Wat is het verschil tussen glaswol en steenwol?

Jan met boek in zijn hand
Glaswol en Steenwol

Het uitzoeken van de juiste bouwmaterialen kan best lastig zijn. Vooral als het gaat om het kiezen tussen verschillende soorten isolatiematerialen voor uw bouwproject. In dit artikel behandelen we het verschil tussen glaswol en steenwol.

Jan met duim omhoog

"De keuze tussen glaswol en steenwol is afhankelijk van uw specifieke projectbehoeften."

Wat is glaswol?


Glaswol is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit gerecyclede glasvezels die tot een wollige structuur zijn verwerkt. Het materiaal staat bekend om zijn goede thermische eigenschappen en flexibele toepassingsmogelijkheden.


Eigenschappen van glaswol


De kenmerkende eigenschappen van glaswol zijn:


  • Uitstekende thermische isolatie-eigenschappen.
  • Naast goede thermische isolatie biedt glaswol ook eigenschappen om een geluidsabsorberende werking te hebben.
  • Lichtgewicht en gemakkelijk te verwerken, daarnaast ook in verschillende vormen te verkrijgen.
  • Flexibele toepassingsvormen. Glaswol kan op veel verschillende plekken worden toegepast door het brede scala aan eigenschappen van het materiaal en de verschillende soorten glaswol.
  • Verwerking van glaswol vereist veiligheidsmaatregelen door de irriterende werking van het materiaal op de huid, ogen en luchtwegen.

Soorten glaswol


Er zijn meerdere soorten glaswol. Elke soort is geschikt voor bepaalde toepassingen en heeft daarbij ook iets andere eigenschappen. De verschillende soorten die we bij Jan de Isolatieman aanbieden zijn:


  • Glaswolplaten zijn stevige isolatieplaten die breed inzetbaar zijn voor het isoleren van uw woning of een ander bouwproject. Het verwerkingsgemak van deze platen ligt erg hoog.
  • Glaswol rollen zijn rollen opgebouwd van flexibelere glaswol die u eenvoudig kunt versnijden en verwerken. De rollen zijn flexibeler dan glaswolplaten. Binnen de glaswol rollen zijn er ook weer verschillende soorten met verschillende eigenschappen.
  • Glaswol spouwisolatie is een glaswol soort die geschikt is voor het isoleren van uw spouwmuur. Glaswol spouwisolatie kent een andere bevestigingsmethode dan de andere soorten glaswol en heeft ook weer net andere eigenschappen.
  • Glaswolrol met spijkerflens wordt veelal toegepast bij het isoleren van een schuin dak of voorzetwand. Deze glaswolrol is voorzien van een spijkerflens. Deze spijkerflens verhoogt het verwerkingsgemak van de glaswolrol.
  • Minerale wol wordt geproduceerd ter vervanging van de traditionele wolsoorten. Dit materiaal heeft geen irriterende vezels.

Wanneer kan glaswol gebruikt worden?


Glaswol kan worden gebruikt voor thermische isolatie in voorzetwanden, houten vloeren en schuine daken. Maar het materiaal wordt ook vaak toegepast als geluidsisolatie van bijvoorbeeld scheidingswanden of van plafonds. Glaswol is iets minder stug dan steenwol en vaak ook iets goedkoper.


Wil je nog meer weten over glaswol? Lees dan meer in ons artikel: "Wat is glaswol?".


Wat is steenwol?


Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gesmolten gesteente dat wordt gesponnen tot vezels. Het staat bekend om zijn thermische prestaties en brandwerendheid.


Eigenschappen steenwol


De kenmerkende eigenschappen van steenwol zijn:


  • Uitstekende thermische isolatie-eigenschappen
  • Brandwerendheid. Steenwol heeft een bijzonder oog smeltpunt, waardoor het brandwerend en daarom extra veilig is. Het smeltpunt is namelijk circa 1000 graden.
  • De betaalbaarheid ten opzichte van andere hardere isolatiematerialen. Echter, steenwol is wel iets duurder dan glaswol.
  • Naast goede thermische isolatie biedt steenwol eigenschappen om een geluidsabsorberende werking te hebben.
  • Milieuvriendelijkheid. Steenwol wordt grotendeels gemaakt van natuurlijke materialen. Daarnaast is het volledig recyclebaar.
  • Verwerking van steenwol vereist veiligheidsmaatregelen door de irriterende werking van het materiaal op de huid, ogen en luchtwegen.

