Jan hangt naar rechts

Betonvloer isolatie vanuit de kruipruimte

Een betonvloer kunt u vrij eenvoudig vanuit de kruipruimte isoleren. Vanuit daar lijmt of schroeft u dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte, dus tegen de onderkant van de vloer. Daarnaast raden we een folie op de bodem van de kruipruimte aan, om vochtproblemen te voorkomen. Hieronder leest u welke materialen geschikt zijn voor het isoleren van een betonvloer vanuit de kruipruimte!

Meer informatie Meer informatie

Betonvloer isoleren vanuit de kruipruimte

Betonvloerisolatie van onderaf. Als u de betonvloer van onderaf gaat isoleren, is het beton al gestort en is een hoge drukvastheid dus niet noodzakelijk. Dan is het vooral belangrijk dat u kiest voor platen die goed isoleren en gemakkelijk zijn vast te lijmen of te schroeven tegen de onderkant van het beton. XPS, EPS en PIR zijn daarom goede keuzes. Hieronder leggen we per product de voor- en nadelen uit.

Bij een grote kruipruimte

Bij een grote kruipruimte

U kunt uw betonnen vloer op twee manieren isoleren. De goedkoopste en gemakkelijkste optie is van onderaf. Dat betekent dat u vanuit de kruipruimte isolatie onder uw betonvloer plaatst, dus eigenlijk tegen het plafond van de kruipruimte. Dat is relatief eenvoudig: u snijdt de platen eerst op maat en lijmt of schroeft ze daarna vast tegen de onderkant van de vloer.


Heeft u een nieuwbouwwoning? Dan isoleert u de betonvloer ook van onderaf, maar niet vanuit de kruipruimte. In dat geval plaatst u isolatiemateriaal op het zand, nog voordat het beton wordt gestort. Houd er rekening mee dat u eerst isolatiefolie over het zanddek aanbrengt. 

Lees meer over de werkwijze

Meer informatie
Bij een (te) kleine kruipruimte

Bij een (te) kleine kruipruimte

Heeft u geen kruipruimte onder uw woning of is deze te klein om in te werken? Dan kunt u de betonvloer van bovenaf isoleren. Dat betekent dat het isolatiemateriaal op de betonvloer wordt geplaatst, direct onder de zichtvloer. U snijdt of zaagt de isolatieplaten eerst op maat en lijmt of schroeft ze daarna vast tegen het beton.

De dikte van het materiaal is redelijk belangrijk bij betonvloerisolatie van bovenaf. Bij een dikker materiaal komt uw afwerkvloer namelijk hoger te liggen dan bij een dunner materiaal. Een te hoge afwerkvloer kan uiteindelijk voor flink wat problemen zorgen, zoals deuren die niet meer goed opengaan of een aanrechtblad dat te laag aanvoelt.

Lees meer over vloerisolatie

Meer informatie

Lees meer over de werkwijze

Meer informatie

Materialen geschikt voor het isoleren van een betonvloer vanuit de kruipruimte

XPS is heel geschikt voor het isoleren van een betonvloer. Het heeft een hoge drukvastheid, is relatief voordelig én zeer vochtbestendig. XPS is daarom met name geschikt voor kruipruimtes waar regelmatig een laag water in blijft staan. Daar staat wel tegenover dat XPS een lagere isolatiewaarde heeft dan bijvoorbeeld PIR. Om genoeg rendement uit uw isolatieklus te halen, kunt u daarom voor een dikkere plaat kiezen. 

XPS kopen

Een klein budget en genoeg ruimte onder uw betonvloer? Dan is EPS, ook wel tempex genoemd, een goede keuze. EPS is namelijk de goedkoopste optie, maar heeft een lagere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld PIR. U moet daarom een dikkere laag EPS aanbrengen om uw betonvloer goed te isoleren. Wilt u meer weten over EPS? Lees dan ons blog: Wat is EPS isolatie?

EPS kopen

PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat u relatief weinig materiaal nodig heeft om genoeg rendement uit uw betonvloerisolatie te halen. PIR is dus heel geschikt voor krappe kruipruimtes waar geen dikke laag isolatie kan worden aangebracht.


Bedenk wel dat PIR, in vergelijken met EPS en XPS, relatief duur is.


Voor het isoleren van een betonvloer vanuit de kruipruimte raden wij een PIR-plaat van minstens 8 centimeter aan.

PIR kopen

Isolatiefolie en ventilatie

Kruipruimtes brengen wat uitdagingen met zich mee op het gebied van vocht en ventilatie. Als u een droge kruipruimte heeft, raden wij u daarom aan om de bodem te bedekken met PE-folie. Daarmee voorkomt u namelijk dat vocht vanuit de bodem de constructie intrekt en deze aan isolatiewaarde verliest. Blijft er regelmatig een laag water in de kruipruimte staan? Dan raden wij aan om DI-chips over de bodem te strooien. Deze haken namelijk in elkaar en blijven dan als een vaste massa op het water liggen.


Naast een folie of chips, is het belangrijk dat u de kruipruimte goed ventileert. Daarvoor boort u een aantal ventilatiegaten in de buitenmuur bij de kruipruimte. Zorg ervoor dat deze tegenover elkaar komen in de voor- en achtergevel, zodat er een luchtstroom ontstaat. Een kruipruimte heeft gemiddeld vier tot zes ventilatiegaten nodig.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.