Wat zijn Rbf-waarde en Rbw-waarde?

Jan met boek in zijn hand
EPS-Parels om de kruipruimte te isoleren

Als u van plan bent om uw huis te isoleren of te verbouwen en u gaat op zoek naar informatie, dan komt u allerlei termen tegen. Termen die u misschien al bent tegengekomen, zijn ‘Rbf-waarde’ en 'Rbw-waarde'. Wij leggen uit wat ze betekenen.

Jan met duim omhoog

"Bij de Rbf en Rbw-waarde staan hogere waardes voor een hoger isolerend vermogen. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie."

Wat is zijn Rbf- en Rbw-waarde?


De Rbf- en Rbw-waarde zijn waardes die nodig zijn om de Rc van bodemisolatie te berekenen.


Rbf-waarde


Rbf staat voor resistance basement floor. De Rbf-waarde is de isolatiewaarde van de bodem en de vloer (inclusief alles wat er op of onderaan vastzit) van een constructiedeel, de kruipruimte dus.


Rbw-waarde


Rbw staat voor Resistance basement wall. De Rbw-waarde is de isolatie van de fundering.


Moeten de Rbf-en Rbw hoog of laag zijn?


Bij de Rbf en Rbw-waarde staan hoge waardes voor een hoog isolerend vermogen. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.


Wat is het verschil tussen Rbf- en Rbw-waarde, Lambda-waarde, Rc-waarde en Rd-waarde?


Naast de Rbf- en de Rbw-waarde zijn er nog een aantal andere termen die iets zeggen over de isolatie.


  • Rc-waarde: De Rc-waarde geeft de isolerende werking van een gehele constructie aan.
  • Rd-waarde: De Rd-waarde zegt iets over het isolerend vermogen van een materiaal. Hoe hoger de waarde, hoe beter het isolerend vermogen.
  • Lambda-waarde: De lambda-waarde zegt iets over hoe goed een materiaal warmte geleidt. Het geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat per meter.

Mocht u meer willen weten over deze verschillende eigenschappen van isolatiemateriaal, dan kunt u ons artikel over de verschillende isolatiewaardes lezen.

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.