Jan De Isolatieman -

Zelf een voorzetwand plaatsen met een (verlijmde) PIR-plaat

Een bestaande muur kunt u na-isoleren door daar een voorzetwand tegenaan te zetten. Zo’n voorzetwand kunt u met verschillende isolatiematerialen maken, zoals een PIR-plaat verlijmd met OSB, Fermacell of gips. Wilt u deze klus zelf gaan uitvoeren? Lees hieronder dan stap voor stap hoe u een voorzetwand met een losse of verlijmde PIR-plaat plaatst!

1. De muur opmeten

1. De muur opmeten
1. De muur opmeten

Meet eerst de muur op waar u een voorzetwand tegenaan wilt plaatsen. Op basis van die berekening kunt u namelijk de benodigde materialen bestellen. Meet op hoe lang de ventilatielatten moeten zijn en hoeveel vierkante meter isolatiemateriaal u nodig heeft om de muur te bedekken. 

2. Stootvoegen openboren

2. Stootvoegen openboren
2. Stootvoegen openboren

Boor een aantal stootvoegen aan de buitenzijde van de muur open en plaats daar bijenbekjes in. Op die manier zorgt u namelijk voor voldoende ventilatie achter de voorzetwand en voorkomt u schimmel en condens. U zet een aantal bijenbekjes tegen de boven- en onderkant van de muur

3. Ventilatielatten bevestigen

3. Ventilatielatten bevestigen
3. Ventilatielatten bevestigen

Schroef de ventilatielatten horizontaal tegen de muur. Houd daarbij een hartafstand van ongeveer dertig centimeter aan. Let op dat u de muur goed uitvlakt met afstandsschroeven, zodat u een zo recht mogelijke voorzetwand krijgt.

4. PIR-platen bevestigen

4. PIR-platen bevestigen
4. PIR-platen bevestigen

Zaag de PIR-platen eerst op maat en breng lijm op de ventilatielatten aan. U zet een plaat tegen de muur en brengt een laag Flexpur op de zijkanten aan. Vervolgens schuift u daar een nieuwe plaat tegenaan. Ook op de randen brengt u Flexpur aan, zodat de constructie luchtdicht wordt afgesloten.


Nadat u de platen heeft gelijmd, schroeft u ze stevig vast. Voor PIR-platen met Fermacell of gips gebruikt u gipsplaatschroeven, voor PIR-platen met OSB gebruikt u houtschroeven.

5. Voorzetwand afwerken

5. Voorzetwand afwerken
5. Voorzetwand afwerken

Heeft alleen PIR-isolatie voor uw voorzetwand gebruikt? Dan werkt u de wand nog af met gipsplaten. Deze schroeft u met speciale gipsplaatschroeven vast tegen het isolatiemateriaal. Plak vervolgens de naden af met gaasband en smeer ze dicht met voegenvuller, zoals Fill & Finish. Vul ook eventuele schroefgaten op en schuur de platen glad. Breng daarna voorstrijkmiddel op de platen aan en laat dit minimaal 24 uur drogen. 


Gebruikt u PIR met gips of Fermacell voor de voorzetwand? Dan hoeft u geen gipsplaten meer aan te brengen, maar start u direct met het afplakken van de naden. Vervolgens werkt u de wand op dezelfde manier af als hierboven staat beschreven. Een voorzetwand van PIR + OSB wordt meestal niet afgewerkt.