Muurisolatie kosten

Jan met boek in zijn hand
close-up van aangebrachte spouwmuur isolatie

Muurisolatie draagt veel bij aan uw wooncomfort. Het houdt de temperatuur in huis constant en voorkomt geluidsoverlast van bijvoorbeeld de buren. Het isoleren van de muren is daarom een belangrijke, maar soms ook prijzige aangelegenheid. Daarbij spelen verschillende factoren een rol, zoals het gekozen isolatiemateriaal en of het om een binnen- of buitenmuur gaat. Meer weten over de kosten van muurisolatie en welke prijs u per m2 betaalt? Hieronder leest u meer!

Jan met duim omhoog

"Muurisolatie kost gemiddeld tussen de €15 en €130 per m²."

Wat kost muurisolatie per m²?


Muurisolatie kost gemiddeld tussen de €15 en €130 per m². Een flinke range, dus. Dat komt doordat de prijs van muurisolatie grotendeels afhangt van wat voor soort muur u gaat isoleren. Gevelisolatie is bijvoorbeeld een stuk duurder dan voorzetwandisolatie. Wij kunnen daarom geen exacte prijs van muurisolatie per m² noemen, maar kunnen u wel helpen een schatting te maken. Hieronder leest u welke factoren invloed hebben op de kosten van muurisolatie:


Het type woning


Hoe groter de woning, hoe hoger de muurisolatie kosten. U heeft immers meer vierkante meters te isoleren, waardoor de kosten voor het materiaal én het vakmanschap oplopen. Dit hangt samen met hoe oud uw woning is, want na-isolatie van de muren is over het algemeen duurder dan direct isoleren.


Het isolatiemateriaal


Het ene isolatiemateriaal is duurder dan het andere. Glaswol is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan PIR-isolatie. PIR heeft wel een veel hogere isolatiewaarde, waardoor u uiteindelijk meer bespaart op uw energiekosten. Daarnaast is niet elk materiaal geschikt voor elke soort wand. De buitenmuren vragen bijvoorbeeld om ander isolatiemateriaal dan de binnenmuren.


Het vakmanschap


Als u de muren zelf gaat isoleren, bespaart u een hoop geld. Wilt u echter subsidie op uw muurisolatie aanvragen? Dan moet u een offerte van een erkend vakman laten zien en is zelf isoleren niet mogelijk. In dat geval kunt u het beste verschillende offertes opvragen, zodat u de prijzen goed met elkaar kunt vergelijken.


Het type wand


Wat het kost om een muur te isoleren, hangt grotendeels van het type muur af. Zo is gevelisolatie een stuk duurder dan spouwmuurisolatie. Scheidingswandisolatie of voorzetwandisolatie zit daar weer tussenin. Dit hangt ook weer samen met het soort isolatiemateriaal, want materiaal voor de gevel is bijvoorbeeld duurder dan materiaal voor een tussenwand.


Muurisolatie prijs: binnenwand of buitenmuur?


Wat voor soort muur u gaat isoleren, bepaalt dus grotendeels de kosten. Dat heeft te maken met het isolatiemateriaal, maar ook met het vakmanschap. Buitenmuren vereisen ander (vaak duurder) isolatiemateriaal dan binnenmuren, maar zijn ook vaak moeilijker te isoleren. Daarom betaalt u meer voor het materiaal, maar ook voor het vakmanschap. Hieronder vindt u een overzicht van muurisolatie kosten per wand:


Gevelisolatie


Voor gevelisolatie betaalt u gemiddeld €100 tot €150 per m². Dat is inclusief btw, het vakmanschap en de afwerking. Gevelisolatie is een moeilijke en arbeidsintensieve klus. We raden u daarom aan om daarvoor altijd een professional in te huren.


Spouwmuurisolatie


Spouwmuurisolatie kost gemiddeld €15 tot €30 per m², inclusief btw en plaatsing. Het isoleren van de spouwmuur is daarom een budgetvriendelijk alternatief voor gevelisolatie. Spouwmuurisolatie is daarnaast minder ingrijpend en daarom gemakkelijker zelf uit te voeren.


Meer over de kosten van spouwmuurisolatie


Scheidingswandisolatie


Voor het isoleren van de scheidingswand, betaalt u gemiddeld €40 tot €80 per m². Dat is inclusief btw, plaatsing en afwerking. Bij deze kosten speelt met name de gewenste isolatiewaarde een rol. PIR heeft bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde, maar is ook een stuk duurder dan glaswol of steenwol.


Meer over de kosten van scheidingswandisolatie


Voorzetwandisolatie


Voorzetwandisolatie lijkt veel scheidingswandisolatie. De prijzen liggen daarom dicht bij elkaar: voorzetwandisolatie kost gemiddeld tussen de €30 en €40 per m². Ook hierbij speelt de gewenste isolatiewaarde een rol. Over het algemeen geldt: hoe hoger de isolatiewaarde, hoe duurder het materiaal.


Meer over de kosten van voorzetwandisolatie


Wat levert muurisolatie op?


Muurisolatie is dus een flinke investering, maar levert uiteindelijk ook veel op. Zo bespaart een eengezinswoning met muurisolatie gemiddeld €800 per jaar op energiekosten. Bij een vrijstaand huis ligt dat bedrag nog hoger, namelijk tot wel €1600 per jaar. Met een twee-onder-een-kapwoning bespaart u met muurisolatie gemiddeld €1000 per jaar en met een appartement zo’n €250. Wilt u de gemaakte muurisolatie kosten nog sneller terugverdienen? Kijk dan of u in aanmerking komt voor subsidie.


Meer over subsidie voor muurisolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.