Soorten steenwol


Er zijn meerdere soorten steenwol beschikbaar, elke soort is geschikt voor diverse toepassingen en heeft daarbij ook iets andere eigenschappen. De verschillende soorten die we bij Jan de Isolatieman beschikbaar hebben zijn:


  • Steenwolplaten zijn stijve isolatieplaten die breed inzetbaar zijn voor het isoleren van uw woning of een ander bouwproject. De platen zijn redelijk flexibel en drukbestendig.
  • Steenwol spouwisolatie is een steenwolplaat die geschikt is voor het isoleren van spouwmuren. Deze platen hebben een andere verwerkingsmethode dan de normale steenwolplaten en dienen op een andere manier bevestigd te worden.
  • Steenwol vloerplaat is een steenwolplaat die geschikt is voor het isoleren van vloeren. De platen zijn geschikt voor het isoleren van verschillende soorten vloeren. Daarnaast is de plaat ook geschikt voor contactgeluidsisolatie.
  • Steenwol op rol met spijkerflens is een steenwol soort op rol die geschikt is voor onder andere het isoleren van voorzetwanden en schuine daken. De rol is voorzien van een spijkerflens die het verwerkingsgemak van het materiaal verhoogt.

We vertellen u meer over de herkomst van steenwol en geven meer informatie over de eigenschappen van glaswol in het artikel: "Wat is steenwol?".


Wanneer kan steenwol gebruikt worden?


Steenwol kan worden gebruikt voor thermische isolatie in voorzetwanden, schuine daken en vloerconstructies. Daarnaast wordt het materiaal ook regelmatig toegepast in brandwerende constructies, vanwege de uitstekende brandwerendheid van het materiaal, en is het materiaal ook iets beter bestand tegen vocht dan bijvoorbeeld glaswol, waardoor het niet direct de isolerende werking bij vochtigheid verliest. Steenwol is over het algemeen iets duurder dan glaswol.


Wanneer kies ik glaswol en wanneer steenwol?


We hebben de belangrijkste verschillen op een rij gezet:


  • Over het algemeen kiest men voor steenwol in het geval van een iets meer drukvaste isolatiebehoefte.
  • Ook als er een kans op vochtvorming is, kiest men eerder voor steenwol. Echter, voor beide materialen geldt dat ze het niet super doen als het aankomt op vochtbestendigheid. Zowel steenwol als glaswol kunnen (een deel van) hun isolerende eigenschappen verliezen bij aanraking met vocht. Glaswol doet dit echter iets sneller dan steenwol.
  • Glaswol past men vaker toe als de isolatiebehoefte flexibeler is, denk hierbij aan de vervorming van het materiaal. Het neemt niet weg dat ook steenwol in dit soort gevallen toepasbaar is, maar wel wat minder makkelijk te vervormen is, vooral in lastige hoeken en bochten.
  • Tenslotte zijn ook de thermische eigenschappen van steenwol over het algemeen gezien toch iets minder dan die van glaswol.

Overzicht Glaswol vs Steenwol




  Glaswol Steenwol
Mogelijkheden Spouwmuren, voorzetwanden, (houten-) vloeren, schuine daken en plafonds (geluidsisolatie).

Spouwmuren, voorzetwanden, (houten-) vloeren, schuine daken, plafonds (geluidsisolatie) en brandwerende constructies.

Soorten Glaswolplaten, glaswol spouwplaten, glaswol rollen, glaswol rollen met spijkerflens en minerale wol.

Steenwolplaten, steenwol spouwplaten, steenwol vloerplaten en steenwol op rol met spijkerflens.

Voorbeelden De binnenzijden van een schuin dak geïsoleerd met glaswolrol met spijkerflens bevestigd op het houten frame van de dakconstructie.

Een voorzetwand die wordt opgevuld met steenwolplaten isolatie. Een plafond dat wordt nageïsoleerd i.v.m. contactgeluid.

Voordelen Uitstekende thermische isolatie, relatief goedkoop, flexibele toepassingsvormen, goede brandwerendheid en gemakkelijk te verwerken.

Uitstekende thermische isolatie, uitstekende brandwerendheid, gemakkelijk te verwerken, kan beter omgaan met vocht en drukvast.

Nadelen Glaswol kan in mindere mate tegen vocht dan steenwol. Bij vochtigheid verliest het materiaal al een groot deel van zijn eigenschappen. Verwerking kan irritatie opleveren aan de ogen, huid en luchtwegen.

Iets duurder dan glaswol. Steenwol is iets zwaarder dan glaswol en minder glad. Verwerking kan irritatie opleveren aan de ogen, huid en luchtwegen.


Meer weten?


Wij bij Jan de Isolatieman staan voor u klaar om u te adviseren bij uw keuze tussen glaswol en steenwol of andere isolatiematerialen. Neem voor advies contact op met Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.