Bodemisolatie kosten

Jan met boek in zijn hand
Kruipruimte voor een groot deel geïsoleerd met bodemisolatie

Bodemisolatie draagt veel bij aan uw wooncomfort. Door de bodem van uw kruipruimte te bedekken met isolatiemateriaal, voorkomt u namelijk dat kou en vocht uw woonruimte intrekken. Bovendien bespaart u zo op uw energiekosten, want een geïsoleerde kruipruimte draagt bij aan een constante temperatuur in huis. Bodemisolatie is dus belangrijk, maar heeft ook een prijskaartje. Want welke kosten zitten er aan bodemisolatie verbonden? En wat levert bodemisolatie op? Hieronder leest u alles over bodemisolatie en bijbehorende kosten!

Jan met duim omhoog

"Bodemisolatie draagt veel bij aan uw wooncomfort. Door de bodem van uw kruipruimte te bedekken met isolatiemateriaal, voorkomt u namelijk dat kou en vocht uw woonruimte intrekken."

Wat kost bodemisolatie per m²?


De kosten voor bodemisolatie an sich vallen, in vergelijking met andere isolerende maatregelen, mee. Voor bodemisolatie betaalt u gemiddeld namelijk €20 tot €35 per vierkante meter. Anderzijds is het isoleren van de bodem van de kruipruimte alleen vaak niet genoeg om uw woning warm te houden. Als u een bepaalde isolatiewaarde wilt behalen, moet u bodemisolatie dus combineren met andere isolerende maatregelen in huis. Denk daarbij aan vloer- of muurisolatie, waar natuurlijk ook kosten aan verbonden zijn.


Lees hier meer over de isolatiewaarde


Soorten kosten bodemisolatie


Wij kunnen helaas niet zeggen wat bodemisolatie u exact gaat kosten. Dat komt doordat de kosten afhankelijk zijn verschillende factoren. Welk isolatiemateriaal u gebruikt, bijvoorbeeld, maar ook het type woning dat u heeft. Deze factoren beïnvloeden de kosten van bodemisolatie:


Het isolatiemateriaal


Het ene isolatiemateriaal is duurder dan het andere. Vaak hangt dit samen met de isolatiewaarde, dus hoe goed het materiaal de warmte vasthoudt. Over het algemeen heeft duurder isolatiemateriaal ook een hogere isolatiewaarde. U kunt de bodem van uw kruipruimte isoleren met parels en chips, waarbij parels wat duurder zijn. Welke van de twee u kiest, heeft dus invloed op de kosten van uw bodemisolatie.


Type woning


Het is duurder om een vrijstaand huis te isoleren dan een tussenwoning. Dat komt doordat een tussenwoning is ‘ingebouwd’ en daarom al beter geïsoleerd is dan een vrijstaande woning. Daarnaast hangt het type woning samen met de grootte van de kruipruimte: bij een vrijstaand huis is die waarschijnlijk groter dan bij een tussenwoning. Daardoor lopen de kosten van bodemisolatie op. Hoe groter de kruipruimte, hoe meer isolatiemateriaal u nodig heeft.


Vakmanschap


U kunt de bodem van de kruipruimte zelf isoleren en zo flink wat kosten besparen. Dat betekent echter wel dat u geen subsidie op uw bodemisolatie kunt aanvragen, want daarvoor moet u een offerte van een erkend vakman laten zien. Huurt u daarom toch een professional in voor uw bodemisolatie? Dan raden we u aan om verschillende offertes op te vragen, zodat u de kosten goed met elkaar kunt vergelijken.


Bodemisolatie kosten: parels of chips


U kunt de bodem van uw kruipruimte isoleren met EPS-parels of DI-chips. EPS-parels zijn daarbij wat duurder dan DI-chips. Zo betaalt u voor EPS-parels gemiddeld tussen de €25 en €35 per vierkante meter en voor DI-chips gemiddeld €20 tot €30. Daar staat wel tegenover dat parels een hogere isolatiewaarde hebben, waardoor u er minder van nodig heeft. Met EPS-parels is een laag van 20 centimeter voldoende; met DI-chips dient u een laag van minstens 30 centimeter aan te brengen.


Het gekozen materiaal heeft dus invloed op de kosten én de isolatiewaarde van uw bodemisolatie. Dat is met name van belang als u subsidie op uw bodemisolatie wilt aanvragen. U heeft namelijk recht op subsidie als u minimaal 20 vierkante meter heeft geïsoleerd en de constructie daarbij een minimale Rd-waarde van 3,5 K/W heeft. Deze Rd-waarde is makkelijker te halen met EPS-parels, maar daardoor lopen de kosten van bodemisolatie op.


Wat levert bodemisolatie op?


Bodemisolatie is een investering, wat betekent dat u de gemaakte kosten uiteindelijk terugverdient. Alhoewel bodemisolatie niet zo effectief is als vloerisolatie vanuit de kruipruimte, bespaart u er toch zeker op uw energiekosten mee. Een laag parels van 30 centimeter zorgt er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur van uw vloer met zo’n twee graden zal stijgen. Daardoor zet u minder vaak de verwarming aan en gaan uw energiekosten omlaag. Bodemisolatie kosten nog sneller terugverdienen? Bekijk dan of u in aanmerking komt voor subsidie.


Lees meer over subsidie voor bodemisolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.