft geen schadelijke dampen af. De keuze van glaswol is een veilige en daarnaast ook milieubewuste keuze.


Is glaswol brandwerend?


Glaswol is niet snel brandbaar; het smelt pas bij een temperatuur van 700 graden. Het draagt bij aan de brandveiligheid in gebouwen, het heeft een brandwerende werking en vertraagt en voorkomt brandvorming in gebouwen.


Is glaswol vochtbestendig?


Glaswol neemt geen water op. Echter, het materiaal zelf kan niet super goed tegen vocht. Als het materiaal vochtig wordt, verliest het een groot deel van zijn isolerende eigenschappen. Er zijn betere opties beschikbaar als het aankomt op de isolatie van vochtigere plekken.


Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?


Glaswol en steenwol zijn beide populaire isolatiematerialen. Hoewel ze vergelijkbare doelen dienen, zijn er enkele essentiële verschillen tussen deze twee materialen. Wilt u daar meer over weten? Lees dan het artikel: "Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?".


Meer weten?


Voor vrijblijvend advies en informatie kunt u contact opnemen met onze experts.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.