Wat is dun isoleren en welke isolatiematerialen zijn daarvoor geschikt?

Jan met boek in zijn hand
Man isoleert binnenzijde schuin dak met dun isolatiemateriaal PIR

U kunt uw woning op verschillende manieren isoleren, want er zijn veel verschillende isolatiematerialen. De benodigde dikte van een isolatiemateriaal verschilt per isolatiemateriaalsoort en is afhankelijk van de eigenschappen van het materiaal dat u kiest. Als u ruimte wilt besparen, kunt u kiezen voor een materiaal waarmee u dun kunt isoleren. We vertellen u wat we bedoelen met dun isoleren en waarmee u rekening mee dient te houden.

Jan met duim omhoog

"Dun isoleren is een isolatiemethode waarbij er wordt gekozen voor dunne isolatiematerialen om ruimte te besparen, maar wel zonder dat er wordt ingeleverd op isolatieprestaties."

Wat is dun isoleren?


Dun isoleren is een isolatiemethode waarbij er wordt gekozen voor dunne isolatiematerialen om ruimte te besparen, maar wel zonder dat er wordt ingeleverd op isolatieprestaties.


Dun isoleren biedt vooral uitkomst in situaties waarin u slechts beperkte ruimte beschikbaar heeft, zoals bij renovaties en uitbouwen waarbij elke millimeter telt. 


Wat zijn de voordelen van dun isoleren?


De voornaamste reden van het gebruik van dunne isolatiematerialen is natuurlijk het besparen van ruimte. Daarnaast kun je door dun te isoleren structurele aanpassingen zoveel mogelijk minimaliseren en zorgt indirect leidt het tot minder transport- en opslagkosten.


Welke isolatiematerialen zijn geschikt om dun te isoleren?


Het materiaal dat het meest geschikt is om dun te isoleren is PIR-isolatie.


Niet alle materialen zijn dus even geschikt om dun te isoleren. Zo zijn materialen van glaswol en steenwol veel minder geschikt om dun te isoleren, omdat deze een dikkere variant vereisen om hetzelfde resultaat te bereiken.


Wat is PIR-isolatie?


PIR-isolatie, wat staat voor Polyisocyanuraat, is een isolatiemateriaal dat bestaat uit een soort kunststofschuim met een hoge dichtheid. Het materiaal staat bekend om zijn uitstekende thermische isolatie-eigenschappen en wordt gebruikt om warmteverlies te minimaliseren. Door deze uitstekende thermische eigenschappen kan er met dunnere isolatieplaten gewerkt worden, waardoor er ruimte bespaard wordt.


Hier vindt u meer informatie over PIR-isolatie.


Welke materialen zijn geschikt om een vloer dun te isoleren?


Wilt u een vloerconstructie dun isoleren? Dan kunt u het beste gebruik maken van PIR-isolatie. Kijk altijd voor u begint of het materiaal wel de gewenst (kPa) druksterkte heeft. Dit kunt u vaak navragen bij uw constructeur of aannemer. Gaat u de vloer aan de bovenkant isoleren? Dan dient u rekening te houden met de opbouwhoogte van uw vloerconstructie. Als de ruimte is, dient u de vloer zo dun mogelijk te isoleren. 


Welke materialen zijn geschikt om mijn muur / gevel dun te isoleren?


  • Gaat u uw gevel isoleren en wilt u geen ruimte verliezen? Dan kunt u een dunne laag isolatiemateriaal tegen uw buitenmuren aan laten brengen. Het opnieuw omkleden van een gevel wordt steeds vaker toegepast. Voor deze vorm van isolatie zijn PIR-isolatieplaten het meest geschikt.
  • Gaat u alleen uw spouwmuur isoleren? Dan kunt u kiezen voor EPS-parels of gespoten PUR dat via kleine gaat in de gevel wordt gespoten.

Welke materialen zijn geschikt om mijn dakconstructie dun te isoleren?Meer weten?


Mocht u nog vragen hebben over dun isoleren, schroom dan niet om contact op te nemen met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.