Jan leunt naar rechts

Zelf een houten voorzetwand plaatsen met glas- of steenwol

Een bestaande muur kunt u na-isoleren door daar een voorzetwand voor te plaatsen. Dit kan doormiddel van houten balken en het isolatiemateriaal bestaat uit glaswol of steenwol. Het voordeel van dit type wand is dat het sterk is een hoge geluidsisolatie mogelijk is. Een relatief eenvoudige klus, die u heel goed zelf kunt oppakken. Hieronder leest u daarom stap voor stap hoe u een voorzetwand met houten balken moet plaatsen!

Stap 1 | De muur opmeten

meetlint

Meet eerst de muur op waar u een voorzetwand voor wilt gaan plaatsen. Op basis van die berekening kunt u namelijk de benodigde materialen bestellen. Check goed welke lengte de balken voor het rachelwerk moeten zijn en hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal u nodig heeft. Het is aan te raden om alvast de muren af te tekenen op de grond, een rechte lijn maakt u eenvoudig met een smetkoord. 


Stap 2 | Dikte isolatiemateriaal bepalen

Bereken daarnaast hoe dik de voorzetwand mag zijn en kies op basis daarvan de dikte van het isolatiemateriaal. Dikker materiaal heeft een hogere isolatiewaarde, maar betekent ook dat de wand dikker wordt en u dus meer woonruimte inlevert. Maar ook het type isolatiemateriaal maakt verschil, zo isoleert een lambda waarde van 032 beter dan een waarde van 037.  


Benieuwd naar de Rd-waardes van het bouwbesluit zie de onderstaande link:


Ontdek welke Rd-waarde u nodig heeft


3 | Stootvoegen openboren

Bijenbekje in een stenen muur

Boor een aantal stootvoegen aan de onder- en bovenzijde van de buitenzijde open en plaats daar bijenbekjes in. Daarmee zorgt u namelijk voor voldoende ventilatie en circulatie achter de voorzetwand, waardoor u schimmel en condens voorkomt.  


Stap 4 | Damp-open folie bevestigen

Voelt de muur wat vochtig aan? Bevestig dan eerst een damp-open folie over gehele muur. Daarmee voorkomt u namelijk dat er vocht het isolatiemateriaal intrekt. Snijd de folie op maat en lijm deze met folielijm vast op de muur, de naden worden afgeplakt met de bijbehorende tape. Laat de folie op de vloer en plafond circa 5 cm doorlopen en lijm deze vast op de ondergrond.  


Als u geen last van eventuele vochtdoorslag, dan kunt u deze stap overslaan.  


Stap 5 | Rachelwerk plaatsen

Start met het monteren van de balk op de vloer, zorg dat deze 1 a 2 cm vrij zit van de buitenmuur. Bij een houten ondergrond kan dit met houtschroeven welke minimaal 30 mm langer zijn dan de dikte van de balk. Bij een betonnen ondergrond worden slagpluggen gebruikt, ook hier minimaal 30 mm langer.



Vervolgens schroeft u de eerste balk tegen de zijmuur aan, met slagpluggen en naderhand de horizontale balk tegen het plafond, zorg dat deze exact boven de vloerbalk zit.
 


Stap 6 | Het verticaal plaatsen van de balken

De volgende stap is het plaatsen van de verticale balken, deze worden geplaatst met een hart op hart afstand van 600 mm. Deze balken dienen exact op maat te zijn, want anders gaan ze bol staan of zitten ze los. Het monteren gebeurt met houtschroeven welke schuin vanaf de zijkant erin worden geschroefd, bij standaard balken van bijvoorbeeld 44x70 zijn schroeven van 5x80 mm lang genoeg. 

Isolatiewol voor een deel geplaatst tussen rachelwerk

Jan met boek in zijn hand

Gebruik flexibele montagekit

Vergeet niet de randen langs het houtenframe en de muur af te kitten met flexibele montagekit!

Stap 7 | Installaties, achterhout en isolatiemateriaal monteren

Voor u de wand gaat sluiten is het mogelijk om de installaties te gaan monteren. Denk hierbij aan elektrische installaties, waterleidingen of riool. Voor elektra kunt u bijvoorbeeld een gat boren in de verticale balken. Zorg ervoor dat de gaten groot genoeg zijn voor de flexpijp!


Ook is het mogelijk om plaatmateriaal in de muur te verwerken op plaatsen waar zware materialen aan de muur komen hangen, denk hierbij aan keukenkastjes, badkamermeubels of bijvoorbeeld een grote tv.  


Stap 8 | Het plaatsen van isolatiemateriaal

Bouwvakker brengt glaswol aan in een Metal Stud geraamte

Vervolgens kan het isolatiemateriaal in de wand, kies hiervoor een zacht materiaal zoals glaswol of steenwol voor de hoogste geluidsisolatie. Snijdt materiaal op met maat met een isolatiemes. Houd daarbij een overlengte aan van 1 á 1,5 centimeter, zodat u het daarna gemakkelijk tussen de balken kunt klemmen. Klem zo strak mogelijk tussen de balken, dit voorkomt warmteverlies en geluidslekken.


Stap 9 | Het plaatsen van dampremmende folie

Plaats een dampremmende folie over het geheel. Daarmee voorkomt u namelijk dat er vocht vanuit uw woning het materiaal intrekt. Snijdt de folie op maat en niet deze aan de houten staanders vast. Plak daarna alle naden af met de bijhorende tape.  


Stap 10 | Afwerken met gipsplaten

Werk de scheidingswand af met gipsplaten aan de overige zijde. Snijd de platen op maat en schroef ze daarna vast met speciale gipsplaatschroeven, ook hierbij is het belangrijk dat ze boven en onder een centimeter vrij zitten.  


Plak alle naden vervolgens af met gaasband en smeer deze dicht met een voegenvuller dit geldt ook voor de schroefgaten. Wij raden Fill & Finish aan, dit product is direct te gebruiken en zorgt voor een strak resultaat. 

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.