Wat is OSB en wat is het verschil tussen de verschillende soorten?

Jan met boek in zijn hand
OSB-plaat

Als u van plan bent om uw huis te isoleren of te verbouwen en u gaat op zoek naar informatie, dan komt u allerlei termen tegen. Een term die u misschien al bent tegengekomen, is ‘OSB’. In dit artikel leggen we uit wat OSB is, waarvoor het gebruikt wordt en welke soorten OSB er zijn.

Jan met duim omhoog

"OSB (Oriented Strand Board) is multifunctioneel plaatmateriaal."

Wat is OSB?


OSB (Oriented Strand Board) is multifunctioneel plaatmateriaal. OSB-platen worden gemaakt door meerdere lagen houtschilfers of snippers te verbinden met een bindmiddel, zoals lijm of hars. De materialen worden samengeperst tot platen.


Welke soorten OSB zijn er?


Er zijn een verschillende soorten OSB-platen


  • OSB1: Deze variant is geschikt voor toepassingen die dienen als decoratie. OSB1 wordt ook gebruikt voor tijdelijke constructies.
  • OSB2: Een variant die gebruikt kan worden als constructieplaat. OSB2 is sterker en vochtbestendiger dan OSB1. Hierdoor kan deze plaat gebruikt worden in ruimtes met een luchtvochtigheid tot 65%. De platen kunnen wel het beste in droge omstandigheden worden verwerkt.
  • OSB3: De meest gebruikte variant van OSB. Geschikt voor dragende constructies in vochtige omstandigheden. Deze plaat kan gebruikt worden tot een luchtvochtige van 80%.
  • OSB4: Deze variant is de sterkste variant. OSB4 platen worden gebruikt voor zwaar constructiewerk.  Eigenschappen Vochtbestendig Toepassing
OSB1 Minst sterk Nee Meubels, decoratie, tijdelijke constructies
OSB2 Sterk Tot 65% (droge constructies) (Onder)vloeren, daken, wanden
OSB3 Sterker, vochtbestendig Tot 80% (droge en vochtige constructies) (Onder)vloeren, daken, wanden
OSB4 Sterkst   Dragende wanden, vloeren met zware belasting, steigers

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden van de verschillende soorten OSB?


In de onderstaande tabel hebben we verschillende toepassingen op een rij gezet.
  Constructie Situatie Toepassing
OSB1 Droog Binnen Meubels, decoratie
OSB2 Droog Binnen (Onder)vloeren, daken, wanden
OSB3 Droog en vochtig Binnen, tijdelijk buiten (Onder)vloeren, daken, wanden
OSB4 Droog en vochtig Binnen, tijdelijk buiten Dragende wanden, vloeren met zware belasting, steigers


Wat is OSB verlijmd met isolatiemateriaal?


OSB-platen kunnen verlijmd worden met isolatiemateriaal. Meestal wordt als isolatiemateriaal PIR gebruikt. Met een verlijmde platen kan een constructie in één klap worden geïsoleerd én afgewerkt.


Voor onze PIR+OSB-platen gebruiken we OSB3-platen. De dikte van de plaat is 9 mm of 18 mm. De dikte die u nodig hebt, is afhankelijk van de toepassing waarvoor u de plaat wilt gebruiken.


Veelgestelde vragen


Hoe verwerk en bevestigt u OSB?


OSB-platen kunnen bevestigd worden met behulp van schroeven of lijm.


Welke dikte OSB hebt u nodig?


OSB-platen platen zijn beschikbaar in de volgende diktes:OSB-platen met een dikte van 9, 12 en 15 mm worden ingezet voor wanden. Deze platen kunnen onder andere gebruikt worden voor het maken van een scheidingswand of als achterhout. Hierdoor wordt het mogelijk om objecten aan de wand te hangen, omdat de wand is verstevigd.


OSB-platen met een dikte van 18 of 21 mm worden meestal gebruikt voor zwaardere constructies. Hierbij kan gedacht worden aan toepassingen als vloeren en daken.


Is OSB vochtbestendig?


OSB kan niet tegen water, echter kan het materiaal wel tegen een bepaalde mate van luchtvochtigheid. Het materiaal kan gaan rotten, kromtrekken of uitzetten als het materiaal langdurige in contact komt met water of vocht. Het is daarom raadzaam om te voorkomen dat OSB langdurig met water of vocht in aanraking kan komen.


Wat is het verschil tussen OSB en underlayment?


Bij Jan de Isolatieman kunt u terecht voor diverse soorten plaatmateriaal. Naast OSB verkopen wij ook underlayment.


OSB-platen zijn over het algemeen wat goedkoper dan underlayment platen. Dit heeft vooral te maken met de kwaliteit. De kwaliteit van underlayment is meestal wat beter en de platen zijn strakker en gladder afgewerkt. OSB-platen zijn daarentegen duurzamer in het productieproces, omdat er gebruikgemaakt kan worden van gerecycled hout. 


Het kiezen tussen OSB en underlayment is een belangrijke overweging. Wilt u er meer over weten? In dit artikel leest u meer over het verschil tussen underlayment en OSB.


Wat is het verschil tussen OSB en spaanplaat?


Een spaanplaat bestaat uit fijne houtspanen. Een OSB-plaat bestaat uit houtsnippers. 


Spaanplaten slijten sneller dan OSB-platen. Hierdoor is OSB beter bestand tegen zware belastingen.


Welke randafwerkingen voor OSB-platen zijn er?


OSB is beschikbaar in verschillende randafwerkingen:


  • Recht: Bij een rechte randafwerking heeft het plaatmateriaal geen randafwerking en zijn de randen dus recht afgewerkt.
  • 2 Tand & Groef (2TG): Bij een 2TG randafwerking heeft het plaatmateriaal aan de twee lange zijdes een tand-en-groef verbinding. Beschikbaar vanaf een dikte van 12 mm
  • 4 Tand & Groef (4TG): Bij een 4TG randafwerking heeft het plaatmateriaal aan alle zijdes een tand-en-groef-verbinding. Beschikbaar vanaf een dikte van 12 mm

Wat zijn B-keus OSB-platen?


U kunt ook kiezen voor B-keus OSB-platen. Deze platen hebben kleine foutjes, zoals schade aan de rand of afgebroken deeltjes. Om deze reden zijn deze platen goedkoper. Omdat OSB-platen niet altijd in het zicht worden gebruikt, kunnen de B-keus platen vaak nog prima worden gebruikt.


OSB kopen bij Jan de Isolatieman


In ons assortiment vindt u een groot assortiment aan OSB-platen. Zo heeft u altijd het juiste plaatmateriaal voor uw project. Hebt u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met de experts van Jan de Isolatieman.


B-keus OSB


In ons assortiment hebben wij, naast de A-keus OSB, ook B-keus OSB. Zo is er voor elk budget een oplossing.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.