Wat is isolatie?

14 juli 2021

Voordat u verder leest, is het belangrijk dat u goed begrijpt wat isolatie precies inhoudt. Kort gezegd, zorgt isolatie voor een constante temperatuur in huis. Isolatiemateriaal voorkomt dus temperatuurschommelingen, waardoor u de verwarming minder vaak hoeft aan te zetten en u dus lagere energiekosten heeft. Daarnaast gaat isolatie in sommige gevallen geluidsoverdracht tegen. Wanneer u kiest voor geluidswerende wandisolatie, heeft u bijvoorbeeld minder last van echo. Wanneer u kiest voor geluidsisolatie op uw vloer, heeft u bijvoorbeeld minder last van krakende planken.

"

Isolatiematerialen verschillen niet alleen in toepassing, maar ook in isolatiewaarde en daarmee in prijs.

"

Welke delen van uw woning moet u isoleren?


Bovenstaande wil dus ook zeggen dat u verschillende onderdelen van uw woning kunt isoleren: de kruipruimte, vloer, wanden en het dak. Deze onderdelen kunnen we nog verder opsplitsen, waarbij elk onderdeel vraagt om ander materiaal en een andere manier van isoleren. Om het nog wat ingewikkelder te maken, kunt u bepaalde isolatiematerialen voor meerdere klussen gebruiken. Klik daarom hier om isolatiematerialen met elkaar te vergelijken


Dakisolatie

Bij dakisolatie maken we onderscheid tussen een plat en hellend dak. Een plat dak is anders opgebouwd dan een hellend dak en vraagt daarom om een andere manier van isoleren en ander isolatiemateriaal. Een hellend dak wordt bijvoorbeeld bijna altijd vanaf de binnenkant geïsoleerd; een plat dak kunt u ook vanaf de buitenkant isoleren.


Muurisolatie

Muurisolatie kunnen we onderverdelen in voorzetwand-, spouwmuur- en scheidingswandisolatie. Een voorzetwand wordt tegen een al bestaande muur geplaatst en een spouwmuur wordt aan de binnenkant van een buitenmuur geplaatst. Beide wanden zijn bedoeld om warmte vast te houden. Een scheidingswand wordt echter vaak geïsoleerd om geluidsoverdracht via de muren tegen te gaan.


Vloerisolatie

De meeste woningen hebben een ondervloer van hout of beton. Hout werkt, wat betekent dat u ademend isolatiemateriaal voor uw houten vloer nodig heeft. Bij een betonvloer is dat niet per sé nodig. U kunt een ondervloer vanaf de boven- of onderkant isoleren, afhankelijk van of u een kruipruimte heeft. Als dat het geval is, kunt u isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte en dus tegen de onderkant van de ondervloer plaatsen.


Kruipruimte

U kunt het plafond van uw kruipruimte alleen isoleren als de ruimte groot genoeg is om in te werken. Als dat niet het geval is, kunt u de kruipruimte isoleren door parels op de grond te strooien.


Wat zijn onderlinge verschillen in isolatie?


Isolatiematerialen verschillen niet alleen in toepassing, maar ook in isolatiewaarde en daarmee in prijs. Met isolatiewaarde bedoelen we hoe goed een materiaal de warmte vasthoudt. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe hoger de kosten van het

materiaal. De isolatiewaarde wordt bepaald door drie andere waardes: rc-waarde, rd-waarde en lambda-waarde. Deze waardes komt u vaak tegen in de beschrijving van onze producten en bepalen samen de isolatiewaarde van een product. Om goed te begrijpen wat isolatie inhoudt, is het belangrijk dat u weet wat er met deze termen bedoeld wordt.