Jan hangt naar rechts

Schuindakisolatie binnenzijde

Bij schuindakisolatie vanaf de binnenzijde plaatst u isolatiemateriaal onder het dakbeschot, tussen de houten balken. De dakbedekking laat u dus zitten, waardoor u een hoop tijd en geld bespaart. Veel isolatiematerialen zijn flexibel en kunt u daarom gemakkelijk vastklemmen. Vervolgens plaatst u een geschikte isolatiefolie en werkt u de constructie netjes af met gipsplaten. Weten welke isolatiematerialen en folie u kunt gebruiken voor schuindakisolatie vanaf de binnenzijde? Lees dan snel verder!

Meer informatie Meer informatie

picotgram voor hellend dak aan de binnenzijde

Glas- en steenwol binnenzijde schuin dak

U kunt een schuin dak vanaf de binnenzijde heel goed isoleren met isolatiewol. Daaronder verstaan we bijvoorbeeld glaswol, steenwol en minerale wol (MW-35). U snijdt deze materialen eerst op maat met een handzaag of isolatiemes. Vervolgens klemt u het vast tussen de houten balken van het dakbeschot en plaatst u daar een geschikte folie overheen. Tot slot werkt u de constructie af met gips- of stucplaten.


Als u het schuin dak met glaswol, steenwol, MW-35 of katoenisolatie gaat isoleren, moet u waarschijnlijk dikker isoleren. Het is daarom belangrijk dat u van te voren checkt of u daar genoeg ruimte voor heeft. Is dat niet het geval? Dan kunt u beter voor een slanker isolatiemateriaal kiezen, bijvoorbeeld PIR isolatie.


Let op: Is uw dak al geïsoleerd neem dan contact met ons op. 

Schuindak helmaal geïsoleerd met glaswol aan de binnenzide
Hellend dak isolatie in een schematische tekening
picotgram voor hellend dak aan de binnenzijde

PIR-isolatie binnenzijde schuin dak

Ook PIR is heel geschikt voor schuindakisolatie vanaf de binnenzijde. PIR heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor u heel goed ‘slank’ kunt isoleren. Waar u met glas- of steenwol vaak een dikkere laag moet aanbrengen, heeft u met PIR genoeg aan een dunner pakket. U zaagt de PIR-platen eerst op maat en schroeft ze daarna vast tegen het dakbeschot. Daarna werkt u de constructie af met gips- of stucplaten.


Uw schuin dak vanaf de binnenzijde in één handeling isoleren en afwerken? Kies dan voor een PIR combiplaat, zoals PIR + Gips, PIR + OSB of PIR + Fermacell. Houd er wel rekening mee dat alle PIR-isolatie duurder is dan bijvoorbeeld glas- of steenwol.


Let op: Is uw dak al geïsoleerd neem dan contact met ons op. 

pictogram met een hamer en een klussleutel

Welke folie heb ik nodig voor een schuin dak?

Glaswol, steenwol en MW-35 zijn flexibele isolatiematerialen. Deze klemt u daarom gemakkelijk vast tussen de houten balken van het dakbeschot. Plaats daar vervolgens wel een dampremmende- of dampdichte folie overheen, om de kans op vochtproblemen te verkleinen. Een dampdichte folie is alleen nodig als de zolder heel vochtig wordt, bijvoorbeeld als u daar een badkamer of sauna heeft. Anders is een dampremmende folie voldoende. Gebruikt u PIR-platen om uw schuin dak vanaf de binnenzijde te isoleren? Dan heeft u geen folie nodig, maar dient u wel de naden goed af te plakken.

Meer informatie Meer informatie

Materialen schuindakisolatie binnenzijde

Steenwol wordt gemaakt van basalt en is daarom een erg duurzaam materiaal. Het is daarnaast brandveilig én erg flexibel, waardoor u het gemakkelijk tussen de balken van uw dakbeschot klemt. Bovendien heeft steenwol niet alleen thermische, maar ook akoestische eigenschappen. Het materiaal is daarom ook geschikt voor geluidsisolatie. Let op: bij de verwerking van steenwol komen irriterende vezels vrij, dus u dient altijd beschermende kleding te dragen.

Steenwol kopen

Glaswol wordt gemaakt van gerecyclede glasscherven en lijkt veel op steenwol: het is duurzaam, brandveilig en flexibel, dus gemakkelijk te verwerken in uw schuindak. Ook glaswol beschikt over thermische en akoestische eigenschappen, alhoewel het een relatief lage isolatiewaarde heeft. Daar staat tegenover dat glaswol een stuk goedkoper is dan bijvoorbeeld PIR. Let op: bij de verwerking van glaswol komen irriterende vezels vrij, dus u dient altijd beschermende kleding te dragen.

Glaswol kopen

PIR is een kunststof isolatiemateriaal. Het is daarom niet zo duurzaam, maar heeft wel een zeer hoge isolatiewaarde. Daardoor behaalt u met een dunne plaat alsnog genoeg rendement uit uw schuindak isolatie. PIR-isolatie is daarom heel geschikt voor plekken waar geen dikke platen passen. Als de ruimte bij uw schuindak dus erg krap is, kunt u het beste voor PIR kiezen. Let op: PIR is wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld glaswol. Wilt u isoleren en afwerken in één handeling? Dan zijn PIR + Gipsplaten de beste keuze!

PIR kopen
PIR en GIPS plaat

Hoe isoleer ik zelf een schuin dak van binnenuit?

Als u zelf aan de slag gaat met uw schuin dak, adviseren wij u om PIR + Gipsplaten te gebruiken. Daarmee kunt u het dak namelijk in één keer isoleren en afwerken. Wij verlijmen deze platen bovendien zelf, dus u heeft ruime keuze qua afmetingen. Hieronder leest u stap voor stap hoe u zelf uw schuin dak van binnenuit kunt isoleren met PIR + Gips.


  1. Maak een regelwerk van ventilatielatten tegen de binnenzijde van uw schuin dak. Deze schroeft u met speciale afstandsschroeven vast. De eerste lat plaatst u horizontaal tegen de onderzijde van het dak. De rest van de latten plaatst u daar met een hartafstand van 30 centimeter naast. Bevestig als laatste een lat tegen de onderzijde van het dak.
  2. Zaag de PIR + Gipsplaten op maat met een isolatiemes. Breng vervolgens flexibele purschuim aan rondom de plaat en lijm de plaat met High-Tack isolatielijm vast tegen het regelwerk. Schroef de plaat daarna op elke lat nog op vier plekken vast.
  3. Heeft u een dakraam aan de binnenzijde van uw schuin dak? Zaag dan een strook van 20 millimeter van de PIR + Gipsplaat af en lijm deze vast in de dagkanten van het kozijn. Zo voorkomt u onnodig warmteverlies via gaten en kieren en behaalt u optimaal rendement.
  4. Tot slot gaat u de binnenzijde van uw schuin dak afwerken. Breng eerst gaasband aan over de PIR + Gipsplaten en vul gaten en kieren op met Fill & Finish. Laat de Fill & Finish een dag uitharden en schuur de platen nog een laatste keer op. Zo krijgt u een strak eindresultaat waar u direct overheen kunt verven!
Meer informatie Meer informatie
Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Gebruiksvriendelijk Verwerking
Steenwol Gemiddeld Goed Gemiddeld Nee Gemakkelijk
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag Nee Gemakkelijk
PIR Goed Goed Hoog Ja Gemakkelijk
dakisolatie-knauf aangebracht op een schuindak aan de binnenzijde
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."