Hoe moet ik een voorzetwand isoleren?

Jan met boek in zijn hand
Bouwvakker brengt glaswol aan in een Metal Stud geraamte

Met een voorzetwand kunt u een al bestaande binnen- of buitenmuur na-isoleren. U plaatst dan een wand met holtes voor de muur die u wilt isoleren en vult die holtes op met isolatiemateriaal. Daarna werkt u de nieuwe voorzetwand netjes af en dan is de klus eigenlijk al geklaard. Voorzetwandisolatie is dus relatief eenvoudig én efficiënt: in de woonkamer van een hoekwoning bespaart u er jaarlijks zo’n €230 mee. Maar hoe kunt u een voorzetwand isoleren? Hoe dik moet de isolatie van de voorzetwand zijn? Hieronder leest u alles wat u moet weten!

Jan met duim omhoog

"Voorzetwandisolatie is relatief eenvoudig én efficiënt: in de woonkamer van een hoekwoning bespaart u er jaarlijks zo’n €230 mee."

Hoe plaats ik een voorzetwand?


Een voorzetwand bestaat uit een rachelwerk van houten of metalen staanders. Vaak worden daar ventilatielatten voor gebruikt: deze zijn geïmpregneerd en voorzien van inkepingen. Ventilatielatten verbeteren daarom de luchtstroom achter het isolatiemateriaal, waardoor u vochtproblemen voorkomt. Daarnaast kunt u metal stud profielen gebruiken om een rachelwerk te maken. In tegenstelling tot ventilatielatten, bent u daarmee verzekerd van een kaarsrecht geraamte. Voor een voorzetwand gebruikt u C- en U-profielen.


U schroeft het rachelwerk van houten of metalen staanders tegen de muur die u wilt isoleren. Zorg ervoor dat u de muur goed uitvlakt met de houten of metalen profielen, want daardoor krijgt u een strakke, vlakke voorzetwand. Vervolgens lijmt, schroeft of klemt u het isolatiemateriaal tegen de latten aan. PIR-platen kunt u het beste lijmen en schroeven, glas- en steenwol kunt u klemmen. Tot slot schroeft u gipsplaten tegen het isolatiemateriaal aan, om zo de voorzetwand netjes af te werken.


Voorzetwand plaatsen met glas- of steenwol

Voorzetwand plaatsen met een (verlijmde) PIR-plaat


Voorzetwand isoleren of niet?


Wij raden u aan om een voorzetwand altijd te isoleren. Daarmee haalt u namelijk het maximale rendement uit de wand. Ook een bestaande voorzetwand kunt u het beste alsnog isoleren. U schroeft de gipsplaten dan voorzichtig los en bevestigt het isolatiemateriaal tussen het bestaande rachelwerk. Als u dat goed aanpakt, profiteert u van veel voordelen. Voorzetwandisolatie draagt namelijk bij aan een constante temperatuur in huis, waardoor u meer wooncomfort ervaart én bespaart op uw energiekosten.


Welke isolatie gebruik ik voor de voorzetwand?


U kunt verschillende isolatiematerialen gebruiken voor uw voorzetwand. Glaswol, steenwol en PIR zijn bijvoorbeeld goede keuzes. Welke isolatie u het beste voor uw voorzetwand kunt gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. De gewenste isolatiewaarde, bijvoorbeeld, maar ook hoeveel ruimte u heeft. Hieronder leest de verschillende voor- en nadelen van PIR, glaswol en steenwol in uw voorzetwand.


Glaswol voorzetwand


Glaswol is de meest budgetvriendelijke optie, maar heeft ook de laagste isolatiewaarde. Dat betekent dat u meerdere lagen over elkaar moet aanbrengen om de juiste Rc-waarde te behalen. Uw voorzetwand wordt dan dikker, waardoor u meer woonruimte inlevert. Glaswol is flexibel en daarom relatief gemakkelijk vast te klemmen in het rachelwerk. Draag wel beschermende kleding, want bij de verwerking van glaswol kunnen irriterende vezels vrijkomen. Als u meer wilt weten over Glaswol kan u dit lezen in ons blog: "Wat is Glaswol?".


Steenwol voorzetwand


Steenwol lijkt veel op glaswol, maar biedt betere geluidsisolatie. Geluiden verplaatsen zich via de muren, dus geluidsisolatie in uw voorzetwand kan wenselijk zijn. Qua warmte-isolatie ligt steenwol ongeveer gelijk met glaswol. Ook voor steenwol geldt daarom dat u waarschijnlijk meerdere lagen over elkaar moet aanbrengen en uw voorzetwand dus wat dikker wordt. Daarnaast moet u ook bij de verwerking van dit materiaal beschermende kleding dragen. Meer informatie nodig over steenwol? Bekijk dan ons blog: "Wat is steenwol?".


PIR voorzetwand


PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde. Dat betekent dat een relatief dunne plaat vaak al voldoende is om de gewenste Rc-waarde te behalen.  Met PIR kunt u daarom heel goed ‘slank’ isoleren, waardoor u weinig woonruimte inlevert. Daarnaast zijn er verschillende verlijmde PIR-platen beschikbaar, zoals PIR + Gips. Met deze platen werkt u de voorzetwand ook direct af, wat extra gebruiksgemak oplevert. Bedenk wel dat PIR een stuk duurder is dan glas- of steenwol. Als u meer wilt weten over PIR kan u dit lezen in ons blog: "Wat is PIR-isolatie?".


Hoe dik moet de isolatie van de voorzetwand zijn?


Om aan de eisen in het bouwbesluit te voldoen, moet uw voorzetwand een Rc-waarde van minimaal 1,3 hebben. Hoe dik de isolatie van uw voorzetwand daarvoor moet zijn, is afhankelijk van welk isolatiemateriaal u gebruikt. Gebruikt u glas- of steenwol? Dan moet u een laag van ongeveer 50 millimeter aanbrengen. Als u de voorzetwand met PIR isoleert, heeft u genoeg aan een plaat van ongeveer 30 millimeter dik. Dat komt doordat PIR een veel hogere isolatiewaarde heeft dan glas- of steenwol.


Lees meer over de isolatiewaarde

Jan met duim omhoog

"Jan de Isolatieman, streeft ernaar u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aangezien elke klus uniek is, raden wij u aan altijd contact op te nemen met een professional. Bekijk hier onze voorwaarden."

Zakelijke klant?
Maak een account en profiteer van alle voordelen die Jan de isolatieman te bieden heeft. Ontdek alle voordelen.