Houtenvloer isolatie

Houten vloer isoleren kruipruimte

Vloerisolatie biedt een hoop voordelen. Uw vloer voelt warmer aan, waardoor u meer wooncomfort ervaart. Bovendien houdt vloerisolatie warmte vast, dus uw energiekosten gaan omlaag. U kunt een vloer op verschillende manieren isoleren, waarbij het materiaal van de vloer bepalend is voor het isolatiemateriaal. Ook de aanwezigheid van een kruipruimte heeft invloed op welk isolatiemateriaal het meest geschikt voor u is. Heeft een houten vloer met kruipruimte? Lees hieronder dan alles wat u moet weten over de isolatie daarvan!

Isolatie houten vloer

Een houten vloer ziet er prachtig uit, maar heeft met betrekking tot kou en vocht wel een aantal nadelen. Het natuurlijke karakter van hout zorgt ervoor dat het materiaal krimpt of juist uitzet, waardoor er kieren en gaten ontstaan. Kou trekt gemakkelijk door die kieren naar boven, waardoor de vloer kil aanvoelt en er vochtproblemen kunnen ontstaan. Bovendien klinken voetstappen veel harder op een houten vloer dan op bijvoorbeeld een betonvloer. Vloerisolatie voorkomt niet alleen dat kou en vocht naar boven trekken, maar zorgt er ook voor dat het geluid van voetstappen en krakende planken wordt gedempt.

Geschikte isolatiematerialen

Een houten vloer kunt u met verschillende materialen isoleren. Het juiste isolatiemateriaal is afhankelijk van wat er onder de houten vloer ligt. Wanneer er beton onder de vloer ligt, heeft u betonvloerisolatie nodig. Vaak liggen er echter houten balken onder een houten vloer. In dat geval kunt u het isolatiemateriaal gemakkelijk tussen de balken plaatsen. U heeft dan een wolsoort nodig, zoals glaswol, steenwol of MW35. Deze producten zijn ademend en helpen u om vochtproblemen te voorkomen.

- Steenwol
Rockwool Plus is geschikt voor de isolatie van houten vloeren. Deze veerkrachtige plaat is in verschillende diktes verkrijgbaar, heeft een hoge brandveiligheid en beperkt geluidsoverlast.

- Glaswol
Glaswol is lichter dan steenwol en prettiger om te verwerken. Glaswol is namelijk gemaakt met de Ecose-technologie van Knauf, waardoor het minder irriteert aan uw huid en ogen.

- MW35
MW35 is een minerale wol en geproduceerd ter vervanging van steenwol. MW35 is stevig en heeft een goede isolatiewaarde.

Kruipruimte isoleren

U kunt een vloer van onder- of bovenaf isoleren. Wanneer u isoleert vanaf de bovenkant, plaatst u het isolatiemateriaal op de ondervloer. Het isolatiemateriaal dient in dat geval een hoge drukvastheid te hebben, zoals PIR. Bij isolatie vanaf de onderkant plaatst u het materiaal tegen de onderkant van de ondervloer. Isolatie van onderaf is dus alleen mogelijk als u een kruipruimte heeft. Wanneer u vanuit de kruipruimte isoleert, levert u geen woonruimte in én pakt u kou en vocht bij de kern aan. Wanneer u gaat isoleren vanuit de kruipruimte, plaatst u de wolsoort tussen de balken van de houten vloer. Daaronder plaatst u een damp-open-folie, zodat de structuur kan ademen en u vochtproblemen voorkomt.

Heeft u nog vragen over de isolatie van een houten vloer vanuit de kruipruimte? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien u graag van deskundig advies!

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. OPRUIMING!!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  OPRUIMING!!! Sopratherm Alu - Tand en Groef 70 mm RD 3,25 (=0,72m2)
  • RD-waarde 3,25
  • Materiaaldikte: 70 mm
  • Afmeting: 600x1200 mm 
  € 16,51
  p/m2
 2. B-Keus
  XPS-40mm-swisspor
  XPS WF (wafelboard) 1250x600x50mm sponning Rd:1.50
  • Rd-waarde: 1,50
  • Materiaaldikte: 50 mm
  • Afmeting: 1250x600 mm
  • Afwerking: sponning
  • Structuur: gewafe...
  € 6,95
  p/m2
 3. B-Keus
  XPS-40mm-swisspor
  XPS B-keus 1250x600x30mm Rd:0.90 Tand en Groef 14PL/PAK (=10,50)
  • Rd-waarde: 0,90
  • Materiaaldikte: 30 mm
  • Afmeting: 1250x600 mm
  • Afwerking: Tand en Groef
  € 3,70
  p/m2
 4. B-Keus
  XPS-40mm-swisspor
  XPS B-keus 1250x600x40mm Rd:1.20 10pl/pak (=7,50 m²)
  • Rd-waarde: 1,20
  • Materiaaldikte: 40 mm
  • Afmeting: 1250x600 mm
  • B-keus XPS
  € 5,00
  p/m2

Onze Merken