Jan hangt naar rechts

Houtskeletbouw

Houtskeletbouw betekent dat een woning wordt opgebouwd uit open, houten draagconstructies. Wie houtskeletbouw wil isoleren, moet dus rekening houden met de beperkingen van hout. Hout werkt, waardoor het krimpt en uitzet. Daardoor ontstaan kieren, waar kou gemakkelijk doorheen trekt. Hout is daarnaast niet vochtbestendig, dus u heeft een ademend isolatiemateriaal en geschikte folie nodig. Meer weten over welk isolatiemateriaal geschikt is voor uw hsb wand, vloer of dak? Hier leest u alles over het isoleren van houtskeletbouw!

Meer informatie Meer informatie

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een relatief nieuwe bouwmethode. Bij houtskeletbouw wordt de constructie, dus het skelet van de woning, volledig uit hout opgebouwd. Daarbij worden open draagconstructies gebruikt, die u opvult met isolatiemateriaal. Hout heeft van zichzelf geen isolerende eigenschappen, dus het is belangrijk dat u hsb wanden, vloeren en daken goed isoleert. Daardoor ervaart u meer wooncomfort, gaan uw energiekosten omlaag én verkleint u de kans op vochtproblemen.

Isoleren houtskeletbouw

Het is vrij eenvoudig om hsb wanden, vloeren en daken te isoleren. De open frames laten zich namelijk gemakkelijk opvullen met isolatiemateriaal, dat u stevig tussen de houten balken klemt. Let wel op dat u het isolatiemateriaal altijd combineert met een daarvoor geschikte folie. Daarmee voorkomt u namelijk dat vocht het hout intrekt en dat er schimmel of rot ontstaat. Voor het isoleren van houtskeletbouw raden wij een ademend isolatiemateriaal met een dampopen folie aan.

Houtskeletbouw kent geen spouwmuren of traditionele bakstenen gevel. Bij hsb wanden wordt isolatiemateriaal tussen het houten frame geklemd. Vaak wordt daar een flexibel isolatiemateriaal voor gebruikt, dat zowel warmte- als geluidsisolatie biedt. Voor binnenwanden raden wij Knauf Acoustifit of Ursacoustic glaswolplaten aan. Voor buitenmuren kunt u het beste glaswolrollen gebruiken, zoals de Naturoll of Timberframe 032, 035 en 037.


Liever één materiaal voor zowel de binnen- als buitenmuren? Dan zijn Rockwool+, RockSono Base of MW35 goede keuzes. Als u op zoek bent naar een duurzamer alternatief, kunt u hsb wanden ook isoleren met Pavatextil of houtvezel.  

Lees meer

Een hsb vloer wordt op bijna dezelfde manier als een standaard houtenvloer geïsoleerd. U klemt het isolatiemateriaal namelijk van boven- of onderaf stevig tussen de houten balken van de vloer. Voor een hsb vloer kunt u bijvoorbeeld glaswol, steenwol of minerale wol gebruiken. Zo zijn de Ursa Timberframe en Knauf Naturoll 032 en 035 glaswolrollen goede keuzes. Pavatextil en houtvezel zijn duurzame alternatieven, maar bieden wel minder geluidsisolatie.


Glaswol op rol is beschikbaar in drie types: 032, 035 en 037. De 037 heeft de hoogste Lambda-waarde en daarom de laagste R-waarde, wat betekent dat dit type het minst goed isoleert. Voor uw hsb vloer raden wij daarom alleen de 032 en 035 aan.

Lees meer

Dakisolatie is een belangrijk onderdeel van duurzaam en comfortabel wonen. Dat geldt ook voor houtskeletbouw. U kunt een hsb dak isoleren met glaswol, steenwol of minerale wol. Zo zijn de URSA12 met spijkerflens, Rock4All en Rockwool Sidefix goede keuzes.


Ook kunt u glaswol op rol gebruiken, zoals de Knauf Naturoll en Ursa Timberframe. Deze materialen bieden zowel warmte- als geluidsisolatie, maar zijn ook gemakkelijk te verwerken. Ze zijn flexibel, dus u snijdt ze eenvoudig op maat en klemt ze daarna tegen de binnenkant van het dakbeschot vast.

Lees meer

Houtskeletbouw isolatie: thermisch of akoestisch

Hout heeft geen isolerende eigenschappen. Het doet niets voor de temperatuur in huis en heeft ook geen geluidswerende werking. Wij raden u daarom aan om in elk geval te kiezen voor isolatiemateriaal met thermische eigenschappen. Daarmee houdt u de temperatuur in uw houtskelet woning constant: warm in de winter, koel in de zomer. De verwarming hoeft dan minder snel aan, wat beter is voor het milieu én uw portemonnee.


Naast thermische eigenschappen, is het slim om te kiezen voor isolatiemateriaal met akoestische eigenschappen. Hout werkt, waardoor het krimpt en uitzet. Houten planken kunnen daarom gaan kraken en zo geluidsoverlast veroorzaken. Hetzelfde geldt voor dreunende voetstappen en stoelen die worden aangeschoven. Dat voorkomt u met geluidsisolatie in uw hsb wanden, dak of vloer. Glaswol, steenwol en minerale wol bieden zowel warmte- als geluidsisolatie en zijn daarom goede keuzes voor houtskeletbouw.

Platdak plafond waarbij de houten balken nog niet gevuld zijn met isolatie
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.