Vloerisolatie kosten

Jan met boek in zijn hand
Vloer van een hal volgelegd met PIR platen

Vloerisolatie is een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen. Het draagt bij aan een constante temperatuur in huis, waardoor u meer wooncomfort ervaart én bespaart op uw energiekosten. Het isoleren van de vloer is dus belangrijk, maar kan ook flink in de kosten lopen. Want wat kost vloerisolatie per m²? En wat levert vloerisolatie op? Deze vragen kunnen we helaas niet direct beantwoorden, want de prijs van vloerisolatie hangt van verschillende factoren af. Hieronder leest u daarom alles wat u moet weten over kosten van vloerisolatie!

Jan met duim omhoog

"Voor het isoleren van de vloer betaalt u gemiddeld tussen de €30 en €50 per m²."

Wat kost vloerisolatie per m²?


Voor het isoleren van de vloer betaalt u gemiddeld tussen de €30 en €50 per m². Wat u precies betaalt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld het materiaal van de vloer en de richting van isoleren. Vloerisolatie van onderaf is namelijk een stuk voordeliger dan isolatie van bovenaf. Hieronder vindt u een overzicht van alle factoren die invloed hebben op de prijs van vloerisolatie:


Het type woning en de gewenste isolatiewaarde


Hoe groter u woont, hoe meer vierkante meters u moet isoleren. De kosten voor het materiaal en het vakmanschap lopen daarom bij een grotere woning op. Daarnaast gaat er bij een vrijstaande woning bijvoorbeeld meer warmte verloren via de vloer dan bij een appartement. Vaak is dan dus een hogere isolatiewaarde gewenst, wat invloed heeft op de prijs.


De ondervloer en het isolatiemateriaal


Isolatiematerialen verschillen sterk in prijs. Over het algemeen geldt: hoe beter het materiaal de warmte vasthoudt, hoe duurder. Daarnaast is niet elk materiaal geschikt voor elke vloer. Een betonvloer vraagt namelijk om ander isolatiemateriaal dan een houtenvloer. Wat voor ondervloer u heeft en welk isolatiemateriaal u kiest, heeft dus invloed op wat het kost om uw vloer te isoleren.


De werkwijze en aanwezigheid van een kruipruimte


U kunt een vloer van onder- of bovenaf isoleren. Vloerisolatie van onderaf betekent dat u de vloer vanuit de kruipruimte isoleert. U plaatst dan isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte, dus eigenlijk tegen de onderkant van uw vloer. Dat is een stuk gemakkelijker en daarom goedkoper dan vloerisolatie van bovenaf. Uw kruipruimte moet dan wel groot genoeg zijn om in te werken.


Het vakmanschap


Als u de vloer door een professional laat isoleren, lopen de kosten op. U kunt kosten drukken door de vloer zelf te isoleren, maar dan kunt u geen subsidie meer aanvragen. U dient dan namelijk een offerte van een erkend vakman te laten zien. Tip: vraag verschillende offertes op, zodat u de prijzen goed met elkaar kunt vergelijken en niet te veel betaalt.


Vloerisolatie prijs: houtenvloer of betonvloer?


Vloerisolatie kosten hangen grotendeels af van uw ondervloer. Een houtenvloer vraagt namelijk om ander isolatiemateriaal dan een betonvloer. Daarnaast wordt een houtenvloer op een andere manier geïsoleerd dan een betonvloer, wat ook weer invloed heeft op de prijs.


Kosten betonvloerisolatie


Het isoleren van een betonvloer van ongeveer 60m² bij een hoekwoning kost gemiddeld €1500. Deze prijs kan echter nog flink oplopen als u kiest voor een duur materiaal of de vloer van bovenaf moet isoleren. U kunt een betonvloer namelijk het beste vóór het storten isoleren en dat combineren met vloerverwarming.


Lees meer over de kosten van betonvloerisolatie


Kosten houtenvloerisolatie


Het isoleren van een houtenvloer van ongeveer 60m² bij een hoekwoning kost gemiddeld €1800. Houtenvloerisolatie is dus iets duurder dan betonvloerisolatie. Dat komt doordat een houtenvloer ongelijk is, waardoor u meer isolatiemateriaal nodig heeft. Ook voor een houtenvloer geldt dat de prijs nog flink kan oplopen als u de vloer van bovenaf moet isoleren.


Lees meer over kosten van houtenvloerisolatie


Vloer isoleren kosten bij kruipruimte


De aanwezigheid van een kruipruimte heeft veel invloed op wat vloerisolatie uiteindelijk kost. Als u een kruipruimte van minstens 45 centimeter hoog onder uw woning heeft, kunt u de vloer namelijk van onderaf isoleren. Dat kost u gemiddeld €30 tot €50 per m². Als u geen kruipruimte heeft of als deze niet groot genoeg is om in te werken, gaat u de vloer van bovenaf isoleren. Dat is een stuk arbeidsintensiever en daarom duurder: de kosten van vloerisolatie lopen dan op tot wel €100 tot €150 per m².


Wat levert vloerisolatie op?


Vloerisolatie is een investering. Het is daarom belangrijk dat u ongeveer weet wat vloerisolatie kost, maar ook wat het oplevert. Door uw vloer goed te isoleren, bespaart u jaarlijks gemiddeld €3 tot €5 per m². Met een tussenwoning bespaart u daarom al snel zo’n €200 per jaar. Bij een vrijstaande woning levert het isoleren van de vloer zo’n €400 per jaar op. Wilt u de kosten van vloerisolatie nog sneller terugverdienen? Bekijk dan of u recht heeft op subsidie voor uw vloerisolatie.


Lees meer over subsidie op vloerisolatie

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.