Jan leunt naar rechts

Zelf een spouwmuur plaatsen met PIR-platen

Het zelf plaatsen van een nieuwe spouwmuur met PIR-platen kunt u eenvoudig zelf doen. U bespaart hiermee enorm op de kosten van een metselaar. Hieronder leest u stap voor stap hoe u dit doet.

Stap 1 | Dikte van isolatie en spouwankers bepalen

Doorsnede spouwmuur met bevestigde PIR-spouwplaat

U gaat de binnenmuur isoleren aan de buitenzijde, deze binnenmuur bestaat meestal uit: prefabbeton, betonsteen, Poriso, kalkzandsteen of holle stenen. Op al deze ondergronden kunt u spouwankers boren, wel is het belangrijk om te weten welk type ondergrond het is om de juiste boor te kiezen.

De dikte van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de totale spouw, dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. De luchtspouw welke overblijft als ventilatie dient minimaal 20 mm te bedragen. PIR-spouwplaten zijn te herkennen aan de tand en groef aan 4 zijden en een afmeting van 600x1200 mm.

De spouwpluggen dienen 50 á 60 mm in de binnenmuur te komen, u kunt dus verschillende combinatiepakketten kiezen voor iedere isolatieklus. 

Voorbeeld:

Spouw: 120 mm
 

PIR-isolatie: 100 mm 

Spouwpluggen: 160 mm + spouwankers: 260 mm combipakket 

Inslagbuis: 120 mm (afkorten op 100 mm) 


Stap 2 | Eerste rij aftekenen op de binnenmuur

Bepaal de hoogte van de eerste rij PIR-platen, zorg dat deze platen niet tot aan de fundering komen, maar houdt circa 100 mm vrij onder in de spouw (dit geeft optrekkend vocht geen kans om het isolatiemateriaal aan te tasten).

Vervolgens weet u waar de bovenkant van de eerst
PIR platen komt, deze tekent u af op de binnenmuur. U zet een lijn waterpas op de muur om de bovenkant van de eerste rij aan te geven, dit kan doormiddel van een waterpas of smetkoord.
 


Stap 3 | Monteren eerste rij PIR platen

Bouwvakker bevestigt isolatieplaten aan een buitenmuur

U start op de hoek van de muur met het monteren van de eerste PIR platen, bij de eerste rij zaagt u de zogenaamde ‘’tand’’ aan een buitenzijde van de plaat af. Vervolgens gebruikt u bij volle stenen een boor van 8 mm doorsnede en bij holle stenen een boor van 7,5 mm. Als de pluggen een lengte hebben van bijvoorbeeld 200 mm, dan boort u deze minimaal 210 mm zodat u de plug er goed in kunt slaan.

Druk de plaat tegen de binnenmuur aan en boor door de isolatieplaat in de binnenmuur. Vervolgens gebruikt u een hamer om de pluggen erin te slaan. Per plaat van 600x1200 mm gebruikt u circa 3 pluggen, boor de gaten op circa 100 á 150 mm vanaf de randen.


Stap 4 | Monteren overige PIR-platen

Als de eerste rij PIR-platen tegen de muur zit dan kunt u de rest van de muur bekleden met platen, zorg ervoor dat de rijen verspringen. De platen kunt u op maat maken met een isolatiezaag en zorg ervoor dat u zo recht mogelijk zaagt. Dit is belangrijk omdat PIR-platen niet flexibel zijn. Zorg dat de platen rondom kozijnen circa 1 centimeter vrij zitten zodat u deze opening kunt voorzien van flexibele purschuim voor een luchtdichte afdichting.

Een spouwmuur met PIR-isolatie

Stap 5 | Afplakken van naden en afwerken

Naden bij kozijnen, leidingdoorvoeren of kieren tussen platen kunnen voorzien worden van Flex-PUR. Snijdt overtollig purschuim weg en plak hierna alle naden af met aluminiumtape. Het afplakken zorgt voor een luchtdichte afdichting en condens kan niet in het isolatiemateriaal trekken.  


Stap 6 | Inslaan spouwankers

Als laatste stap plaatst u de spouwankers, zorg ervoor dat de inslagpijp op de juiste lengte is, deze maakt u op maat met een haakse slijptol of een ijzerzaag. Door gebruik te maken van het inslagbuisje voorkomt u dat de spouwankers krom worden tijdens het inslaan. U schuift het spouwanker in de plug, schuift de inslagpijp er overheen en slaat deze vast met een hamer.

Vervolgens kan de metselaar de buitenmuur metselen en de spouwankers verbinden de binnen- en buitenmuur met elkaar.

U weet nu hoe u een spouwmuur kan plaatsen met PIR-platen. Wilt u meer informatie over PIR? Lees dan ons artikel: Wat is PIR? Heeft u nog andere vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice, Jan de Isolatieman helpt u graag verder!

PIR platen in de buitenmuur met bevestigde spouwankers en aluminiumtape

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.