Wat is een gipsplaat?

Jan met boek in zijn hand
Gipsplaat

Een keuze maken voor het juiste bouwmateriaal is vaak lastig, het aanbod is groot en het is dan ook van belang goed te begrijpen welke situatie om welk bouwmaterialen vraagt. Een essentieel bouwmateriaal dat in veel bouwprojecten wordt toegepast, is de gipsplaat. Het begrijpen van wat een gipsplaat is en hoe deze kan worden toegepast, stelt u in staat om weloverwogen beslissingen te nemen voor uw specifieke project behoeften. In dit blog zullen we u in detail informeren over gipsplaten, de verschillende soorten gipsplaten en beantwoorden we de veelgestelde vragen zodat u met vertrouwen aan uw bouwproject kunt beginnen.

Jan met duim omhoog

"Met behulp van gipsplaten werkt u isolatiemateriaal snel en netjes af."

Wat is een gipsplaat?


Een gipsplaat is een bouwmateriaal samengesteld uit een kern van gips. De meest gebruikte vorm zijn de gipskartonplaten, deze gipsplaten hebben een kern van gips en zijn aan beide zijden voorzien van een laagje karton. Deze samenstelling biedt gipsplaten een combinatie van eigenschappen die ze bijzonder geschikt maakt voor verschillende bouwtoepassingen. Met behulp van gipsplaten werkt u bijvoorbeeld isolatiemateriaal snel en netjes af. Ze zijn namelijk licht van gewicht, hebben brandwerende eigenschappen én werken geluiddempend en zijn akoestisch regulerend.


Waarvoor gebruik je gipsplaten?


Gipsplaten zijn veelzijdig en worden vaak toegepast bij verschillende onderdelen van een bouwproject. Denk hierbij aan de afwerking van uw plafond of het afwerken van een voorzetwand. Gipsplaten kunnen ook dienen als een solide basis voor bijvoorbeeld een tegelwand in de keuken. Over het algemeen dienen gipsplaten dus als afwerkingsmateriaal.


Verschillende soorten gipsplaten


Bij het kiezen van gipsplaten voor uw bouwproject is het van belang om rekening te houden met de afwerking (van de plaat) en de omgeving waarin ze worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten gipsplaten beschikbaar, elk met specifieke eigenschappen om aan diverse behoeften te voldoen. Naast de soorten die zich onderscheiden in randafwerking, zijn er ook nog gipsplaten met andere bouwfysische eigenschappen.

Denk hierbij aan gipsplaten met betere geluidsabsorberende eigenschappen, betere brandwerende eigenschappen of gipsplaten die verbeterde vochtwerende eigenschappen hebben. Daarnaast zijn er ook nog gipsplaten met een andere afwerking als toplaag, denk hierbij aan stucplaten. Hierbij is de toplaag direct gereed voor het aanbrengen van pleisterwerk. Ook zijn er nog gipsplaten die al verwerkt zijn met isolatiemateriaal als PIR, bijvoorbeeld PIR + Gipsplaten. We lichten onderstaand drie soorten gipsplaten uit met elk andere eigenschappen:


Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK)


Deze gipsplaten zijn aan 2 randen voorzien van schuine zijkanten. Hierdoor kun je naadloze en vlakke afwerkingen realiseren. Deze gipsplaten zijn verkrijgbaar met twee afgeschuinde kanten, waardoor ze ideaal zijn voor strakke en onzichtbare naden. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar een gladde afwerking van essentieel belang is, zoals bijvoorbeeld in woonkamers waar je een vlakke wandafwerking wilt bereiken zonder zichtbare naden.


Gipsplaten met ronde kant (RK)


Deze gipsplaten zijn voorzien van afgeronde randen. Deze ronde kanten zorgen voor een decoratieve naad wanneer de platen niet verder worden afgewerkt. Ze worden vaak gebruikt in situaties waar een zichtbare naad acceptabel is, zoals in sommige commerciële interieurs. Denk hierbij aan de afwerking van het plafond van een zolder bijvoorbeeld.


