Wat is het verschil tussen stucplaten en gipsplaten?

Jan met boek in zijn hand
Gips en Stucplaat

In de wereld van bouw zijn er meer dan genoeg keuzes voor het type afwerking dat u toepast. Een belangrijke beslissing die u moet nemen is, welk type plaatmateriaal het meest geschikt is voor uw bouwproject. Stuc- en gipsplaten zijn twee veelgebruikte opties, elk met zijn eigen kenmerken en toepassingsmogelijkheden. In dit artikel gaan dieper in op de eigenschappen van beide platen en lichten we het verschil tussen beide platen uit, of is er eigenlijk niet zo’n groot verschil? Wat zijn de overwegingen bij het kiezen tussen deze twee materialen? We behandelen het allemaal in dit artikel.

Jan met duim omhoog

"Het verschil tussen een normale gipsplaat en een stucplaat is dan dus vooral de mogelijkheid om direct stucwerk aan te brengen op het oppervlak van de plaat. Dit gaat niet bij een normale gipsplaat, maar wel bij een stucplaat."

Wat is een gipsplaat?


Een gipsplaat, ook wel bekend als gipskartonplaat, is een veel voorkomende bouwplaat die bestaat uit een kern van gips die vaak is omhuld door karton aan beide zijden. De samengestelde kern van gips beschikt over een goede brandwerendheid. Gipsplaten zijn beschikbaar in diverse diktes en formaten, en ze worden veelal toegepast voor wand- en plafondafwerkingen in woningen en commerciële gebouwen.


Verschillende soorten gipsplaat?


Er zijn verschillende soorten gipsplaten beschikbaar, elk met specifieke eigenschappen om aan diverse behoeften te kunnen voldoen. Gipsplaten kunnen, zoals veel bouwplaten, variëren in randafwerking, dikte en verschillen in bouwfysische eigenschappen. De keuze in welke soort gipsplaat u kiest, hangt af van de locatie waarop u een gipsplaat toepast.


Gipsplaten kunnen onderling dus nogal verschillen. Drie welbekende gipsplaten zijn:

Gipsplaten met afgeschuinde kant (AK)

Gipsplaten met een ronde kant (RK)

Vochtwerende gipsplaten (WR)


Naast deze gipsplaten zijn er ook nog gipsplaten die dus verschillende in bouwfysische eigenschappen hebben, denk hierbij aan verschillen in geluidsabsorptie en brandwerendheid. Daarnaast zijn er ook gipsplaten beschikbaar die met ander materiaal verwerkt zijn, zoals PIR + gipsplaten. Maar ook zijn er verschillende mogelijkheden in de toplaag van de gipsplaat, hier komen we dan ook gelijk uit bij het volgende onderwerp, de stucplaat.


Wat is een stucplaat?


Net als gipsplaten worden ook stucplaten gebruikt voor de afwerking van elementen in een bouwproject. Denk hierbij aan de afwerking van voorzetwanden bijvoorbeeld. Een stucplaat is eigenlijk niet heel veel verschillend van een gipsplaat. Ook een stucplaat bestaat uit een kern van gips, de stucplaat beschikt echter over twee vellen hoogwaardig bruin karton aan de buitenzijde. Stucplaten zijn ook brandwerend van zichzelf en kunnen na bevestiging direct afgestuct worden. Het verschil tussen een normale gipsplaat en een stucplaat is dan dus vooral de mogelijkheid om direct stucwerk aan te brengen op het oppervlak van de plaat. Dit gaat niet bij een normale gipsplaat, maar wel bij een stucplaat.


Waarvoor gebruik je een stucplaat?


Stucplaten worden meestal gebruikt op plekken waar de gebruiker behoefte heeft aan een strakke stucafwerking. De ruwere textuur van stucplaten maakt ze namelijk ideaal voor het aanbrengen van stucwerk, zoals pleister of mortel.


Overeenkomsten en verschillen van Gipsplaten en Stucplaten




  Gipsplaat Stucplaat
Toepassingsmogelijkheden

Wand- en plafondafwerking

Wand met gewenste stucafwerking

Oppervlak

Glad en geschikt voor schilderen of behangen

Robuuster en ruwer, ontworpen voor stucwerk zonder primer

Geluidsisolatie

Matige geluidsisolatie maar kan worden verbeterd met extra lagen gips of verlijming met andere materialen

Matige geluidsisolatie maar kan worden verbeterd met extra lagen of verlijming met andere materialen

Brandwerendheid

Beperkte brandwerendheid, speciale brandwerende gipsplaten beschikbaar

Beperkte brandwerendheid

Stuken

Niet, kan niet direct gestuct worden, eerst moet er voorstrijk worden gebruikt

Speciaal ontworpen voor stucwerk


Er is dus eigenlijk weinig verschil tussen stucplaten en gipsplaten, beide zijn samengesteld uit een kern van gips. Het grootste verschil zijn dus vooral de afwerkingsmogelijkheden, de één is direct stuc klaar, de ander niet. Bij gipsplaten moeten de naden en de schroefgaten ook eerst afgewerkt worden.

Het kiezen van een gips- of stucplaat hangt dus af van de specifieke vereisten in uw project. Beide materialen bieden unieke voordelen en toepassingen en de keuze is afhankelijk van uw afwerkingsbehoeften en de omgeving waarin ze worden gebruikt. Voor advies in deze keuze staan wij van Jan de Isolatieman altijd voor uw klaar.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."