Hoe moet ik een buitenmuur isoleren?

Jan met boek in zijn hand
een gevel van bakstenen

Veel warmte gaat verloren door de buitenmuren. Om dit verlies te beperken of zelfs ongedaan te maken kan u ervoor kiezen om de buitenmuur te isoleren. Dit kan op veel verschillende manieren, zo kan u een voorzetwand creëren, de spouw isoleren en door aan de buitenkant muurisolatie aan te brengen. Deze mogelijkheden hebben allemaal hun voor- en nadelen. In deze tekst geven we onder andere uitleg over wanneer uw welke keuze voor isoleren kan maken en welke materialen u kan gebruiken voor het isoleren van uw buitenmuren. 

Jan met duim omhoog

"Er zijn grofweg drie verschillende opties om uw buitenmuur te isoleren. De eerste optie is om uw buitenmuur aan de binnenkant van uw woning te isoleren met een voorzetwand. De tweede optie is om de spouw te isoleren. De laatste en de derde optie is om aan de buitenkant van uw muurisolatie aan te brengen. "

Wanneer kies ik voor isolatie van mijn buitenmuur?


Naast het dak gaat er veel warmte verloren door de muren. Met name als de buitenmuren niet goed geïsoleerd zijn kan er veel energie onnodig verloren gaan. Over het algemeen is het isoleren van de buitenmuren een grote aanpassing, veel mensen kiezen er dan ook voor dit tegelijk te doen met een totale verbouwing of renovatie. U kan dan niet alleen de muren isoleren maar ook direct uw muren een nieuwe uitstraling geven. 


De mogelijkheden voor buitenmuur isolatie


Er zijn grofweg drie verschillende opties om uw buitenmuur te isoleren. De eerste optie is om uw buitenmuur aan de binnenkant van uw woning te isoleren met een voorzetwand. De tweede optie is om de spouw te isoleren. De laatste en de derde optie is om aan de buitenkant van uw muurisolatie aan te brengen. 

Een voorzetwand maken voor uw huidige muur kan bijna altijd. U heeft namelijk geen spouw nodig en verandert ook niet het aangezicht van de muur. U plaatst als het ware het isolatiemateriaal tegen de huidige muur en werkt dit netjes af. Het nadeel is dat u wat ruimte verliest in uw kamer. 

Spouwmuurisolatie is het beste bij een nieuwe muur. Het na-isoleren van de spouw is soms mogelijk door het inblazen van vlokken of parels, maar dit geeft een lage isolatiewaarde en geeft een hogere kans op vochtdoorslag naar binnen. Ook hebben niet alle panden een spouw of is deze vervuild door cement of steenresten. 

De laatste optie is om de gevel te isoleren, u isoleert dan tegen de buitenkant van uw huis. Dit is een ingrijpende renovatie omdat u dan de aanblik van uw huis aanpast. Om deze reden is gevelisolatie niet altijd geschikt, deze optie is gebruikelijker bij nieuwbouw, aanbouw of opbouw. Ook is het niet altijd mogelijk omdat het pand monumentaal is, een beschermd stadsgezicht is of grenst aan de buren of de straatkant.


Buitenmuur isoleren aan de binnenkant


Voorzetwand


Zoals eerder aangegeven plaatst u bij een voorzetwandisolatie een nieuwe wand voor de bestaande muur. U plaatst eerst een damp-open folie tegen de bestaande muur, op deze manier zorgt u ervoor dat er geen vocht het isolatiemateriaal in kan trekken. Dan maakt u een rachelwerk van metalstud-profielen of van houten balken, zorg ervoor dat dit frame los staat van de buitenmuur. In de ontstane ruimtes tussen de profielen of balken plaatst u het isolatiemateriaal, u kan hiervoor bijvoorbeeld MW35, steenwol of glaswol voor gebruiken. U kan daarna een dampremmende folie plaatsen en de wand netjes afwerken met gipsplaten. U kan ook tijd besparen door te werken met PIR + gips- of met PIR + Fermacell platen, u kan dan isoleren en afwerken met één handeling.