Vochtwerende gipsplaten (WR)


Deze gipsplaten zijn speciaal ontworpen voor toepassingen in vochtige omgevingen. Ze hebben vaak een groene, geïmpregneerde toplaag die de opname van vocht en schimmelvorming vertraagt. Deze gipsplaten zijn bijzonder geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes zoals in badkamers, keukens en toiletten, waar de gewone gipsplaten snel kunnen beschadigen door vocht.

Bij het kiezen van het juiste type gipsplaat is het dus van belang dat u rekening houdt met een aantal factoren zoals: de gewenste afwerking, omgevingsfactoren en de uiteindelijke toepassing.


Verschillende maten


De breedte, lengte en diktes van gipsplaten kunnen variëren, de meest toegepaste standaard diktes zijn 9,5 mm en 12,5 mm. De meest gangbare breedtes zijn 600 mm en 1200 mm. De verschillende lengtes van gipsplaten zijn in iets meer afmetingen te verkrijgen zoals bijvoorbeeld: 1200 mm, 2000 mm, 2500 mm, 2600 mm en 3000 mm. De keuze voor een gipsplaat hangt vooral af van de locatie van de uiteindelijke toepassing van een plaat. Onderstaand leggen we kort uit waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de lengte, breedte of dikte van uw plaat.


Lengte


De lengte van een gipsplaat is niet bijster spannend, belangrijk is hierin vooral te begrijpen dat u zo efficiënt mogelijk de gipsplaten wilt toepassen. Bekijk dan ook welke gipsplaat het beste past bij de afmetingen van uw beoogde toepassing. Als de hoogte van uw voorzetwand bijvoorbeeld 2500 mm is, kunt u de gipsplaten van 2600 mm overwegen en ze op maat snijden. Dit minimaliseert verspilling van materiaal.


Breedte


Net als voor de lengte, geldt ook voor de keuze in breedte dat de afmetingen van uw beoogde toepassing. Belangrijk is ook hier dat u rekening houdt met het mogelijke versnijden van uw platen en zover mogelijk probeert te komen met het breedste beschikbare formaat gipsplaat, zo vermindert u materiaalverspilling en bent u uiteindelijk ook het meest kostenefficiënt bezig. Ook moet u rekening houden met het brengen van de platen naar de plek waar u de platen nodig heeft. Een plaat van 1200 mm is lastiger trappen optillen dan een plaat van 600 mm.


Dikte


Bij de dikte van de plaat geldt vooral dat u rekening dient te houden met geluidsabsorberende / geluidswerende eigenschappen en de stevigheid van de plaat. Kiest u een dunnere plaat, dan zal deze minder stootvast zijn en qua geluidsisolatie minder goed zijn werking hebben. De dunnere plaat is wel lichter, en dus iets gemakkelijker te verwerken. Over het algemeen geldt daarnaast ook dat de lichtere en dunnere platen veelal worden toegepast bij de afwerking van bijvoorbeeld plafonds, de dikkere gipsplaten worden vaker gebruikt voor de afwerkingen van bijvoorbeeld voorzetwanden en andere wandelementen.


Veelgestelde vragen over gipsplaten:


We beantwoorden de meest prangende vragen. Of u nu wilt weten welke dikte geschikt is voor uw bouwproject of twijfelt over de brandwerendheid van gipsplaten. Hier vindt u de antwoorden die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen voor uw bouwproject.


Hoe dik zijn gipsplaten?


Gipsplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van 9,5 mm, 12,5 mm tot ook nog de 15mm of zelfs dikker. Afhankelijk van de specifieke behoeften van uw specifieke behoeften maakt u deze keuze voor welke plaat.

9,5 mm: Dit is een van de meest gebruikte diktes voor standaard gipsplaten. Toegepast waar geluidsisolatie van ondergeschikt belang is en er minder constructieve sterkte wordt gevraagd van de plaat.

