Jan leunt naar rechts

Hoe moet ik een houtenvloer vanuit een kruipruimte isoleren?

U kunt een houtenvloer van onder- of bovenaf isoleren. Isolatie van onderaf, dus vanuit de kruipruimte, heeft eigenlijk altijd de voorkeur. Dat is namelijk een stuk gemakkelijker en daarom goedkoper dan houtenvloerisolatie van bovenaf. Is uw kruipruimte minstens 40 centimeter hoog? Dan kunt u de houten vloer vanuit daar isoleren. Hieronder leest u stap voor stap hoe u de vloer vanuit de kruipruimte isoleert!

Stap 1 | Afmetingen berekenen

Naturoll 035

U gaat eerst berekenen hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal u nodig heeft en hoe dik dat materiaal mag zijn. De voorkeur gaat uit naar het volledig vullen van de houten balklaag, het isoleren met platen is over het algemeen makkelijker dan met rollen in een kleine ruimte. Ook maakt het type verschil, isolatiemateriaal met een lambda-waarde van bijvoorbeeld 032 met een dikte 170 heeft een isolatiewaarde van 5,30 en type 037 heeft maar 4,55. Bij de productinformatie staat de Rd-waarde van het materiaal vermeld en hoeveel vierkante meters u met één verpakking kunt bedekken.  

Ontdek welke Rd-waarde u nodig heeft


Stap 2 | Rachelwerk berekenen

Om verzakking tegen te gaan, plaatst u een rachelwerk onder uw het isolatiemateriaal. Als het materiaal dan loslaat, valt het op het rachelwerk. U gaat daarom ook berekenen hoeveel houten latten u voor het rachelwerk nodig heeft en hoe lang deze moeten zijn. Bedenk dat de houten latten haaks op het isolatiemateriaal komen, met een hartafstand van 40cm. De hartafstand is de afstand tussen het midden van de ene rachel tot aan het midden van de volgende rachel.


Stap 3 | Kruipruimte ventileren

U moet de kruipruimte goed ventileren, om vochtproblemen te voorkomen. Boor daarom ventilatiegaten in de buitenmuur van de kruipruimte en zorg ervoor dat deze tegenover elkaar komen in de voor- en achtergevel. Zo ontstaat er tocht en wordt de ruimte goed geventileerd. Bij een gemiddelde kruipruimte heeft u vier tot zes gaten nodig. Werk de gaten goed af met ventilatieroosters, zodat ongedierte er niet doorheen kan kruipen.

Hoe groot de gaten moeten zijn, is afhankelijk van de grootte van uw kruipruimte. Bij elke vierkante meter aan kruipruimte, heeft u namelijk 4 vierkante centimeter aan luchtgaten nodig. Bij een kruipruimte van ongeveer 50m² komt dat neer op 200 centimeter aan luchtgaten.


Stap 4 | Gaten en kieren opvullen

Vul alle gaten en kieren van de houten vloer op met pur, zodat kou en vocht daar niet meer doorheen kunnen trekken. Lopen er verwarmingsbuizen en andere leidingen door uw kruipruimte? Bedek deze dan met zogenaamde buisisolatie, zodat de hitte van die buizen niet verloren gaat. Een simpele manier om de houten vloer nog wat beter van onderaf te isoleren!

bus met seal-it-471-pu-foam-flex

Stap 5 | Isolatiemateriaal klemmen

U snijdt het isolatiemateriaal eerst op maat met een isolatiemes of handzaag. Let op: snijd het materiaal een centimeter te breed af, zodat u het daarna gemakkelijker kunt vastklemmen. Werk zo nauwkeurig mogelijk, want hoe strakker u het isolatiemateriaal kunt bevestigen, hoe hoger het rendement. U klemt het gesneden materiaal vervolgens stevig vast tussen de houten balken van het plafond van de kruipruimte.


Stap 6 | Isolatiefolie aanbrengen

U plaatst vervolgens een damp-open folie onder de houten balken en het isolatiemateriaal. Daarmee voorkomt u namelijk dat vocht van de kruipruimte het isolatiemateriaal intrekt. Let goed op dat u de hele constructie bedekt.

Dampdoorlatende folie Miofol 125 G

Stap 7 | Het rachelwerk plaatsen

Onder de folie kunt u een rachelwerk maken. Dat is niet per se nodig, maar biedt u wel extra zekerheid. Als het isolatiemateriaal dan loskomt, wordt het opgevangen door het rachelwerk. De constructie behoudt dan zijn isolatiewaarde. Voor een rachelwerk plaatst u houten balken haaks op de planken van de vloer. Houd daarbij een hartafstand van ongeveer 40cm aan.


Stap 8 | De bodem bedekken

De bodem van een droge kruipruimte bedekt u tot slot met PE-folie, om vocht vanuit de bodem tegen te houden. Snijd de folie af en houd aan alle kanten zo’n 30cm over. Vouw vervolgens de randen om en schroef de folie ongeveer 20cm boven de bodem vast aan de muren.

U kunt ook kiezen voor bodemisolatie, zoals EPS-parels of DI-chips. Chips zijn daarbij heel geschikt voor kruipruimtes waar een laagje water in blijft staan. Bodemisolatie is wel wat duurder dan folie en ook niet nodig als u de houtenvloer goed heeft geïsoleerd.

Lees meer over bodemisolatie

Als u nog vragen heeft kan u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

EPS-Parels om de kruipruimte te isoleren

Dit heb je nodig

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.