Spouwmuurisolatie


Het isoleren van een spouwmuur wordt vaak toegepast als er een nieuwe muur wordt gebouwd, hier is het namelijk eenvoudig te plaatsen in iedere gewenste dikte en isolatiewaarde. Het na-isoleren van een bestaande spouwmuur is soms wel mogelijk door een gespecialiseerd bedrijf doormiddel van het inblazen van parels of vlokken.

Het isoleren van een nieuwe muur kunt u doen met speciale spouwplaten, deze platen kunnen gemaakt zijn van steenwol, PIR of glaswol. Zorg er altijd voor dat er een luchtspouw aanwezig is van minimaal 20 mm zodat de isolatie niet in contact is met de buitenmuur. Naderhand wordt hier de buitenmuur voor gemetseld, houten gevelbekleding of kunststofplaten voor geplaatst.  


Buitenmuur isoleren aan de buitenkant


Gevelisolatie heeft een aantal voordelen. Zo kan u vrij snel isoleren en de uitstraling van uw pand aanpassen en wordt de ruimte van uw aangrenzende kamers niet kleiner. U kan ook voor gevelisolatie kiezen als u bijvoorbeeld geen spouw of een spouw in slechte heeft met veel vervuiling. Maar met name als u een gebouw nieuw neerzet of een stuk wilt aanbouwen kan het isoleren van de gevel uitkomst bieden. U hoeft dan namelijk alleen de binnenmuur te metselen, waarna u aan de buitenkant de EPS-platen bevestigd. U kan de platen makkelijk stuken zodat u en efficiënt isoleert en het huis een moderne uitstraling heeft.


Geschikt materiaal om de buitenmuur te isoleren


Zoals eerder aangeven heeft zijn er drie verschillende opties om uw buitenmuren te isoleren. Voor alle opties zijn er verschillende materialen benodigd. Bij voorzetwandisolatie heet u onder andere keuze uit het plaatsen van de voorzetwand door een Metal-studwand of door met houten balken te werken. Als isolatiemateriaal kan u kiezen uit onder andere steenwol, glaswol, en MW-35. Deze materialen hebben allemaal verschillende eigenschappen. Mocht u willen isoleren en afwerken in één handeling dan kan u kiezen uit onze verlijmde PIR-platen. 

Als u een spouwmuur wilt isoleren heeft u daarvoor bestemde platen nodig. Deze platen zijn zo gefabriceerd dat ze beter tegen vochtigere omstandigheden kunnen dan andere isolatieplaten. Jan de Isolatieman biedt spouwplaten van PIR, steenwol en glaswol aan. Mocht u aan de slag gaan met spouwmuurisolatie vergeet dan geen spouwankers te gebruiken. Deze ankers zorgen voor een verbinding tussen de binnenmuur, buitenmuur en isolatiemateriaal. Mocht u aan de buitenkant willen isoleren, dan kan u gebruik maken van onze speciale EPS-gevelisolatie. Deze grijze isolatieplaten zijn beschikbaar in diverse diktes, vrij eenvoudig te bevestigen en geschikt voor stucwerk.


Wat kost een buitenmuur isoleren?


De kosten van een buitenmuur isoleren hangen onder andere af van de manier van isoleren, de producten die u gebruikt en uiteraard de afmetingen van de muur of muren waarmee u gaat werken. Het is dus erg lastig om een eenduidig antwoord te geven op de vraag was een buitenmuur isoleren kost. Om een inschatting te geven van de verwachte kosten is onderstaande prijstabel gemaakt. In deze tabel wordt altijd gewerkt met een minimale Rd-waarde van 3,50 en met een oppervlakte van 40 m². De beschikbare prijzen zijn van 12-04-2023 en kunnen om deze reden verouderd zijn. Aan deze prijzen kunnen geen rechten ontleend worden.


Voor een voorzetwand:

Steenwolplaten: €
384,-

Glaswolrollen: €431,86

Minerale wol: €539,40

PIR + Gips: €1.080,30

Gips: €206,44


Voor spouwmuurisolatie:

PIR Spouwplaat
: €802,48

Glaswol spouwplaat: €696,15


Steenwol spouwplaat: €759,62


Voor gevelisolatie:

NEOPOR gevelisolatie EPS
: €552,80

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.