Jan De Isolatieman - Gipsplaten

Gipsplaten

Gipsplaten zijn essentieel om uw constructie met isolatiemateriaal netjes af te werken. Deze plaatst u bijvoorbeeld over het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van uw dak of scheidingswand aan. Bij Jan de Isolatieman vindt u een uitgebreid assortiment gipsplaten, zowel met afgeschuinde als ronde kanten. Direct aan de slag? Bestel dan ook de benodigde materialen mee voor het bevestigen van de gipsplaten!

Filter

Waarom gipsplaten?

Met gipsplaten werkt u isolatiemateriaal netjes en snel af. Ze zijn licht van gewicht, onbrandbaar én werken geluidsisolerend. U schroeft de platen strak tegen elkaar aan en smeert vervolgens de voegen dicht, waarna u direct over de platen heen kunt verven. Gipsplaten worden daarom vaak gebruikt tegen de binnenzijde van daken, plafonds en voor scheidings- en voorzetwanden. Bij Jan de Isolatieman vindt u twee soorten gipsplaten: met ronde en afgeschuinde kanten. Daarnaast bieden wij enkele stucplaten aan.

Als u isolatiemateriaal zo snel mogelijk wilt afwerken en de naden daarbij zichtbaar mogen blijven, kiest u voor gipsplaten met ronde kanten. Bij deze gipsplaten hoeft u de naden namelijk dicht te smeren en kunt u direct beginnen met verven. Bedenk wel dat deze gipsplaten een minder strak resultaat geven dan gipsplaten met afgeschuinde kanten, omdat de naden dus zichtbaar blijven. RK gipsplaten worden daarom vaak gebruikt voor niet-zichtwerk, bijvoorbeeld op zolder.

Bekijk gipsplaten met ronde kanten

Met afgeschuinde kanten (AK)

Als u de naden wilt wegwerken en een vlakke ondergrond wilt creëren, kiest u voor gipsplaten met afgeschuinde kanten. Bij deze gipsplaten smeert u de naden namelijk dicht met een voegenvuller, wat er een stuk strakker uitziet dan wanneer de naden zichtbaar blijven. AK gipsplaten worden daarom vaak voor zichtwerk gebruikt, zoals de wanden en het plafond op de begane grond. Voor het plafond gebruikt u gipsplaten met vier afgeschuinde kanten, voor de wanden gebruikt u platen met twee afgeschuinde kanten.

Stucplaten

Gipsplaten zijn geliefd omdat ze zorgen voor een strakke en snelle afwerking van isolatiemateriaal. Zodra u de naden hebt dichtgesmeerd (of niet, als u voor RK gipsplaten kiest), kunt u beginnen met verven. Wilt u de ruimte echter gaan stuken? Dan kunt u beter voor stucplaten kiezen. Stucplaten zijn namelijk iets goedkoper dan gipsplaten en u kunt er meteen overheen stuken. Als u gipsplaten wilt stuken, dient u eerst een primer aan te brengen.

Gipsplaten afwerken

Gipsplaten afwerken

Wanneer u het juiste gereedschap gebruikt, zijn gipsplaten vrij eenvoudig te monteren en af te werken. Belangrijk is daarom dat u een isolatiemes, gipsplaatschroeven, gaasband en voegenvuller in huis heeft. Zoals eerder gezegd, kunt u gipsplaten afwerken zonder te stuken. U gaat als volgt te werk:


  1. Snijd de gipsplaat op maat. Dat doet u door de ene kant lichtjes in te snijden met een isolatiemes en een beetje druk op de plaat te zetten, zodat deze dubbelklapt. Als u de plaat daarna omdraait, kunt u op de achterkant in de vouw snijden. Dat is dus de kant met karton.
  2. Leg alle gipsplaten met de afgeschuinde of ronde kant tegen elkaar aan. Schroef ze vervolgens aan elkaar vast met gipsplaatschroeven. Houd daarbij vijftien tot twintig schroeven per vierkante meter aan.
  3. Als u gipsplaten met afgeschuinde kanten heeft, gebruikt u gaasband om de naden te verstevigen. Daarmee voorkomt u dat ze gaan scheuren en er kieren ontstaan. Bij gipsplaten met ronde kanten slaat u deze en de volgende stap over.
  4. Gebruik voegenvuller om de naden op te vullen. Wij raden Fill & Finish van Knauf aan, omdat deze voegenvuller gebruiksklaar is. Nadat u de naden heeft opgevuld, kunt u direct over de gipsplaten heen verven.
Gipsplaten afwerken

Toepassingsmogelijkheden

Gipsplaten worden vooral gebruikt om isolatiemateriaal in het plafond en de binnenwanden af te werken. Met binnenwanden bedoelen we dan scheidings- en voorzetwanden. De verwerking voor de wand en het plafond is hetzelfde, maar er worden wel andere soort gipsplaten gebruikt.

Gipsplaten wand

Voor de wand kunt u het beste gipsplaten met twee afgeschuinde kanten gebruiken. U kiest dan voor een plaat die net zo lang is als de wand, zodat u alleen nog maar de naden tussen de platen hoeft op te vullen. Bij Jan de Isolatieman kunt u kiezen voor gipsplaten 2AK met een lengte van 120, 260 of 300 centimeter. De breedte bedraagt daarbij altijd 60 centimeter.

Gipsplaten plafond

Voor het plafond kunt u het beste gipsplaten met 4 afgeschuinde kanten of met ronde kanten gebruiken. Zoals eerder gezegd, blijven de naden bij gipsplaten met ronde kanten zichtbaar. Voor een extra strakke afwerking raden wij voor het plafond dus gipsplaten met vier afgeschuinde kanten aan. Het plafond is natuurlijk langer dan de wand, waardoor u niet wegkomt met twee afgeschuinde kanten.

PIR gipsplaten
PIR gipsplaten

PIR gipsplaten

Gipsplaten gebruikt u dus om isolatiemateriaal in de constructie te bedekken. Dat betekent dat het isoleren en afwerken twee aparte stappen zijn. Wilt u tijd besparen en één van deze stappen overslaan? Kies dan voor PIR gipsplaten. Dat zijn gipsplaten die zijn verlijmd met een PIR spouwplaat. PIR heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is heel geschikt voor allerlei constructies, zoals daken, plafonds en binnenmuren. Met PIR gipsplaten kunt u dus isoleren en afwerken in slechts één handeling, wat ervoor zorgt dat u de klus extra snel én gemakkelijk afrondt.  

Meer informatie
Terug naar boven