12,5 mm: Deze dikte wordt veelvuldig gebruikt voor het dichtzetten van een voorzetwand bijvoorbeeld. Hier kunt u uiteindelijk beter onderdelen aan bevestigen ten opzichte van een 9,5 mm plaat, zoals een plank aan de wand of iets dergelijks. Deze platen hebben altijd afgeschuinde kanten.

15 mm (+): De dikte van 15 mm en meer wordt vaak gebruikt in situaties waar extra stootvastheid of andere extra eisen worden gevraagd. Denk hierbij aan een plaat die in extra eisen moet voorzien als brandwerendheid of vochtbestendigheid. Let hierbij op (!), dit wil niet zeggen dat een dunnere plaat hierin niet kan voldoen. De dikkere platen worden in specifieke situaties toegepast, als er bijvoorbeeld een extra hoge brandwerendheidsgraad wordt gevraagd. Ook zijn er dikkere platen die reeds vermengd zijn met ander materiaal, zoals met het isolatiemateriaal PIR bijvoorbeeld.


Hoe verwerk en bevestig je gipsplaten?


Gipsplaten kunt u eenvoudig zelf verwerken en bevestigen. De gipsplaten kunt u zelf snijden met behulp van een scherp hobbymes/stanleymes langs een rechte meetlat. Ook kunt u de gipsplaten zagen met een decoupeerzaag. Gesneden of gezaagde plaatdelen kunt u afwerken met een schuurblokje of met grof schuurpapier. Om na de montage de voegen netjes af te werken wordt het vaak aangeraden alle zaagsnede onder een hoek en glad af te werken. De gipsplaten worden bevestigd met speciale schroeven. Per vierkante meter heeft u ongeveer 15 à 20 van deze gipsplaatschroeven nodig. Het is aan te raden om bij deze schroeven een speciaal bitje te gebruiken, dit om te voorkomen dat u de schroef te ver in de gipsplaat boort. Ook zijn er speciale boor- schroefmachines voor de bevestiging van gipsplaten. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat u, afhankelijk van het type gipsplaat wat u gekozen heeft, de naden en schroefgaten van de gipsplaten nog dient af te werken. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Fill en Finish. Dit is een multifunctionele lucht drogende “pasta” die u dus tussen de naden en op de schroefgaten kunt smeren om zo een egaal oppervlakte te creëren.


Is gips brandwerend?


Gipsplaten hebben van zichzelf redelijke brandwerende eigenschappen, echter het niveau van brandwerendheid varieert afhankelijk van het type gipsplaat. Er zijn specifieke gipsplaten op de markt die zijn ontworpen om een hoger niveau van brandwerendheid te bieden. Deze worden vaak aangeduid als brandwerende gipsplaten. Ze bevatten bijvoorbeeld glasvezel of een ander versterkend materiaal en zijn dikker dan standaard gipsplaten. Brandwerende gipsplaten worden vaak gebruikt in gebouwen waar brandveiligheid van cruciaal belang is, zoals scholen, ziekenhuizen en commerciële gebouwen.


Is gips vochtbestendig?


Standaard gipsplaten zijn niet vochtbestendig en kunnen beschadigen wanneer ze in aanraking komen met vocht. Wanneer gipsplaten in contact komen met vocht, kunnen ze zacht worden, uitzetten en zelfs afbrokkelen / instorten. Daarom is het ook van belang vochtbestendige gipsplaten te gebruiken in gebieden waar mogelijk vocht kan optreden zoals badkamers, keukens en wasruimtes bijvoorbeeld.

Vochtbestendige gipsplaten, ook bekend als “groene gipsplaten", zijn speciaal ontworpen om beter bestand te zijn tegen vocht. Ze hebben een geïmpregneerde toplaag die waterbestendig is.


Kortom, gipsplaten zijn veelzijdig en geschikt voor diverse bouwtoepassingen. Het aanbod is groot en bij het kiezen van gipsplaten is het dan ook van cruciaal belang om rekening te houden met het beoogde gebruik, de afwerking, en de omgevingsfactoren. Wij bij Jan de Isolatieman staan altijd voor u klaar voor uw vragen en vrijblijvend advies! Heeft u vragen? Neem dan snel contact op.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.