Hoe moet ik een betonvloer van bovenaf isoleren?

Jan met boek in zijn hand
Man brengt vloerverwarming aan met Brio vloerelementen van Knauf

Wanneer u geen kruipruimte onder uw woning heeft, kunt u een bestaande betonvloer alleen vanaf de bovenzijde isoleren. Dat betekent dat u isolatie op de betonvloer, maar onder de afwerkvloer plaatst. Betonvloerisolatie vanaf de bovenzijde is iets moeilijker dan isolatie vanaf de onderzijde. Het is daarom belangrijk dat u uzelf goed inleest en de juiste materialen kiest. Hieronder leest u daarom alles over hoe u de bovenkant van een betonvloer kunt isoleren!

Jan met duim omhoog

"Als u geen kruipruimte heeft of als de kruipruimte niet groot genoeg is om in te werken, plaatst u isolatiemateriaal rechtstreeks op de betonvloer."

Bovenkant betonvloer isoleren


Als u geen kruipruimte heeft of als de kruipruimte niet groot genoeg is om in te werken, plaatst u isolatiemateriaal rechtstreeks op de betonvloer. U gaat daarom de hoogte in: er komt een laag isolatiemateriaal tussen de vloer en het plafond, waardoor die afstand kleiner wordt. Houd daar rekening mee bij bijvoorbeeld het uitkiezen van een nieuwe keuken en deuren. U wilt natuurlijk niet dat het keukenblad te laag aanvoelt of dat de deuren niet goed sluiten.


Het is relatief eenvoudig, maar wel tijdrovend om isolatie op een betonvloer te plaatsen. U verwijdert namelijk eerst de complete, bestaande afwerkvloer en bevestigt daarna isolatiemateriaal op het beton. Als u kiest voor PIR, kunt u de platen lijmen. Kiest u voor XPS-platen, dan zet u ze vast met drukverdeelplaten. Heeft u last van optrekkend vocht onder de vloer? Plaats dan voor het isolatiemateriaal nog een vochtwerende folie. Tot slot legt u de afwerkvloer op het isolatiemateriaal.


Vloerverwarming en isolatie op betonvloer


Wilt u het isoleren van de bestaande betonvloer combineren met vloerverwarming? Dan heeft u verschillende opties. U kunt ten eerste de draadmatten op het isolatiemateriaal leggen en daarbovenop de afwerkvloer plaatsen. Dat is de gemakkelijkste optie, maar daardoor komt uw afwerkvloer nóg hoger te liggen. U kunt er ook voor kiezen om in het isolatiemateriaal te frezen. Daarmee komt de vloerverwarming in het materiaal te zitten, waardoor u ruimte bespaart. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij elk isolatiemateriaal mogelijk is. As u wilt frezen, kunt u het beste voor een bepaalde Fermacell vloerplaat kiezen.


Welke vloerisolatie kan op de betonvloer?


Niet elk isolatiemateriaal is geschikt om op de bovenkant van een betonvloer te bevestigen. Daarbovenop worden namelijk nog een afwerkvloer én meubels geplaatst, dus het materiaal moet een hoge drukvastheid hebben. Wij raden daarom PIR, XPS of Fermacell platen aan. De juiste keuze is daarbij afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw budget, gewenste isolatiewaarde en hoe hoog de vloer uiteindelijk mag komen te liggen.


PIR-isolatie op de betonvloer


PIR biedt zeer sterke warmte-isolatie. Dat betekent dat u met dit materiaal heel goed ‘slank’ kunt isoleren: met een slechts een dunne plaat behaalt u alsnog een hoge isolatiewaarde. Als u dus een PIR-plaat op uw betonvloer legt, komt de afwerkvloer minder hoog te liggen dan bij een dikker isolatiemateriaal. PIR is daarentegen wel relatief duur én heeft niet zo’n hoge drukvastheid als bijvoorbeeld XPS.


Bekijk onze PIR-isolatie


XPS-isolatie op de betonvloer


XPS is heel geschikt voor betonvloerisolatie van bovenaf. Het materiaal is vochtbestendig en heeft een zeer hoge drukvastheid. Daarnaast is XPS een stuk goedkoper dan PIR. Daar staat wel tegenover dat XPS een lagere isolatiewaarde heeft dan PIR en daarom dikker een stuk is. Als u kiest voor XPS-isolatie op de betonvloer, komt uw afwerkvloer dus hoger te liggen dan bij PIR het geval zou zijn.


Bekijk onze XPS-isolatie


Fermacell op de betonvloer


Fermacell platen zijn ook geschikt voor op uw betonvloer. Ze bieden uitstekende geluidsisolatie, werken brandvertragend én de 2E22 vloerplaten zijn geschikt voor vloerverwarming. Houd er wel rekening mee dat Fermacell niet zo’n hoge isolatiewaarde heeft en dus niet veel doet voor de temperatuur in uw woning. U dient deze platen daarom altijd te combineren met bijvoorbeeld goede muur- en dakisolatie. Daarnaast is Fermacell relatief duur.


Bekijk onze Fermacell platen


Klaar om zelf te beginnen met isoleren?


Stappenplan betonvloer van bovenaf isoleren

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.