Jan hangt naar rechts

Houtenvloer isolatie vanuit de kruipruimte

Een houtenvloer kunt u heel goed vanuit de kruipruimte isoleren. Vanuit daar klemt u dan isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer, dus eigenlijk tegen het plafond van uw kruipruimte. Daarbij is belangrijk dat u kiest voor een ademend isolatiemateriaal én een geschikte folie, om vochtproblemen met het hout te voorkomen. Hieronder leest u meer over geschikte materialen voor houtenvloerisolatie vanuit de kruipruimte!

Meer informatie Meer informatie

Bij een grote kruipruimte

Bij een grote kruipruimte

U kunt een houtenvloer op twee manieren isoleren: van boven- en onderaf. Het gemakkelijkst én goedkoopst is uw houten vloer isoleren vanaf de onderzijde. Vanuit de kruipruimte plaatst u dan isolatie onder uw houten vloer. U bevestigt dus eigenlijk het materiaal tegen het plafond van de kruipruimte. Wanneer u daar steenwol, glaswol of MW-35 voor gebruikt, klemt u het materiaal tussen de houten balken van de vloer vast. Wilt u Fermacell gebruiken? Dan lijmt of schroeft u de isolatie van onder tegen uw houten vloer aan. 

Meer over de werkwijze

Meer informatie
Bij een (te) kleine kruipruimte

Bij een (te) kleine kruipruimte

Houten vloerisolatie van onderaf is niet altijd mogelijk. Soms is er geen kruipruimte aanwezig of is deze te klein om in te werken (lager dan 45 centimeter). In dat geval kunt u de houten vloer isoleren van bovenaf. U verwijdert dan eerst de afwerkvloer en bevestigt van bovenaf het isolatiemateriaal op of tussen de houten planken. Let op: de afwerkvloer komt vervolgens weer op het isolatiemateriaal te liggen, dus deze komt hoger te liggen als u kiest voor een dikker isolatiemateriaal. Een te hoge afwerkvloer kan problemen opleveren met het openen van deuren.

Meer over vloerisolatie

Meer informatie

Meer over de werkwijze

Meer informatie

Materialen voor het isoleren van een houten vloer vanuit de kruipruimte

Een houtenvloer isoleert u het beste met een ademend en flexibel isolatiemateriaal. Ademend om vochtproblemen te voorkomen en flexibel om het gemakkelijk tussen de houten balken te klemmen. Glaswol, steenwol en minerale wol zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief? Dan raden we u Pavatextil aan.

Steenwol

Steenwol

Steenwol heeft net zo’n flexibele structuur als glaswol en is daarom gemakkelijk tussen de houten balken van uw vloer vast te klemmen. Daarnaast is steenwol, net zoals glaswol, ademend en geschikt voor geluidsisolatie. Het grote verschil tussen glas- en steenwol is dat steenwol beter brandwerend werkt. Steenwol draagt daarom veel bij aan de veiligheid van de constructie. Om uw houtenvloer vanuit de kruipruimte te isoleren, kunt u Rockwool+, Rock4All of RockSone Base steenwolplaten gebruiken.

Meer informatie Meer informatie

Steenwol kopen?

Bekijk het assortiment
Glaswol

Glaswol

Glaswol is heel geschikt voor uw houtenvloer. Het ademt, is flexibel én budgetvriendelijk. Daarnaast wordt glaswol van Knauf geproduceerd via de Ecose-technologie, waardoor er minder irriterende vezels vrijkomen. Glaswol is beschikbaar op rollen en in platen. Beide types zijn geschikt voor het isoleren van uw houtenvloer. Glaswolrollen, zoals de Naturoll 037 en Ursa Timberframe, zijn goedkoper dan glaswolplaten en beschikbaar in meerdere diktes. Glaswolplaten gaan daarentegen maar tot 150 millimeter dikte.

Meer informatie Meer informatie
MW35

MW35

Minerale wol lijkt veel op glas- en steenwol, maar is fijner om mee te werken. Bij de verwerking van minerale wol komen namelijk geen irriterende vezels vrij, wat bij steenwol wel het geval is. Als u graag met platen wilt werken, kunt u beter voor MW35-platen kiezen dan voor Acoustifit platen. MW35 is namelijk steviger en isoleert beter. Verder beschikt MW35 over dezelfde eigenschappen als glas- en steenwol: het is flexibel, ademend en geschikt voor geluidsisolatie. Met minerale wol kunt u daarom ook heel goed uw houtenvloer vanuit de kruipruimte isoleren.

Meer informatie Meer informatie
Pavatextil

Pavatextil

Pavatextil valt onder zogenaamde ecologische isolatie. Het wordt gemaakt van gerecyclede jeans en is daarom bijzonder milieuvriendelijk. Als u de houtenvloer met Pavatextil wilt isoleren, dient u waarschijnlijk wel meerdere lagen over elkaar aan te brengen. Pavatextil heeft namelijk niet zo’n hoge isolatiewaarde als bijvoorbeeld glas- en steenwol. Het materiaal heeft daarnaast weinig akoestische eigenschappen en is daarom ook minder geschikt voor geluidsisolatie.

Meer informatie Meer informatie

Pavatextil kopen?

Bekijk het assortiment

Isolatiefolie

Hout is niet bestand tegen vocht. Wanneer vocht het hout intrekt, kan er rot of schimmel ontstaan. Het is daarom belangrijk dat u het isolatiemateriaal combineert met een geschikte folie. Daarnaast raden we een folie aan op de bodem van de kruipruimte, zodat vocht vanuit daar het hout niet kan bereiken.

Dampopen folie

Dampopen folie

Zodra u het isolatiemateriaal tussen de houten balken heeft geklemd, plaatst u een dampopen folie aan de koude kant van de constructie. Dat is dus de kant in de kruipruimte, niet die in de woonkamer. Met een dampopen folie voorkomt u dat eventueel vocht in de constructie naar buiten trekt, maar ook dat vocht van buitenaf naar binnenkomt.

Meer informatie Meer informatie
PE-folie

PE-folie

Als u een droge kruipruimte heeft, bedekt u de bodem met PE-folie. Daarmee voorkomt u dat vocht vanuit de bodem de constructie intrekt. U kunt ook kiezen voor bodemisolatie, zoals EPS-parels of DI-chips. Chips zijn daarbij met name geschikt voor kruipruimtes waar vaak een laag water instaat. Deze chips haken namelijk in elkaar en blijven daarom als een vaste massa op het water liggen.

Meer informatie Meer informatie
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.