Jan de Isolatieman
betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal.

Dakisolatie subsidie

Zonder isolatie gaat er tot 30% van de warmte binnenshuis verloren via het dak. Dakisolatie verhoogt daarom niet alleen uw wooncomfort, maar draagt ook veel bij aan de duurzaamheid van uw woning. Omdat de overheid veel waarde hecht aan duurzaam bouwen, is het mogelijk om subsidie voor uw dakisolatie aan te vragen. Ook zijn er andere vergoedingen omtrent isolatie mogelijk, zoals een bouwdepot of groene lening. Lees hieronder daarom alles over de subsidie van dakisolatie.

Voordelen subsidie dakisolatie

Een subsidie betekent plat gezegd dat u een gedeelte van het geld dat u in iets heeft geïnvesteerd, terugkrijgt van de overheid. Op die manier geeft u dus minder geld uit aan uw investering of verdient u deze sneller terug. Het isoleren van uw dak is een flinke en vaak prijzige klus, maar zorgt er wel voor dat u veel bespaart op energiekosten. Dakisolatie op zichzelf heeft daarom al een hoog rendement. Als u dan ook nog de tijd neemt om subsidie voor dakisolatie aan te vragen, heeft u uw investering relatief snel terugverdient.

Mogelijke dakisolatie subsidies

De afgelopen jaren konden particulieren via de SEEH subsidie aanvragen voor allerlei vormen van isolatie, maar deze regeling liep in december 2020 ten einde. Ter vervanging van deze subsidieregeling werd de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) ingesteld. U heeft recht op deze subsidie wanneer u twee isolatiemaatregelen of één isolatiemaatregel en één energiebesparende maatregel in uw woning toepast. U kunt dakisolatie daarom combineren met bijvoorbeeld vloerisolatie of met een warmtepomp. Houd er wel rekening mee dat u de subsidie pas na installatie en niet later dan twaalf maanden daarna kunt aanvragen.

Naast deze subsidie vanuit de rijksoverheid, kunt u misschien ook bij uw lokale of regionale gemeente terecht voor een vergoeding. Veel gemeentes hebben hiervoor een apart potje, alhoewel per gemeente verschilt hoeveel geld daarin zit. Neem daarom contact met uw gemeente op om te kijken wat de mogelijkheden bij u in de buurt zijn.

Andere vergoedingen dakisolatie

Naast subsidies vanuit de overheid of gemeente, zijn er nog andere financieringsmogelijkheden voor het isoleren van een dak. Wanneer de dakisolatie onderdeel is van een complete verbouwing, kunt u daarvoor een groene lening of bouwdepot aanvragen. Een groene lening is bedoeld voor energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van een dak. Een bouwdepot lijkt op een groene lening en wordt verstrekt aan huiseigenaren die hun woning verduurzamen. Dakisolatie draagt natuurlijk veel bij aan de duurzaamheid van uw woning en kunt u dus ook declareren in het bouwdepot.

Wanneer uw woning minstens twee jaar oud is, kunt u ook gebruikmaken van een verlaagd btw-tarief voor het isoleren van de vloer. In plaats van de gebruikelijke 21%, betaalt u dan maar 9% 28 btw voor het vakmanschap. Voor het materiaal dat u nodig heeft voor de vloerisolatie, betaalt u wel het standaard btw-tarief. Om te kunnen profiteren van een verlaagd btw-tarief en een groene hypotheek, dient u de vloer wel door erkende vakmannen te laten isoleren. Bij de aanvraag moet u namelijk een verklaring of offerte van een vakman laten zien.

Dakisolatie mogelijkheden

U kunt een dak op verschillende manieren laten isoleren. Het is daarbij wel belangrijk of u een schuin of plat dak heeft en aan welke eigenschappen van het isolatiemateriaal u de meeste waarde hecht. Als u graag slank wilt isoleren, kiest u waarschijnlijk voor ander materiaal dan wanneer u zo goedkoop mogelijk wilt isoleren.

Schuin dak

Een schuin dak wordt meestal vanaf de binnenzijde geïsoleerd, omdat isolatie vanaf de buitenzijde een stuk duurder en tijdrovender is. U plaatst het isolatiemateriaal dan vanaf de binnenkant tegen het dakbeschot, tussen de houten balken van het dak. U kunt hiervoor PIR-isolatie, glaswol en steenwol gebruiken. Met PIR-platen kunt u slanker isoleren, wat ideaal is als de ruimte aan de binnenkant van het dak redelijk krap is. Als u wel genoeg ruimte heeft, kunt u beter voor glas- of steenwol kiezen. Deze isolatiematerialen zijn namelijk goedkoper dan PIR-platen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de isolatie van een hellend dak

Plat dak

Een plat dak kunt u beter wel vanaf de buitenzijde isoleren. Dit is niet veel moeilijker dan isolatie vanaf de binnenzijde én geeft veel meer rendement. In dat geval plaatst u isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak, dus op de dakconstructie. Daarbovenop komt dan de dakbedekking. Hiervoor kunt u PIR-, EPS- en XPS-platen gebruiken. PIR is wederom de duurste optie, maar biedt wel de beste warmte-isolatie.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de isolatie van een plat dak

Advies of meer informatie over dak- muur of vloerisolatie?

Bent u op zoek naar meer informatie of wilt u graag advies over het isoleren van uw dak, muur of vloer? De specialisten van Jandeisolatieman.nl staan u graag te woord. Met onze jarenlange ervaring helpen wij u graag verder bij het maken van de juiste keuze isolatiemateriaal.

Jan de Isolatieman

betrouwbaar én voordelig isolatiemateriaal

Populaire Producten

 1. OPRUIMING PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x30mm Rd:1.36
  OPRUIMING PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x30mm Rd:1.36
  • Rd-waarde: 1,36
  • Materiaaldikte: 30 mm
  • Afmeting: 1200x600 mm
  € 10,00
  p/m2
 2. OPRUIMING- PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x20mm Rd:0.91
  OPRUIMING- PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x20mm Rd:0.91
  • Rd-waarde: 0,91
  • Materiaaldikte: 20 mm
  • Afmeting: 1200x600 mm
  € 9,31
  p/m2
 3. PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x100mm met sponning Rd:4,55 (0,72m²)
  PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x100mm met sponning Rd:4,55 (0,72m²)
  • Rd-waarde: 4.55
  • Materiaaldikte: 100 mm
  • Afmeting: 1200x60 mm
  • Afwerking: Sponning
  € 21,31
  p/m2
 4. PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x80mm met sponning Rd:3,60 (0,72m²)
  PIR 2-zijdig Aluminium 1200x600x80mm met sponning Rd:3,60 (0,72m²)
  • Rd-waarde: 3,60
  • Materiaaldikte: 80 mm
  • Afmeting: 1200x60 mm
  • Afwerking: Sponning
  € 17,90
  p/m2

Onze Merken