Jan hangt naar rechts

Voorzetwandisolatie

Heeft u muren in huis die niet goed zijn geïsoleerd? Dan kunt daar een voorzetwand tegenaan plaatsen. Een voorzetwand bestaat uit een raamwerk van houten of metalen staanders. Daartussenin bevinden zich holtes, die u opvult met isolatiemateriaal. Met een voorzetwand kunt u dus vrij eenvoudig een al bestaande muur na-isoleren. Maar hoe maakt u een zo’n wand? Welke isolatiematerialen zijn daarvoor geschikt? En hoe zit het met de kosten van een voorzetwand? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Meer informatie Meer informatie

Isolatiematerialen voor voorzetwand isolatie

PIR is heel geschikt voor een voorzetwand. Het is licht van gewicht en heeft een zeer hoge isolatiewaarde. U kunt kiezen voor PIR 2-zijdig aluminium of voor een verlijmde PIR-plaat. Zo kunt u met PIR + Gipsplaten uw voorzetwand isoleren én afwerken in slechts één handeling. PIR is bovendien erg dun, dus u krijgt een ‘slanke’ wand. Daardoor levert u minder woonruimte in dan bij een dikker isolatiemateriaal. PIR is wel relatief duur. Meer informatie over PIR is te vinden in ons blog: Wat is PIR-isolatie?

PIR kopen

Glaswol is een flexibel isolatiemateriaal. U klemt glaswol daarom heel gemakkelijk tussen de staanders van een voorzetwand vast. Daarnaast is glaswol in vergelijking met andere isolatiematerialen erg goedkoop. Het heeft daarentegen wel een lagere isolatiewaarde en is ook dikker dan PIR. Met glaswol creëert u daarom een dikkere wand, waardoor u meer woonruimte inlevert. Let op: bij de verwerking van glaswol komen irriterende vezels vrij, dus u dient altijd beschermende kleding te dragen. 

Glaswol kopen

Steenwol lijkt op glaswol: het is flexibel, maar ook wat dikker. U kunt steenwol dus vrij eenvoudig in uw voorzetwand verwerken, maar u creëert wel een dikkere muur. Steenwol heeft wel een iets hogere isolatiewaarde en biedt ook sterkere geluidsisolatie dan glaswol. Het houdt de warmte niet zo goed vast als PIR, maar is wel wat goedkoper. Let op: ook bij steenwol dient u tijdens de verwerking beschermende kleding te dragen.

Steenwol kopen

Pavatextil valt onder katoenisolatie. Het wordt gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken en is daarom een duurzaam alternatief voor bovenstaande isolatiematerialen. Pavatextil heeft een flexibele structuur en is daarom eenvoudig in uw voorzetwand te klemmen. De isolatiewaarde van Pavatextil is vergelijkbaar met die van glaswol. Het materiaal is iets duurder, maar heeft wel een belangrijk voordeel: er komen geen irriterende vezels vrij tijdens de verwerking van Pavatextil, dus u hoeft geen beschermende kleding te dragen.

Pavatextil kopen
Isolatiewaarde Geluidsisolatie Prijs Gebruiksvriendelijk Verwerking
Steenwol Gemiddeld Goed Gemiddeld Nee Gemakkelijk
Glaswol Gemiddeld Gemiddeld Laag Nee Gemakkelijk
Pavatextil Gemiddeld Gemiddeld Gemiddeld Ja Gemakkelijk
PIR Goed Goed Hoog Ja Gemakkelijk
pictogram met een hamer en een klussleutel

Voorzetwand plaatsen met glaswol, steenwol of Pavatextil

Gaat u de voorzetwand isoleren met glaswol, steenwol of Pavatextil? Dan brengt u eerst een damp-open folie aan op de muur. Daarmee voorkomt u namelijk dat vocht het isolatiemateriaal intrekt. Vervolgens zorgt u voor voldoende ventilatie achter de voorzetwand, door aan de buitenzijde stootvoegen open te boren en daar bijenbekjes in te plaatsen. U plaatst een paar bijenbekjes aan de boven- en onderkant van de muur.


U bevestigt daarna een rachelwerk van houten of metalen staanders tegen de folie. De holtes van dit rachelwerk vult u op met isolatiemateriaal. Vervolgens plaatst u een dampremmende folie over het isolatiemateriaal heen en werkt u de constructie af met gipsplaten. Deze schroeft u vast met speciale schroeven. De naden plakt u daarna af met gaasband en smeert u dicht met voegenvuller. Tot slot brengt u een primer op de gipsplaten aan en dan is uw voorzetwand af!

Meer informatie Meer informatie
pictogram met een hamer en een klussleutel

Voorzetwand plaatsen met PIR- of combiplaten

Gaat u de voorzetwand plaatsen met PIR- of combiplaten? Dan brengt u eerst ventilatielatten tegen de muur aan. Houd daarbij een hartafstand van ongeveer dertig centimeter aan en zorg ervoor dat u de muur goed uitvlakt met afstandsschroeven. Aan de buitenzijde van de muur boort u aan de boven- en onderkant een paar stootvoegen open en plaatst daar bijenbekjes in.


Vervolgens bevestigt u de isolatieplaten tegen de ventilatielatten. U brengt eerst lijm aan onder de platen en schroeft ze daarna vast. Tussen de platen en de randen brengt u een laag Flexpur aan. Gebruikt u PIR met gips of Fermacell voor de voorzetwand? Plak de naden dan af met gaasband en smeer ze dicht met een voegenvuller. Als u alleen met PIR-platen isoleert, werkt u de wand nog af met plaatmateriaal, zoals gips.

tekening van een voorzetwand-isolatie waarin isolatie is verwerkt
Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.