Wat is steenwol?

Jan met boek in zijn hand
Rockfloor solid platen

Er zijn talloze isolatiematerialen om uw bouwproject thermisch te isoleren. Een van de meest gebruikte materialen is steenwol. Maar wat is steenwol precies? En waarom wordt het zoveel toegepast? In dit artikel gaan we dieper in op steenwol, bespreken we de eigenschappen ervan en behandelen we verschillende aspecten, waaronder de verschillende soorten, de toepassingsmogelijkheden, de voor- en nadelen en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Jan met duim omhoog

" Het materiaal is eenvoudig te hanteren, flexibel en licht, wat de verwerking ervan vergemakkelijkt."

Waarvoor gebruik je steenwol?


Door de flexibiliteit en het verwerkingsgemak wordt steenwol op veel verschillende plekken in een bouwproject toegepast. Denk hierbij aan de isolatie van de binnenzijde van een schuin dak. Ook kunt u voorzetwanden of scheidingswanden, houten vloeren en spouwmuren isoleren met steenwol. Hiervoor zijn verschillende varianten steenwol beschikbaar.


Verschillende soorten steenwol


Steenwol is beschikbaar in diverse vormen, waaronder steenwolplaten, steenwol spouwplaten, steenwol rollen met spijkerflens en steenwollen vloerplaten.


Steenwolplaten


Steenwolplaten zijn stijve isolatieplaten die breed inzetbaar zijn. De platen zijn redelijk flexibel, drukbestendig en relatief goedkoop. Ze zijn geschikt voor het isoleren van een plat of hellend dak, maar ook voor het isoleren van houten vloeren. Het is een mooie bijkomstigheid dat het tevens de krakende geluiden van houten vloeren kan dempen.


Steenwol spouwplaten


Steenwol spouwplaten zijn vergelijkbaar met normale steenwolplaten. Echter, deze zijn speciaal ontwikkeld voor het isoleren van spouwmuren. Spouwmuurisolatie van steenwol is waterafstotend.


De spouwplaten dienen op een andere manier verwerkt en bevestigd te worden dan normale steenwolplaten. Je gebruikt hiervoor spouwankers.


Steenwol vloerplaten


De steenwol vloerplaat is een steenwolplaat die geschikt is voor het isoleren van verschillende soorten vloeren en kan dienen als geluidsisolatie van in belaste zwevende steen- of houtachtige dekvloeren.


Steenwol op rol met spijkerflens


Steenwol op rol met spijkerflens wordt vooral gebruikt voor het isoleren van een hellend dak of een voorzetwand. Het handige aan deze variant is dat deze reeds voorzien is van een spijkerflens waarmee de steenwol eenvoudig kan worden vastgeniet aan bijvoorbeeld een houten balklaag. De spijkerflens bevindt zich aan één zijde van de rol en is als het ware een strook aluminium.


Wat zijn de voor- en nadelen van steenwol?


De toepassing van steenwol kent verschillende voor- en nadelen.


Voordelen toepassing steenwol:


  • Brandveilig: steenwol heeft een bijzonder hoog smeltpunt van ongeveer 1000 graden Celcius, waardoor het brandwerend en dus extra veilig is.
  • Hoge isolatiewaarde: steenwol biedt uitstekende thermische isolatie.
  • Waterafstotend: steenwol zelf neemt geen vocht op en is dampdoorlatend. Hierdoor voorkomt u schimmelvorming.
  • Betaalbaar: steenwol is in vergelijking met andere isolatiematerialen relatief goedkoop.
  • Geluidsisolerende eigenschap: steenwol heeft een geluidsisolerende werking.
  • Milieuvriendelijkheid: steenwol wordt grotendeels gemaakt van natuurlijke materialen. Isoleren met steenwol is daarom een milieuvriendelijke keuze. Steenwol is bovendien volledig recyclebaar, waarbij de oorspronkelijke kwaliteit van het isolatiemateriaal grotendeels behouden blijft.

Nadelen toepassing steenwol:


  • Irritatie huid en luchtwegen: Steenwol kan irriterend zijn voor de huid, ogen en luchtwegen. Bij het verwerken worden dan ook goede ventilatie, beschermende kleding en maskers aanbevolen.

Veelgestelde vragen over steenwol


We beantwoorden veelgstelde vragen over steenwol.


Welke dikte steenwol heb ik nodig?


De benodigde dikte hangt af van de isolatie-eisen van uw bouwproject en de specifieke locatie waar u het materiaal toe wilt passen.


Voor advies en hulp bij het uitkiezen van de juiste dikte kunt u bij ons terecht. Neem daarvoor contact op met de klantenservice van Jan de Isolatieman.


Hoe werk en bevestig ik steenwol?


Het verwerken van steenwol is een relatief eenvoudige en kunt u zelf uitvoeren. Afhankelijk van het type steenwol dat u toepast, kunt de steenwol zelf snijden met een speciaal isolatiemes of ander scherp verwerkingsmiddel.


Tijdens het verwerken van steenwol is het sterk aanbevolen om beschermende kleding, een masker en veiligheidsbril te dragen om uzelf te beschermen.


De beste methode om steenwol te bevestigen is afhankelijk van het type steenwol en de toepassing ervan. We vertellen u meer over de product specifieke verwerkingsmethode op de productpagina’s van de verschillende soorten steenwol.


Is steenwol geschikt als geluidsisolatie?


Ja, steenwol is geschikt als geluidsisolatie. Door de meer open structuur van het materiaal wordt geluid gemakkelijker opgenomen.


Is steenwol veilig te gebruiken?


Steenwol is veilig te gebruiken, mits u de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Wij raden u ten zeerste aan beschermende kleding, een masker en een veiligheidsbril te dragen. Zorg ook voor voldoende ventilatie tijdens het verwerken.


Na de verwerking hoeft u zich nergens meer druk om te maken.


Beïnvloedt steenwol de luchtkwaliteit in mijn woning?


Nee, steenwol heeft geen negatieve invloed op de luchtkwaliteit in uw woning. Het is niet-toxisch en geeft geen schadelijke dampen af.


Is steenwol brandwerend?


Steenwol is brandwerend. Het materiaal is niet brandbaar en draagt bij aan de brandveiligheid in gebouwen. Door het hoge smeltpunt van het materiaal heeft het een brandwerende werking en vertraagt en voorkomt het brandvorming in gebouwen.


Is steenwol vochtbestendig?


Steenwol neemt geen water op, maar het materiaal zelf kan niet super goed tegen vocht. Als het materiaal vochtig wordt, verliest het een deel van zijn isolerende eigenschappen. Er zijn betere opties beschikbaar als het aankomt op de isolatie van vochtgevoelige plekken.


Wat is het verschil tussen steenwol en glaswol?


Steenwol en glaswol zijn beide populaire isolatiematerialen. Hoewel ze vergelijkbare doelen dienen, zijn er enkele essentiële verschillen tussen deze twee materialen. We vertellen u daar meer over in het artikel "Wat is het verschil tussen glaswol en steen".


Meer weten?


Voor vrijblijvend advies en vragen kunt u contact opnemen met de experts van Jan de Isolatieman.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.