Dak isoleren binnenzijde

Uw dak isoleren aan de binnenzijde? Een dak isoleren van binnenuit is bijna altijd mogelijk bij zowel een schuin dak als plat dak. De werkwijze is anders, maar het dak isoleren aan de binnenzijde is voor beide type daken een mogelijkheid. Het grote voordeel van het isoleren van binnenuit is dat u de dakbedekking intact kunt houden, daarnaast is het vaak minder ingrijpend dan isolatiemateriaal aanbrengen van buitenaf. En naast het feit dat u op termijn bespaart op uw energiekosten, zorgt u er ook voor dat de waarde van uw woning stijgt. Een goed geïsoleerde woning krijgt namelijk een hoger energielabel wat de waarde ten goede komt. Omdat 25% tot 30% van de energie verloren gaat via het dak is dit vaak de meest rendabele manier van energiebesparing.

Maar hoe wordt een dak aan de binnenzijde geïsoleerd en welk isolatiemateriaal heeft u hiervoor nodig?

Voordelen voor dakisolatie aan de binnenzijde (waarom zou u dit moeten doen)

  • Besparen op energiekosten. Jammer voor de vogels, die hebben geen vloerverwarming meer. 
  • Behoudt warmte en zorgt voor extra comfort
  • Je ruimt de zolder nog eens op ;-)
  • Energielabel voor verkoop van uw woning wordt gunstiger 
  • Bij het gebruik van glaswol, steenwol of MW35 vermindert de geluidsoverlast van buitenaf

Ga direct naar het type dak dat voor u van toepassing is:

Dakisolatie plat dak binnenzijde Hellend dakisolatie binnenzijde

Plat dak isolatie binnenzijde

Hellend dak isolatie binnenzijde

Hoe wordt een schuin dak aan de binnenzijde geïsoleerd en welk isolatiemateriaal heeft u hiervoor nodig?

Heeft u een schuin dak dat u wilt isoleren aan de binnenzijde? Controleer eerst of dat uw dak waterdicht is, bij oude woningen is de onderdakconstructie namelijk niet geheel waterdicht. Mocht deze onvoldoende waterdicht zijn dan dient u eerst een damp-open folie toe te passen.

Veelal wordt er een houten of metalen frame tussen de dakbalken geplaatst, hiertussen plaatst men de isolatie. Na het isoleren dient men een dampremmende folie toe te passen om vochtproblemen in de constructie te voorkomen. Nadat de isolatie en folies zijn geplaatst kan het dak worden afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten.

Heeft u een sporenkap? Een sporen kap is een kap die met dakbalken van de nok naar de goot gaan. Dan komt de werkwijze redelijk overeen, in dit geval isoleert u tussen de sporen in met glaswol of steenwol. Hierna dient u ook een dampremmende folie toe te passen alvorens men het dak afwerkt met bijvoorbeeld gipsplaten.

Een uitzondering op deze regels is PIR isolatie, dit materiaal heeft namelijk aan beide zijden een dampremmende en waterdichte aluminiumfolie.

Het materiaal dat u kunt gebruiken voor het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde:

Steenwol

Steenwol heeft een goede thermische isolatie, het heeft een uitstekende geluidsisolatie en is een van de meest brandveilige soorten isolatiemateriaal. Voor het isoleren van het schuine dak adviseren wij steenwol platen, deze zijn eenvoudig op maat te maken. Daarnaast is het voordeel van het isoleren met minerale wol dat het moeilijk bereikbare plaatsen ook goed kunt isoleren. Een nadeel van steenwol is dat de isolatiewaarde lager is dan bij PIR isolatie, hierdoor dient u rekening te houden met meer ruimteverlies. Een dampremmende folie die wij adviseren is de Miofol 125 S.

Glaswol

Glaswol is redelijk vergelijkbaar met steenwol en is een prima optie voor het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde. Het materiaal is wat lichter dan steenwol en laat zich ook makkelijk verwerken. Glaswol staat er om bekend dat het een vervelende eigenschap heeft en dat is namelijk irritaties en jeuk bij verwerken. Daar hoeft u bij Jan de Isolatieman niet bang voor te zijn, wij verkopen uitsluitend glaswol van het merk Knauf Insulation. Dit materiaal heeft namelijk een natuurlijk bindmiddel en is hiermee een stuk gebruiksvriendelijker. Een dampremmende folie die wij adviseren is de Miofol 125 S.

PIR-isolatie

PIR isolatie heeft meerdere voordelen, de belangrijkste is dat het een extreem hoge isolatiewaarde. Hiermee kunt u slank isoleren, dit voorkomt extra ruimte verlies in het dak. Ook kunt u er voor kiezen om bijvoorbeeld oude balken in het zicht houden wanneer u gebruik maakt van Pir isolatie. U heeft geen dampremmende of dampopen folies nodig indien u de platen afplakt met aluminiumtape.

Platdak isoleren binnenzijde

Is het isoleren van uw platte dak aan de buitenzijde geen optie? Dan is het isoleren aan de binnenzijde een prima alternatief, dit wordt ook wel koud dak genoemd. Wanneer u een plat dak gaat isoleren vanuit de binnenzijde, moet u het isolatiemateriaal aanbrengen tussen de dakbalken.

Het isoleren van een plat dak wordt meestal gedaan met een minerale wol zoals glaswol, steenwol of minerale wol. Dit heeft als voordeel dat het materiaal goed tussen de balken kan worden gefixeerd, een belangrijk aandachtspunt is dat de juiste folie wordt toegepast om vochtproblemen te voorkomen.

Aandachtspunt!

Een plat dak is vaak voorzien van bitumen, EPDM of PVC deze materialen hebben als eigenschap dat het een dampremmende werking heeft. Plaats dan geen dampremmer aan de binnenzijde! Maar kies voor een klimaatfolie, deze houdt vocht tegen wanneer het nodig is en laat de constructie ademen op het moment dat het nodig is. Klimaatfolie (Miofol Active) wordt gebruikt aan de binnenzijde van platte daken.

Het beste isolatiemateriaal voor een platdak isoleren aan de binnenzijde:

Steenwol

Steenwol heeft een goede thermische isolatie, het heeft een uitstekende geluidsisolatie en is een van de meest brandveilige soorten isolatiemateriaal. Voor het isoleren van het platte dak adviseren wij steenwol platen, deze zijn eenvoudig op maat te maken. Daarnaast is het voordeel van het isoleren met minerale wol dat het moeilijk bereikbare plaatsen ook goed kunt isoleren.

Glaswol

Glaswol is redelijk vergelijkbaar met steenwol en is een prima optie voor het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde. Het materiaal is wat lichter dan steenwol en laat zich ook makkelijk verwerken. Glaswol staat er om bekend dat het een vervelende eigenschap heeft en dat is namelijk irritaties en jeuk bij verwerken. Daar hoeft u bij Jan de Isolatieman niet bang voor te zijn, wij verkopen uitsluitend glaswol van het merk Knauf Insulation. Dit materiaal heeft namelijk een natuurlijk bindmiddel en is hiermee een stuk gebruiksvriendelijker.

MW-35 platen

MW35 isolatie van het merk Knauf Insulation heeft de voordelen van glaswol en steenwol gecombineerd. Het materiaal is steviger dan traditionele glaswol, heeft een hogere massa en irriteert minder bij verwerken.